Robert Hrgota še ne more računati na Petra Prevca, ki po padcu na svetovnem prvenstvu uspešno okreva, a mora še mirovati. Foto: BoBo
Robert Hrgota še ne more računati na Petra Prevca, ki po padcu na svetovnem prvenstvu uspešno okreva, a mora še mirovati. Foto: BoBo

To ji do zdaj še ni uspelo. S sijajnimi rezultati v Planici lani so se izbranci Roberta Hrgote zavihteli na drugo mesto in celo ogrozili avstrijsko zmago. "Kot pravi Anže (Lanišek, op. a.), je treba iti od skoka do skoka. Vsak posameznik mora tako. V nedeljo potem potegnemo črto in vidimo, kaj nam je uspelo, kaj ne in kaj lahko prihodnjo sezono popravimo. Pomembna bo ekipna tekma, seveda je pomemben pokal narodov … Tudi uvrstitev v skupnem seštevku. Dawid Kubacki ne tekmuje več, saj so nekatere stvari pomembnejše od skokov. Anžetu ne preostane drugega, kot da tekmuje do konca in pač zasede mesto, ki ga bo. Ne glede na to, ali bo tretji ali četrti, je sezona zelo lepa in uspešna," je dejal glavni trener slovenskih skakalcev.

Prenosi kvalifikacij in vseh tekem bodo na TV Slovenija, prenosi poskusnih serij pa na MMC TV.

"Če tekmuješ oziroma premagaš države, kot so Poljska, Nemčija in Japonska, ki imajo veliko večje proračune, več in izkušenejše ljudi, to predstavlja neko zadovoljstvo. Lepo je, da končaš med najboljšimi tremi. Manjka nam še nekaj, da dosežemo Avstrijce. Dvakrat zapored so nas premagali. Naša naloga je, da ugotovimo, kaj nam manjka, da še to dosežemo. Zagotovo mora biti to cilj za prihodnjo sezono," je o visokih ambicijah dodal selektor. Avstrija je lani Slovenijo premagala za vsega 47 točk. Orli še nikoli niso bili tako blizu skupne zmage. Letos imajo Avstrijci na svojem računu 6350 točk, drugi so Norvežani s 5140, Slovenija je tretja s 4782, Poljska pa s 4484 četrta.

Peter Prevc o posledicah nesrečnega padca

Lani so bili domači lovci na daljave pod Poncami izjemno razpoloženi. Na petkovi tekmi so zasedli prva štiri mesta, v soboto dobili ekipno preizkušnjo, Peter Prevc pa je bil na stopničkah tudi v nedeljo. Ob tem je Timi Zajc dobil seštevek Planica 7, Žiga Jelar pa mali kristalni globus v poletih. Letos ima Hrgota nekoliko okrnjeno zasedbo, saj je Cene Prevc, ki je bil lani v deseterici seštevka svetovnega pokala, končal kariero, Peter Prevc še okreva po padcu na svetovnem prvenstvu na Bloudkovi velikanki, pod vprašajem pa je nastop obolelega Jelarja: "Čim bolj se želimo približati lanskim rezultatom. Ne smemo seveda misliti, da je to samoumevno. Če se zgodi enkrat na 50 let, je jasno, da taki dosežki niso vsakdanji. Glede na to, da nam manjkata dva iz lanske ekipe, ki sta bila del teh rezultatov, bo toliko težje, a vseeno si želimo čim višje. Lanska Planica je bila, kar se tiče rezultatov, vremena in vzdušja, najboljša v zgodovini, zato se bi ji radi čim bolj približali."

V četrtkovih kvalifikacijah bodo nastopili Anže Lanišek, Timi Zajc, Lovro Kos, Žiga Jelar, Domen Prevc, Rok Masle, Žak Mogel, Tilen Bartol, Maksim Bartolj, Matija Vidic, Jernej Presečnik in Rok Oblak. Foto: BoBo
V četrtkovih kvalifikacijah bodo nastopili Anže Lanišek, Timi Zajc, Lovro Kos, Žiga Jelar, Domen Prevc, Rok Masle, Žak Mogel, Tilen Bartol, Maksim Bartolj, Matija Vidic, Jernej Presečnik in Rok Oblak. Foto: BoBo

Poleg Ceneta bosta letos v zibelki letenja na smučeh športno pot sklenila tudi Bor Pavlovčič in Tilen Bartol. Na startu četrtkovih kvalifikacij bo sicer 12 domačih orlov, kar nekaj debitantov na letalnici bratov Gorišek, Hrgota pa glede napovedi pravi, da bo vse, kar bo več kot sedem prebojev na petkovo tekmo, velik plus: "V Vikersundu sem prvič spustil tekmovalca (Rok Masle, op. a.) na polete, da sem mu jaz zamahnil z zastavico. Nekaj je debitantov tu v Planici. Zanimivo jih bo videti in se veselim. Bo zelo prijetno. Mislim, da nas čakajo lepi dnevi in upam le, da bodo skakalci čim bolj uživali."

Lanišek in Zajc - slovenska aduta v Planici

Za varovanci Hrgote je zelo uspešna zima. Izpolnjen je bil prvi cilj z uvrstitvijo Anžeta Laniška med prve tri v seštevku novoletne turneje, pika na i pa so bili sijajni nastopi na domačem svetovnem prvenstvu, na katerem je Zajc postal svetovni prvak na veliki skakalnici, zlato snežinko pa je ujela tudi ekipa. Je bila pa sezona rekordno dolga, tako da se končuje šele aprila: "Planica je nagrada. Vsi se veselijo teh tekem, verjamem tudi, da je veliko lažje končati doma kot nekje na severu. Sploh pa tako dolgi sezoni res pride prav ta Planica. Vsi se je veselimo in smo jo komaj čakali. Upam, da se bo tudi vremenska napoved popravila. Ni najboljša, do zadnjega pa verjamem, da se bo izboljšala."

"Po svetovnem prvenstvu se je videlo, da smo tempirali formo za novoletno turnejo in prvenstvo v Planici. Ko se stvari izidejo, si čustveno in psihično izžet. Fantje so bili tudi fizično utrujeni, ni bilo pravega premora. Takoj smo šli naprej na turnejo, in to na najdaljšo v zgodovini. Potem se je na Norveškem prikradla bolezen v ekipo. Kljub težavam so fantje dobro opravili s turnejo, sploh Anže, ki je razvrstitve končal med tremi. Tudi če je kdo bolj utrujen, bo vse skupaj v Planici premagal in pozabil," je še povedal Hrgota, ki je izpostavil odlično formo Stefana Krafta, a ob tem dodal, da verjame, da bodo proti odličnemu Avstrijcu njegovi varovanci znali izkoristiti prednost domačega terena.

Hrgota želi, da se orli približajo lanski Planici