Slovenski skakalci še nikoli niso bili tako dominantni, kot so trenutno. Foto: BoBo
Slovenski skakalci še nikoli niso bili tako dominantni, kot so trenutno. Foto: BoBo

Tekma bo z zlatimi črkami zapisana v slovensko skakalno zgodovino. Prvič so na prvih štirih mestih končali slovenski skakalci, saj je bil tik pod odrom že Timi Zajc, tretjič so zasedli prva tri mesta, prvič pa jim je to uspelo na domačih tleh. Slovenska letalna flota v tem trenutku nima konkurence. "Najslajša zmaga. Ne vem, ali je lahko še lepša – v Planici, ob meni sami moji moštveni kolegi. Še vreme je bilo lepo," je bil evforičen Jelar, ki se je po težki sezoni, ko je imel ogromno težav po covidu, sanjsko vrnil med najboljše.

Tega ne gre jemati kot nekaj samoumevnega. Spomnimo se, kje smo bili na svetovnem prvenstvu pred enim letom. Tako hitro, kot gredo stvari narobe, gredo lahko navzgor. Ostati moramo na realnih tleh. Zavedati se moramo, da ni vedno tako lepo, kot je bilo danes. Moramo pa zaužiti te lepe trenutke in se poveseliti lepemu dnevu.

Robert Hrgota

Blestel je že pretekli konec tedna na poletih v Oberstdorfu, v dolini pod Poncami pa dočakal svoj trenutek. Postal je 15. Slovenec z zmago v svetovnem pokalu, še desetič pa je v Planici v čast slovenski zmagi zadonela Zdravljica. Po dvakrat so jo slišali Primož Ulaga, Robert Kranjec in Jurij Tepeš, kar štirikrat Peter Prevc, ki je bil del tudi obeh planiških moštvenih zmag. V soboto bo imel slovenski kvartet – prvi bo skakal Jelar, nato Peter Prevc, zatem Zajc in na koncu Lanišek –, ki bo seveda z naskokom glavni favorit ekipne preizkušnje, lepo priložnost, da statistiko še oplemeniti.

"Tako hitro se vse odvija … Ko se bom ulegel v posteljo, bom zadihal in užival. Moram reči, da sem včeraj kar malce težje zaspal, ker sem želel popraviti napake, ki so me stale nekaj mest, uspelo mi jih je odpraviti. Prvi skok sem šel malce z rezervo, potem pa dva "na polno". Nisem zaviral, poletel sem proti dnu letalnice. Res izjemno. Že drugo mesto v Oberstdorfu je poplačalo vse, kar sem prestal. Zdaj še enkrat. Dokazujem, da če imam priložnost, sem lahko zelo močan. Uživam v vsem skupaj, v boju, evforiji …" je po uspehu kariere dodal 24-letni Besničan, ki je Sloveniji priboril 72. posamično zmago v svetovnem pokalu.

Prevc: Ne vem, ali obstaja tak presežnik v mednarodnem merilu

Jelar: Pokazal sem, da sem borec

Slovenski skakalci so torej poskrbeli za številne mejnike. V tej sezoni jih je že pred Planico največ do zdaj skočilo na oder za zmagovalce. Šestemu je zdaj uspelo še Petru Prevcu. "Ne vem, ali obstaja tak presežnik v mednarodnem merilu skoraj v vseh športih nasploh, kar se je danes tukaj zgodilo. Naj gospod Slavko Jerič preveri," je bil navdušen najboljši slovenski skakalec vseh časov, ki je že 56. skočil na stopničke, prvič po več kot dveh letih. Kmalu zatem je bil tudi podan Jeričev odgovor na portalu Športni SOS.

Podelitev najboljšim v Planici: Jelar 1., P. Prevc 2., Lanišek 3.

"Ta drugi skok je bil eden boljših po Kitajski oziroma kar najboljši po olimpijskih igrah. Mogoče še kakšen v Vikersundu. Res sem zelo zadovoljen. Mogoče je bilo malce grdo, ker sta Domen in Timi skočila manj kot jaz in sem bil navsezadnje tega vesel. Žal je šport tak. Končno so prišle te stopničke. Res smo močni kot ekipa, drug drugega dvigujemo, se primerjamo, brcamo, zbadamo … Vemo, da smo vsi sposobni leteti daleč. Drug drugemu zaupamo. Veš, da če je tvoj sotekmovalec skočil daleč, si tudi ti tega sposoben," je dodal najstarejši izmed bratov Prevc, ki je v svetovnem pokalu napredoval na 17. mesto. Zdaj je med prvo dvajseterico kar šest slovenskih orlov.

Vseh devet poletov Slovencev v finalni seriji

Prvič pred domačimi gledalci in prvič na letalnici je na stopničkah Lanišek: "Noro. Res sem vesel, da mi je to uspelo. V Oberstdorfu sem bil blizu tretjega mesta, a sem, kot kaže, raje prihranil za Planico. Je še toliko slajše. Trije Slovenci na stopničkah ... to je najlepše videti in upam, da še kdaj ponovimo. Res sem se sprostil in užival, kar je bilo najpomembnejše. Se vidi, da na koncu tudi pride rezultat. Res privoščim Žigi. Videti je bilo že, da bo kot jaz dolgo čakal na to zmago, ampak potem ni potreboval toliko časa. Po mojem mnenju bi si jo zaslužil že v Oberstdorfu. Tako kot jaz tam nisem prišel na stopničke, on ni zmagal, je pa zato še toliko lepše, da sva tukaj dosegla želeno."

V pokalu narodov Slovenija že tretja

Lanišek je na vrhu seštevka Planica 7, kjer prva štiri mesta zasedajo slovenski orli. Jelar in Zajc sta najboljša v razvrstitvi poletov za mali kristalni globus, Slovenija pa se je prebila tudi na tretje mesto pokala narodov. Prehitela je Norveško, zaostaja le še 39 točk za drugo Nemčijo, prva Avstrija pa je do zdaj zbrala 294 točk več. "Zavedamo se, da je v igri še veliko. Ni kaj, borili se bomo do konca in videli, kam nas to popelje. En cilj smo s prebojem med prve tri dosegli. Treba je dobro skakati še v soboto in nedeljo. V Oslu smo rekli, da napademo, in uspelo nam je prehiteti Norvežane," je povedal Lanišek.

Hrgota o izjemnem uspehu slovenskih skakalcev

"Gremo naprej. Najprej moramo ujeti Nemce, potem pa naprej. Tudi Norvežane smo morali in zdaj moramo zadržati zmagovalni oder. Če bomo napredovali še kakšno mesto, toliko bolje. Pred Oberstdorfom smo se spogledovali s stopničkami, če se bo vse poklopilo. Da se po prvem dnevu v Planici pogovarjamo celo o prvem mestu, si ne bi nihče mislil," je bil navdušen glavni slovenski trener Robert Hrgota, potem ko je devet njegovih varovancev osvojilo točke in se v pokalu narodov zdaj spogledujejo z novimi presežki.