Prevc se je veselil že 12. zmage na ekipnih tekmah. Foto: EPA
Prevc se je veselil že 12. zmage na ekipnih tekmah. Foto: EPA

Na portalu Športni SOS tudi tokrat odgovarjamo na vprašanji glede smučarskih skokov. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

1913. Kdo izmed skakalcev ima največ ekipnih zmag v svetovnem pokalu? Je to Gregor Schlierenzauer? Na katerem mestu je Peter Prevc, ki je bil pri zraven pri vseh naših zmagah?
Bojan Cankar

Tako je, na vrhu je Gregor Schlierenzauer, ki je bil poleg kar pri 17 avstrijskih ekipnih zmagah. Sledita mu še dva njegova rojaka, kar ni prav veliko presenečenje, saj so Avstrijci zbrali kar 35 zmag, največ med vsemi državami.

Peter Prevc se je pod Poncami veselil 12. ekipne zmage, s čimer je napredoval na skupno četrto mesto. Podrobnosti so v spodnji tabeli.

SkakalecDržavaEkipne zmage
Gregor SchlierenzauerAvstrija17
Thomas MorgensternAvstrija16
Andreas KoflerAvstrija15
Peter PrevcSlovenija12
Daniel Andre TandeNorveška12
Johann Andre ForfangNorveška12
Martin KochAvstrija11
Robert JohanssonNorveška11

1914. Če bi bila v petek ekipna tekma in bi slovenski skakalci lahko sestavili dve ekipi: kakšen bi bil vrstni red?
Boštjan Napotnik

To vprašanje je seveda hipotetično, ker so imele le štiri reprezentance štiri tekmovalce v točkah svetovnega pokala, kar pomeni, da so imele le te dovolj primerljivih pogojev (po dva skoka). Slovenija bi seveda zlahka zmagala, saj je najboljša četverica zasedla mesta od ena do štiri. Druga ekipa Slovenije bi le za las zaostala za četrtimi Norvežani (ki so se na pravi ekipni tekmi izkazali za največjo nevarnost Sloveniji).

ReprezentancaTočke
Slovenija 11846,3
Avstrija1750,3
Poljska1717,5
Norveška1697,9
Slovenija 21696,7

Seveda bi tak vrstni red veljal, če bi v prvo ekipo uvrstili najboljšo četverico, v drugo ekipo pa preostale. Z malo taktike bi lahko prvo ekipo sestavljala najboljša in najslabša uvrščena od omenjene osmerice (Jelar, P. Prevc, Pavlovčič in Kos), v drugo ekipo pa bi dali srednjo četverico (Lanišek, Zajc, D. Prevc in Semenič). V tem primeru bi videli celo dvojno slovensko zmago.

ReprezentancaTočke
Slovenija 21786,2
Slovenija 11756,8
Avstrija1750,3
Poljska1717,5
Norveška1697,9