Timi Zajc je glede na sobotne nastope med glavnimi favoriti tako za letalni globus kot zmago v seštevku Planica 7. Foto: Reuters
Timi Zajc je glede na sobotne nastope med glavnimi favoriti tako za letalni globus kot zmago v seštevku Planica 7. Foto: Reuters

Najmanj napetosti naj bi bilo v skupnem seštevku svetovnega pokala, v katerem ima Rjoju Kobajaši kar 89 točk prednosti pred izzivalcem Karlom Geigerjem.

Sorodna novica Slovenija razred zase v poletih – po četverni še ekipna zmaga!

Kobajaši potrebuje le 20. mesto
Pot do drugega velikega kristalnega globusa je jasna − osvojiti mora vsaj 20. mesto. To za Japonca ne bi smelo biti prevelika težava, njegova najslabša uvrstitev (če odmislimo diskvalifikacijo in tekmi, na katerih ni tekmoval zaradi koronavirusa) je namreč deseto mesto. Na drugi strani mora Nemec nujno zmagati in upati, da bo Kobajaši uvrščen v zadnjo deseterico.

Slovenija na letalnicah stopila 500 točk
Vsaj malo bolj napeto bi moralo biti v pokalu narodov, v katerem ima Avstrija pred prvo zasledovalko Slovenijo 194 točk prednosti. To je načeloma ogromna in varna prednost, a slovenskim orlom je na zadnjih štirih tekmah (vseh na letalnicah) uspelo zaostanek za severnimi sosedi zmanjšati kar za natanko 500 točk. Ključen je bil petek, ko je Slovenija na krilih četverne zmage zbrala 356 točk, Avstrija pa 111. Razlika se je samo na tej tekmi stopila za 245 točk. Naloga torej ni nemogoča, je pa zelo zahtevna in bo terjala podobno izjemen dosežek kot v petek. A v primerjavi s tisto tekmo bo lahko nastopilo "le" šest Slovencev, prav toliko pa je na startni listi tudi Avstrijcev.

Naslov infografike: Pokal narodov skoki

Mali globus: V igri Jelar in Zajc
Bolj negotovo bo v boju za mali kristalni globus v poletih, pri čemer ima teoretično še pet letalcev možnosti za končni globus, realno pa Piotr Žyla in Peter Prevc na to nagrado ne moreta računati.

SkakalecDržaveTočke
Žiga JelarSlovenija230
Timi ZajcSlovenija210
Stefan KraftAvstrija200
Piotr ŽylaPoljska138
Peter PrevcSlovenija134
Sorodna novica Popolno slavje Slovencev pod Poncami: Jelar s krstno zmago pred P. Prevcem in Laniškom

Žiga Jelar ima najboljše izhodišče, a vse ima v svojih rokah tudi Timi Zajc, ki bi ob morebitni zmagi osvojil globus. Če bi Jelar osvojil drugo mesto, bi imela na koncu oba po 310 točk, a Zajc bi imel zmago več. Zelo blizu je tudi Stefan Kraft, ki za vodilnim Jelarjem zaostaja za 30 točk, kar pomeni, da mu zmaga še ne prinaša globusa, v tem primeru Jelar ne bi smel osvojiti drugega mesta.

Planica 7: Štirje Slovenci v igri za zmago
Najbolj negotovo pa je v seštevku Planica 7, kjer ima Zajc 8,8 točke prednosti pred najstarejšim Prevcem, v teoriji bi lahko ta seštevek dobil tudi šesti Marius Lindvik, v igri sta tudi Jelar in Lanišek. Vse bo torej jasno v nedeljo. Ne zamudite bogatega prenosa na TV Slovenija 2, frekvencah Vala 202 in seveda naši spletni strani.

SkakalecDržaveTočke
Timi ZajcSlovenija1095,3
Peter PrevcSlovenija1086,5
Stefan KraftAvstrija1079,6
Žiga JelarSlovenija1077,7
Anže LanišekSlovenija1075,4
Marius LindvikNorveška1073,6
Halvor GranerudNorveška1055,4
Kamil StochPoljska1049,2
Jukija SatoJaponska1049,1
Karl GeigerNemčija1044,7
Slovenski skakalci sprožili planiško ekstazo
Slovenci v Planici v nedeljo še po Pokal narodov