Za slovenskimi skakalci je odlična forma, vrhunsko pa skačejo tudi na zaključku v Planici. Foto: Reuters
Za slovenskimi skakalci je odlična forma, vrhunsko pa skačejo tudi na zaključku v Planici. Foto: Reuters

Le dobrih šest točk je po osmih poletih ekipne preizkušnje Slovenijo ločilo od četrte planiške, skupno pa 13. moštvene zmage. Kraft je v finalni seriji z 235,5 m v dvoboju z Anžetom Laniškom (217,0 m) pridobil več kot 27 točk in Avstrija, prepričljivo najboljša reprezentanca letošnje zime, je slavila na letalnici bratov Gorišek. Svetovni rekorder je bil najboljši že na posamični tekmi predtem, ki je bila prestavljena iz petka. Z 239,5 m je Domžalčana, ki je bil tri metre in pol krajši, premagal za 5,8 točke.

Najboljši rezultat Laniška na letalnicah

239,5 m in 217,0 m sta merila poleta Anžeta Laniška na moštveni tekmi, na posamični pa je pristal pri 236,0 m. Foto: Reuters
239,5 m in 217,0 m sta merila poleta Anžeta Laniška na moštveni tekmi, na posamični pa je pristal pri 236,0 m. Foto: Reuters

"Dobro sem skakal. Ta zadnji polet je bil na mizi najboljši. Malce me je presenetilo, ker je smučka prišla nekoliko nižje, jaz pa sem preveč "zarinil". Potem me je, kot pravimo, malce razmetalo. Izgubil sem višino in hitrost. V drugem delu sem samo padal. Ni me vleklo stran od letalnice, še vedno pa sem ne glede na vse dobro opravil. Pokazal sem, da znam. Drugo mesto je odlično. Le šest točk smo bili za Avstrijci, ki so gladko najboljši v pokalu narodov in imajo zelo močno ekipo. Mi nismo v prvi postavi, saj manjkata Žiga Jelar in Peter Prevc, ki sta zelo pomembna člena. Vseeno smo zelo lepo opravili svoje delo," je bil zadovoljen Lanišek, ki se je 15. v tej sezoni zavihtel na stopničke. Drugič v karieri mu je to uspelo pod Poncami, drugo mesto pa je zdaj tudi njegov najboljši rezultat v poletih.

Z 80 točkami je v seštevku svetovnega pokala napredoval na tretje mesto. Je šele četrti Slovenec, ki bo zimo sklenil na zmagovalnem odru skupne razvrstitve. Predtem je to uspelo le Petru Prevc, Primožu Peteri in Primožu Ulagi: "Kot sem že nekajkrat povedal, je zame ne glede na vse drugi letos Dawid Kubacki. Pokazal je, da je velik človek. Samo želim njemu in njegovi ženi vse dobro. Vesel sem, da sem tretji. S sezono bi bil sicer zadovoljen tudi, če bi bil četrti. Je lepa popotnica za naprej. Vidim, da lahko celo sezono skačem na zelo visoki ravni. Bilo je še nekaj nihanj, za katera pa tudi verjamem, da jih bomo znali odpraviti."

Planiški dan z dvema drugima mestoma

Drugo mesto na letalnici lepa nagrada

"Malo smešno bi bilo, če imaš 15 stopničk v sezoni, pa ne bi bil skupno na zmagovalnem odru. Zasluženo je tretji. Vemo, da je Kubacki predčasno končal sezono, Anžetu pa drugega ne preostane, kot da tekmuje in se bojuje za najvišja mesta. Drugo mesto na letalnici je lepa nagrada za vse skupaj," je dodal glavni trener Robert Hrgota in nadaljeval: "Lepo vreme in vzdušje smo želeli nadgraditi z vrhunskimi skoki. Dve odlični drugi mesti. Nasmihali sta se zmagi, a vsakič ne gre. Pred mesecem so se na ekipni tekmi tu točke mogoče obrnile v našo korist, tokrat pa žal ne. Za zmago se morda kdaj res vse poklopiti. Skakali so zelo lepo. Drugi Anžetov je bil še lepši kot prvi. V drugem delu je nekaj zmanjkalo. Moramo pogledati kaj. Če je grenak priokus pri drugem mestu, pomeni, da so pričakovanja in raven skakanja zelo visoka."

Poleti Slovencev v finalu ekipne tekme

Res moram reči, da napak nismo delali. Po posamični tekmi smo vedeli, kaj spremeniti pri Timiju in Domnu. Enako velja za Lovra. Šli smo mirno v serijo, lepo opravili svoje delo. Mogoče le Lovro je malce slabše skočil v drugo. Bomo rekli, da smo naredili 7,5 vrhunskega skoka.

Robert Hrgota

V dveh skupinah sta bila v obeh serijah ekipne tekme najboljša Avstrijca Kraft in Daniel Tschofenig, v preostalih dveh pa domača asa Timi Zajc in Domen Prevc. "Super dan. Mogoče prva dva poleta nista bila tako vrhunska. Ta zadnji pa je bil za dušo in sem res užival," je povedal Zajc. Svetovni prvak z Bloudkove velikanke pred mesecem dni je začel z 231,5 m na posamični tekmi, kar mu je prineslo šesto mesto, na moštveni pa je poletel 232,5 m in 236,5 m: "Skok na posamični tekmi je bil z mize za učbenike. Rampa je bila previsoka in imel sem preveč hitrosti. Ko sem čez hrbtišče, sem začel lesti nazaj. Začelo me je premetavati. Na ekipni tekmi smo skakali z zaletišča osem, takrat pa 11 ob istem vetru. Nimam toliko poguma, da bi šel 250,0 m." 22-letni as iz Hramš je pristavil, da kljub zapravljeni lepi priložnosti za novo moštveno zmago, pri njem ni pelina: "Opravil sem svojo nalogo, za kar sem zelo vesel."

Domnu pogled uhaja proti številki 255

Obakrat je bil v svoji skupini najboljši tudi Domen Prevc, ki je z 240,5 m postavil daljavo dneva. V finalu je bil meter krajši, je pa slabše nastopil na prvi preizkušnji dneva, ko je bil z 220,0 m 11.: "Ta dva skoka na ekipni tekmi sta bila že lepa spodbuda, ker po prvem se je v meni nabralo kar precej jeze. Vesel sem le, da sem na ekipni tekmi potem dodal svoj delež. Bili smo res blizu. Praktično smo že imeli zmago, a to je šport. Ne izide se vsakič. Vsaj je naredil, kar je bilo v njegovi moči, a, kot kaže, žal ni bilo dovolj. Odlično drugo mesto, a vseeno z malce grenkega priokusa." Pred Planico je odločno zatrdil, da želi doseči posamične stopničke, pogled pa mu uhaja tudi še kakšen meter dlje, kot je pristajal do zdaj proti: "Tega cilja s stopničkami še nisem izpolnil. Upam, da se v nedeljo uresniči. Upam, da bo jutri še kakšen daljši polet, kot sta bila te dva na moštveni preizkušnji. Tam dol je še kar nekaj metrov do 255 …"

Poleti Slovencev v prvi seriji ekipne tekme
Planica: Poleti Laniška, Prevca, Zajca, Krafta in Graneruda na jutranji tekmi

"Da bi se približal HS-točki (240 m, op. a.)," pa je želja Lovra Kosa za nedeljo. Sobota se zanj ni začela po načrtih, saj je na posamični tekmi pristal pri 197,5 m, s čimer je bil le 30. Potem je na ekipni tekmi z 220,0 m in 215,0 m pokazal precej več in tudi pristavil svoj delež k drugemu mestu: "Me je kar skrbelo po tistem prvem poletu. Drugače je skakati na ekipni tekmi. Moraš narediti svoje, če ne te, rečeno v narekovajih, lahko trije grdo gledajo. Več je odgovornosti. Na posamični si odgovoren le zase, tu pa za sabo potegneš tri, ki niso nič krivi. S svojimi skoki ne morem biti zadovoljen. Moram reči, da me veseli, da imamo tri druge fante, ki so vrhunski. Drugo mesto je lep izkupiček, škoda je le, ker smo zaostali tako malo. Moji skoki niso taki, kot sem pričakoval. Napak je veliko, in če bom nekaj odpravil, bo že v redu."

Osebni rekord in izid kariere Masleta

Na posamični preizkušnji je nastopil tudi Rok Masle, ki je z 225,0 m postavil osebni rekord, s 16. mestom pa poskrbel za izid kariere. "Občutek je bil neverjeten. Sploh, ker je bil to zadnji skok sezone. Rekord na domači skakalnici. Težko bi bilo lepše. Takoj ko sem prišel z mize, sem vedel, da bo dober polet. Od tedaj naprej sem samo užival. Se je izplačalo počakati, ker mislim, da v petek ne bi mogli leteti tako daleč. Vse skupaj je velika motivacija za naprej, da bom še bolj delal, da bo prihodnja sezona še boljša in bom letel še dlje," je z velikim nasmeškom razlagal zelo obetavni najstnik, Hrgota pa je o Ljubljančanu dodal: "Preseneča iz skoka v skok. Ta je bil verjetno najboljši njegove sezone. Ga je privarčeval za zaključek. Škoda, ker ni vedel že prej, da mora skakati tako (smeh, op. a.). Star je šele 18 let. Časa ima več kot dovolj, samo miren mora ostati in ne sme izsiljevati ničesar. Če se bo zavedal, da je treba narediti še veliko, lahko od njega tudi veliko pričakujemo."

Zadnji skok Ceneta Prevca