Pred koncem zimske sezone je le še ena tekma, finale na letalnici bratov Gorišek z najboljšimi 30 v svetovnem pokalu. Foto: BoBo
Pred koncem zimske sezone je le še ena tekma, finale na letalnici bratov Gorišek z najboljšimi 30 v svetovnem pokalu. Foto: BoBo

Planiški praznik, ki je letos nekaj posebnega zaradi slovesa najuspešnejšega slovenskega skakalca vseh časov Petra Prevca, je v dolino pod Poncami že privabil množico obiskovalcev. Po več kot 13.000 jih je bilo v četrtek in petek, v soboto pa celo več kot 23.000. Morje slovenskih zastav je pospremilo drugo mesto domačih orlov na ekipni tekmi, ki pa je imela le eno serijo. Veter je bil premočan, kar so organizatorji glede na napoved tudi pričakovali.

V nedeljo bo zadnjič v karieri tekmoval petkratni zmagovalec Planice Peter Prevc. Foto: BoBo
V nedeljo bo zadnjič v karieri tekmoval petkratni zmagovalec Planice Peter Prevc. Foto: BoBo

"Napoved se je uresničila. Vedeli smo, da moramo pohiteti s to serijo. Vedeli smo, da ko bo prišel ta močan veter, se ne bo več ustavil. Na srečo smo izpeljali prvo serijo in jo zaključili, preden se je okrepil veter. Veseli smo, da je še ena tekma za nami," je dejal Dolhar, pred zadnjim dejanjem sezone, ko se bo v Planici ohladilo in se pričakujejo tudi padavine, pa je dodal: "Čez noč pričakujemo dež in sneg. Naredili bomo vse, da bomo zjutraj pripravili tako, da bo varno za polete."

Priprava letalnice praktično nemogoča

Organizatorji so imeli letos v dolini pod Poncami zelo zahtevno nalogo. Na roko jim niso šle visoke temperature, obenem pa so morali poleg letalnice bratov Gorišek pripraviti še srednjo skakalnico, kjer je bila v četrtek po treningih in kvalifikacijah skakalcev zadnja ženska tekma sezone, ko je nato visoko veliki kristalni globus dvignila Nika Prevc. "Zelo smo veseli, da nam je v teh nemogočih razmerah čez celo zimo in tudi zdaj zadnje dni uspelo uspešno zaključiti že četrti dan. S tem smo najbolj zadovoljni," je povedal vodja tekmovanja.

"Težko je bilo pripraviti skakalnico. Praktično nemogoče. Mali čudež, da nam je uspelo. Na srečo je nordijski center izkoristil tiste dneve do 15. januarja, da je naredil približno zadostno količino snega na letalnici. Po 15. januarju snega nismo mogli več delati. Ogromno dela je bilo, ker se tega snega ne da več obdelovati s strojem. Našim fantom res kapo dol. Delajo vsak dan od jutra do večera, da jim uspe pripraviti letalnico na ravni, kakršni je," je nadaljeval.

V petek padel Lanišek, v soboto Zajc

Planica: Padec Timija Zajca po poletu 242,5 metra

V prvi seriji ekipne tekme je pri 242,5 m padel Timi Zajc, ki je dobil nekaj udarcev in je tako že končal sezono. "Žal mi je za Timijev padec. Upam, da bom čim prej vse v redu z njim. Mislim, da ne bi mogli narediti več. Dobil sem odziv od njega, da je nerodno pristal. Če ste videli, smo šli dve naletni mesti nižje. Smola. Upam, da bo čim hitreje okreval," je še dodal Dolhar. Letos je imelo kar nekaj skakalcev težave pri doskoku. Italijan Giovanni Bresadola je tako kot Zajc padel na ekipni tekmi. V petek je padel Anže Lanišek, dan predtem si je ob padcu kolenske vezi strgal Finec Eetu Nousiainen. V snegu so po poletu končali tudi Decker Dean, Casey Larson in Sergej Tkačenko.

Padec Anžeta Laniška pri 213 metrih

"Težko komentiram. Imamo ljudi za to na mestih, da ocenjujejo, zakaj se to dogaja, in dobimo uradno razlago. Fantje pravijo, da je skakalnica lepa in nič nič drugače kot prejšnja leta. Se pa očitno nekaj dogaja pri doskoku. Moramo vedeti, da je bilo zadnji mesec v Planici 15 stopinj Celzija in več. Da je tako pripravljeno v teh razmerah, je zelo težko. Pričakovati, da bo pri 18 stopinjah Celzija na soncu trda podlaga, je nekaj nemogočega. Letalnica je pripravljena maksimalno, kot je lahko," je pristavil glavni trener slovenskih skakalcev Robert Hrgota.