Anže Lanišek je bil na koncu tretji v skupnem seštevku svetovnega pokala, na tretjem mestu pa je končal tudi posebno razvrstitev v poletih. Foto: Reuters
Anže Lanišek je bil na koncu tretji v skupnem seštevku svetovnega pokala, na tretjem mestu pa je končal tudi posebno razvrstitev v poletih. Foto: Reuters

S tem je tudi dosegel najboljši uvrstitvi kariere na poletih. V soboto je na tekmi z eno serijo zaostal le za Stefanom Kraftom, najboljšim letalcem sezone, na zaključku v nedeljo pa je bil za vsega desetinko boljši Timi Zajc. Lanišek je bil najdaljši v obeh serijah, ko je pristal pri 239,5 m in 242,0 m, za svoja poleta dobil skupaj kar sedem ocen 20, toda Zajca je na vrh s petega mesta po prvi seriji izstrelil poskus z dve mesti nižjega naleta, potem ko je Robert Hrgota tvegal s taktično potezo.

Lanišek na zmagovalni oder prinesel podobo Kubackega

"Tako pač je. S svojimi poleti sem zadovoljen – 242 in 239,5 metra. "Zalimal" sem doskok. To me najbolj pomiri. Na koncu je rezultat tak, kot je, in treba ga je sprejeti. Čestitke Timiju za zmago," je dejal 26-letni Domžalčan, ki je tretjo sezono zapored najboljši Slovenec. Zadnje zime smo od njega vajeni, da vsakič naredi korak naprej, in letos mu je znova uspelo. Sezona je bila polna presežkov. 16-krat je bil na zmagovalnem odru, štirikrat je zmagal, skupaj pa zbral 1679 točk, s čimer je prispeval velik delež k tretjemu mestu Slovenije v pokalu narodov.

Podelitve najboljšim skakalcem zime 2022/23

Nova sezona, ko je rasel in se učil

Že po polovici sezone je presegel svoj točkovni rekord posamezne zime, na koncu pa po Petru Prevcu, ki mu je to uspelo trikrat, Primožu Peterki, ki je bil dvakrat najboljši, in Primožu Ulagi postal četrti Slovenec z uvrstitvijo med prve tri v razvrstitvi svetovnega pokala. Letos je bil po Prevcu, Peterki in Petru Žonti tudi četrti orel med prvimi tremi v seštevku novoletne turneje, kot prvi pa je na stopničkah končal norveško turnejo Raw Air. Vrhunski je bil tudi na svetovnem prvenstvu, kjer je kot najboljši posameznik moštvene tekme prispeval ogromen kamenček v mozaik zlate snežinke.

Lanišek je blestel ves konec tedna v Planici. Foto: Reuters
Lanišek je blestel ves konec tedna v Planici. Foto: Reuters

Ruka 149 metrov in telemark. Engelberg je bil res vrhunski. Tudi Neustad. Tista prva tretjina sezone je bila res neverjetna. Potem novoletna turneja, svetovno prvenstvo, Raw Air, Planica za konec … Res, sploh nimam besed. Bilo je zelo lepo in sem užival. Zelo sem pomirjen zaradi načina, kako sem vse skupaj opravil.

Lanišek o najlepših trenutkih sezone

"Sezona je bila dolga, a se mi zdi, da nisem tako utrujen kot po vseh prejšnjih. Če bi me vprašali, bi takoj zdaj brez težav naredil še en polet. Verjetno bo v ponedeljek drugače, kot je bilo tudi po novoletni turneji. Bila je dolga, a tudi zelo lepa. Vmes so bili kakšni grenki trenutki, toda to je del športa," je povedal član SSK-ja Mengeš, ki je vso zimo skakal na res visoki ravni. Če ne bi, tudi ne bi bil na koncu tako visoko v skupnem seštevku: "Po novoletni turneji je bil dovolj velik padec, da me je recimo temu oddaljil od globusa. Vseeno je to zame spet neka prehodna sezona. Spet neka sezona, ko sem rasel in se učil. Vsi moji glavni tekmeci so že osvajali globuse in največje lovorike. Imajo vse. Imajo kilometrino, ki je sam mogoče do zdaj nisem imel. Zdaj sem dojel, kako celotna sezona poteka, da mogoče vse ni tako velik bavbav."

Naslov svetovnih prvakov veliko zadoščanje

Razplet zadnjih poletov v Planici 2023

"Pred sezono je bil cilj, da sem skupno med pet. Že nekaj časa pred Planico je bilo jasno, da mi bo uspelo. Potem sta bila cilja posamična in ekipna medalja na svetovnem prvenstvu. Na novoletni turneji je bil cilj med prvimi tremi. Vse sem izpolnil razen posamične medalje. Takrat je bil znova neki splet nesrečnih okoliščin. Mogoče malce slabša izvedba v tistem trenutku. Še vedno sem bil blizu, zato pa je bila ekipna medalja še toliko večje zadoščanje," je dodal Žaba, ki želi nov korak naprej narediti tudi v prihajajoči sezoni. Kot pravi, je še veliko stvari, ki jih želi narediti, zato motivacije in zagona ne bo zmanjkalo.

Polet Anžeta Laniška za vodstvo po prvi seriji zadnje tekme

Zelo čustvena je bila podelitev. Lanišek ni mogel zadržati solz. Razlog je bila situacija z Dawidom Kubackim, ki je zaradi ženinih zdravstvenih težav predčasno končal sezono. Tako je slovenski as brez boja s Poljakom skočil do tretjega mesta skupno. Lanišek je na podelitvi ob sebi imel tudi podobo Kubackega. "Dawid bi si zaslužil skupno tretje ali drugo mesto. Mislim, da bi bil lep troboj za ti dve mesti. Pokazal je, kakšen človek je. Pustil je šport v zaključku sezone, ko so samo še dobre stvari – poleti. Pokazal je, da je ljubezen tista, ki največ šteje. Hudo mi je, ker verjamem, da so bili zanj to res zelo težki trenutki, ko je moral vse to prestajati," je še povedal trenutno najboljši slovenski skakalec. "Sezona je bila res izjemna. Še vedno sem moral tudi jaz pokazati svoje. Imel sem tudi trenutke, ko ni šlo vse v mojo smer. Vztrajal sem in lepo opravil svoje delo. Se mi zdi, da je to lepa popotnica za naprej."

Anže Lanišek je na podelitvi ob sebi imel tudi podobo Dawida Kubackega. Foto: BoBo
Anže Lanišek je na podelitvi ob sebi imel tudi podobo Dawida Kubackega. Foto: BoBo