Slavje Roberta Kranjca in Petra Prevca v izteku pred 22.500 gledalci. Foto: www.alesfevzer.com
Slavje Roberta Kranjca in Petra Prevca v izteku pred 22.500 gledalci. Foto: www.alesfevzer.com
Kranjec in Prevc nagradila 22.000 gledalcev
Planico v petek obiskalo več kot 22.000 gledalcev
Kranjec in Prevc znova blestela v Planici
Izjave Prevca, Kranjca in Janusa
Zadnjih šest skakalcev v finalu petkove tekme

Peter Prevc je zdaj sam lastnik še enega rekorda. Ko je v drugi seriji s šestega mesta poletel na drugo, se je 21. v tej sezoni zavihtel na oder za zmagovalce in s tem iz knjig rekordov izbrisal še en dosežek Gregorja Schlierenzauerja. Glavni trener Janus je pred začetkom štirih dni planiških tekmovanj za cilj postavil osvojitev malega kristalnega globusa, kar je Petru uspelo že tekmo pred koncem, in drugo mesto v pokalu narodov, ki ga orli trenutno zasedajo. Pred tekmami pod Poncami so za Nemci zaostajali 179 točk, razliko pa so v vsega dveh tekmah nadomestili in imajo zdaj celo 72 točk prednosti.

"Sanjski zaključek petkove tekme"
Janus je tudi dejal, da se mu ne zdi nemogoče, da bi po vsaki tekmi na Letalnici bratov Gorišek slišali Zdravljico. Po polovici se napoved uresničuje, slovenski orli so dobili že šesto zaporedno tekmo na domačih skakalnicah, na prenovljeni planiški letalnici pa sploh še niso poraženi. Kot tudi letos še niso na tekmah svetovnega pokala v poletih, kjer je trikrat slavil Peter Prevc, dvakrat pa Kranjec. "Finalna serija je bila napeta, kot je vedno. Precej je bilo vetra v hrbet. Vesel sem, da sta Robi in Peter naredila taka poleta v finalu, Robi je bil izvrsten že v prvi seriji. Sanjski zaključek petkove tekme. Ko prihajaš v dolino, ko je toliko ljudi in zastav ter znova poslušaš himno, je to nekaj najlepšega," je bil zadovoljen Janus, ki je po novi dvojni zmagi od veselja visoko skočil na trenerski tribuni. Na tekmah v poletih so v Planici njegovi varovanci sicer zmagali sedmič zapored.

Tretjo zmago letos in tretjo zaporedno ekipno na poletih v Planici bo zelo težko doseči, saj so Norvežani izjemno suvereni, štirje Vikingi so bili namreč med deseterico. Janus bo Prevcu in Kranjcu, ki blestita pod Poncami, v ekipi pričakovano priključil še Jurija Tepeša in Anžeta Semeniča, preostala slovenska finalista na petkovi tekmi. Tepeš je zasedel 14., Semenič pa 27. mesto. V tej zasedbi je Slovenija lani dobila moštveno preizkušnjo: "V soboto bo prvi skakal Jurij Tepeš, drugi Anže Semenič, nato Robi Kranjec, zadnji pa Peter Prevc. Favoriti številka ena so Norvežani, bo pa kar hud boj za stopničke."

Petra ni preprosto premagati
Kranjec je pred Planico dejal, da prihaja na domače tekme popolnoma sproščen. Prišel pa je tudi v imenitni formi. Tretjemu mestu v četrtek je dodal še zmago, drugo v tej sezoni in sedmo v karieri: "Kamerman mi je povedal, da je Peter skočil 242 m. Tega sicer nikoli ne sprašujem in se s tem ne obremenjujem, sem si pa rekel, da bo težka. Potem med letom gledaš tisto zeleno črto, nisem pa vedel, ali sem jo preskočil ali ne. Zato sem bil tako napet v izteku."

Izpolnil je tudi cilj in v seštevku poletov prišel na drugo mesto. Tako kot je Robi v četrtek in tudi že kar nekajkrat letos proslavil Petrove uspehe, sta tudi zdaj slavila skupaj, skupaj pa sta tudi na najvišji stopnički poslušala Zdravljico: "Zelo sem bil vesel in presenečen, da me je dvignil. Zelo lepo in to je dober občutek, tako kot sem tudi jaz zelo vesel njegovih rezultatov. Peter je letos tako močan, da ga res ni enostavno premagati in se ti mora prav vse poklopiti." Ko je po zmagi dajal prvo izjavo, mu je družbo delala hčerka Pika, ki se je v mikrofon sama od sebe predstavila: "Takšne trenutke si otrok zagotovo zapomni, sam se spomnim, ko sem prvič šel z očetom na skoke. To so lepi trenutki. Veselo je bilo in to mi največ pomeni. Zdaj že dojema reči."

Prevcu povsem vseeno, kdo je prvi, on ali Robi
"Bilo je podobno kot v četrtek, a ne da bi želel preveč, ampak sem preprosto začel malce prepozno z odskokom. Smuči so mi šle malce po svoje. Želel sem nadaljevati, pa niso bile razmere prave in so smuči znova malce zanihale. Po prvi seriji sem bil tako pričakovano šesti. Je bil pa potem drugi skok dober, najboljši, kar sem jih naredil letos v Planici. Boljši kot četrtkov drugi. Od Almatyja nisem takega skoka ponovil, zato sem bil tudi tako zadovoljen,"
je svoj nastop ocenil najboljši skakalec na svetu, ki je v finalu skočil izjemno, pristal pri 242 m z mojstrskim telemarkom, za kar si je prislužil tudi dve 20. Aktualni svetovni prvak v poletih je tretjič zapored osvojil letalni mali kristalni globus.

V izteku je Peter pričakal reprezentančnega kolega, ob pristanku Robija visoko dvignil roke in stekel do njega. Ko se je na zaslonu izpisala številka ena za drugo Kranjčevo zmago v Planici, pa ga je Prevc dvignil na rame in skupaj sta nato pozdravila navijače. Na vprašanje, ali je Robi težek, pa je v šali odgovoril, da bi ga lahko nesel na vrh skakalnice: "Takoj ko sem videl, da je Robi skočil toliko, da bova prvi in drugi, mi je bilo povsem vseeno, kako se razplete. Ko sem videl, kako je pristal, sem bil kar takoj prepričan, da bo zmagal, in sem ga moral kar malce prepričevati, ko sva čakala rezultate, da bo dovolj. Ko se je številka pokazala, nam je pa odleglo."

Prevc vesel in srečen zaradi izjemnih navijačev
Gledalci so znova pripravili izvrstno vzdušje in z morjem slovenskih zastav z glasno spodbudo dali dodatno energijo orlom. Prevčev izjemen drugi polet so pospremili celo z nekaj baklami. "Vso kariero sem si želel zmagati v Planici. To mi je uspelo leta 2012, od takrat pa sem čakal na ta trenutek. Domače občinstvo nam daje dodatno energijo. Res je bilo veliko ljudi. Videl sem jih tudi na zadnjem delu prostora," je povedal Kranjec. Prevc pa dodal: "Sapo sem zajemal in kar gledal. Preprosto srečen in vesel sem bil, ko sem videl, koliko je zastav in kako navdušeni so gledalci."

Kranjec in Prevc nagradila 22.000 gledalcev
Planico v petek obiskalo več kot 22.000 gledalcev
Kranjec in Prevc znova blestela v Planici
Izjave Prevca, Kranjca in Janusa
Zadnjih šest skakalcev v finalu petkove tekme