Po neprepričljivih predstavah prve dni prvenstva so bili s četrtim mestom na ekipni tekmi Slovenci lahko zadovoljni. Foto: BoBo
Po neprepričljivih predstavah prve dni prvenstva so bili s četrtim mestom na ekipni tekmi Slovenci lahko zadovoljni. Foto: BoBo

Zadnji dan tekmovanja v zibelki letenja na smučeh so tretjič zapored zlato medaljo na ekipni tekmi svetovnega prvenstva v poletih osvojili Norvežani, ki so slavili pred Nemci in Poljaki. Tik pod odrom so končali domači letalci Anže Lanišek, Bor Pavlovčič, Peter in Domen Prevc, ki so za bronom zaostali več kot 50 točk, pred peto Japonsko pa so imeli debelih 120 točk naskoka. Četrto mesto je soliden rezultat, trenutni maksimum, a želene medalje, ki je bila pred sezono postavljena kot cilj, niso osvojili. Z zadnjih štirih prvenstev je Slovenija domov prišla s kolajno. Leta 2010 je brez nje ostala v Planici, nato pa je dve leti pozneje v Vikersundu prišla do brona na ekipni tekmi in zlata Roberta Kranjca, leta 2014 je bil Peter Prevc bronast v Harrachovu, leta 2016 zlat na Kulmu, pred dvema letoma pa so moštveno preizkušnjo Slovenci končali s srebrom. Še naprej tako ostajajo brez odličja na domačih svetovnih prvenstvih.

Anže Lanišek je v Planici popravil osebni rekord, ki zdaj znaša 234,5 m. Foto: BoBo
Anže Lanišek je v Planici popravil osebni rekord, ki zdaj znaša 234,5 m. Foto: BoBo

Na posamični preizkušnji je bila najboljša uvrstitev 12. mesto Laniška. Brez dvoma so v domačem taboru pričakovali več, toda to je trenutna realnost in v skladu s formo, ki jo orli kažejo v tej zimi. Tako kot že vso sezono je bil ves konec tedna najboljši Slovenec 24-letni Domžalčan, ki je odlično svoje delo opravil na moštveni preizkušnji, ko je bil celo četrti najboljši posameznik. "Fantje so pokazali, da so pravi športniki in da so, ko je bilo težko, stopili skupaj. Ostali so osredotočeni, naredili svoje skoke in se borili do zadnjega. Vesel sem, da smo gledalcem doma dali kanček upanja, da se celo borimo za medaljo, kar je bila v primerjavi s stanjem pred 24 urami misija nemogoče. Že to predstavlja neko zadovoljstvo. Veseli me, da so opravili delo korektno in profesionalno. Dejal sem jim, naj ne odkrivajo tople vode, saj so pripravljeni in je treba samo umiriti glave ter se sprostiti. Konec koncev smo na poletih in tukaj vsak skakalec uživa, naj tudi oni," je črto pod zadnji dan tekmovanja potegnil Robert Hrgota, ki je zadnja dva dneva stopil v čevlje glavnega trenerja.

Lanišek zadovoljen, da je za svoje polete slišal Planico

"Zadnji dan so bili vsi poleti prek 225, na tekmi oba prek 230 m in s tem moram biti več kot zadovoljen. To je lepa spodbuda za naprej, s fanti pa smo dokazali, da se znamo boriti. Z izjemo tistega poleta 196 m sem z vsemi zadovoljen. Malo se mi je odprlo na letalnici in zdaj vem, kaj je treba delati. Takoj, ko sem v soboto še enkrat šel 231, sem si rekel, zdaj pa točno vem, kaj – in tega sem se tudi držal. Vem, da znam, vsi vemo, da znamo in ni razloga, da ne bi mogli tega tudi naprej pokazati. Tiha želja je sicer bila uvrstitev med deset. Vedel sem, da lahko in tudi bi, če bi naredil vse svoje skoke. Še vedno sem zadovoljen, saj sem prebil 230 m in slišal sem Planico, ki je igrala meni v čast," je prvenstvo ocenil Lanišek, trenutno glavni slovenski adut.

Peter Prevc je v četrtek ostal brez mesta med četverico za invididualno tekmo, na moštveni pa je dobro opravil svojo nalogo. Foto: BoBo
Peter Prevc je v četrtek ostal brez mesta med četverico za invididualno tekmo, na moštveni pa je dobro opravil svojo nalogo. Foto: BoBo

V soboto je Slovenija dobila zeleno luč za menjavo v ekipi, sicer sploh ne bi mogla nastopiti na nedeljski tekmi. Mesto v moštvu je zapolnil Peter Prevc, ki je svoje delo opravil zelo dobro. "Ko imaš enkrat v ekipi Petra, imajo tudi preostali fantje višjo samozavest. Športnik, kot je on, s svojo prisotnostjo dvigne samozavest drugih in mislim, da morajo fantje v tem slogu delati naprej," je dejal Hrgota, najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov, ki se mu nastopi v četrtek niso izšli, zato je tudi ostal brez mesta na individualni preizkušnji, pa je pristavil: "V soboto sem se začel mentalno pripravljati na nastop. Nekaj je bilo treba korenito spremeniti. Poznalo se je le deset metrov, vendar jih je na letalnici težko pridobiti, saj je to tam, kjer se začne letalnica ravnati. Potem ko so prišli s sobotne tekme, sva se s trenerjem usedla za računalnik in pogledala, kaj se je dogajalo in kako to popraviti, potem pa sem študiral, da sem zjutraj prišel z idejo. Na srečo je uspelo. Pričakoval sem, da bom ves čas skakal kot v nedeljo. Za medalje to seveda ni dovolj, saj je bilo za to potrebnih 240 m, a takšni nastopi so bili realni in sem upal, da bodo uspeli."

Peter Prevc bo mnenje zadržal zase

Na posamični tekmi Slovenci niso bili konkurenčni za vrh, veliko črno piko vsemu dogajanju pa je postavila afera z Zajcem, ki je bil nato izključen s prvenstva, glavni trener Bertoncelj pa se je umaknil iz Planice. "Veliko se je dogajalo in ni bilo najbolj enostavno. Dve noči sta bili kar precej slabo prespani. Ne moreš ostati ravnodušen, če pride do takih dogodkov. Osebno ne morem za nazaj nič popraviti, kot ne more nihče drug, lahko si samo prizadevamo za to, da bomo odslej znali reševati težave prej," je o incidentu med serijama posamične tekme spregovoril Lanišek, ki je sicer redno sostanovalec z Zajcem, tokrat pa je bil vsak skakalec v Kranjski Gori v sobi sam.

"Meni se zdi le neprimeren čas. Morda se to naredi prej, ali pozneje, ne pa vmes. Ni pošteno do sotekmovalcev, da moraš potem o tem govoriti, ko bi se moral osredotočati na skoke. Na srečo novinarji niste o tem spraševali, je pa težko," je pristavil Peter Prevc, ki je v nedeljo dopoldne dejal, da se ga je dogodek predvsem v soboto kar dotaknil. Podrobneje nekdanji svetovni prvak v poletih in zmagovalec svetovnega pokala v sezoni 2015/16 ni želel komentirati. Po njegovih besedah bo položaj rešila stroka, dodal pa je le: "Svoje mnenje seveda imam, ampak ga bom zadržal zase."

Celotno dogajanje je kar zasenčilo imenitno izvedeno prvenstvo, saj je bilo največ črnila prelitega prav okoli tega spora. V športu seveda velja, da se umazanega perila ne pere v javnosti. Kar se dogaja, kot je dejal vodja panoge na SZS-ju Gorazd Pogorelčnik v žargonu ekipnih športov, v "garderobi", tudi ostane skrito javnosti. Slovenski skakalci so v preteklosti športno javnost v domovini razvadili z vrhunskimi izidi. Jasno, da trenutno niso na ustrezni oziroma pričakovani ravni. Če so bili lani v trenutku, ko je pandemija covida-19 prekinila sezono, glede na formo obeti pred svetovnim prvenstvom v poletih optimistični, pa so letošnjo zimo, ki poleg prestavljenega boja za medalje v Planici prinaša še nekaj vrhuncev na čelu z nordijskim svetovnim prvenstvom v Oberstdorfu, orli začeli slabše od želja. Preostale skakalne velesile so trenutno korak pred slovensko reprezentanco. Četudi veljajo Slovenci za odlične letalce, pa se v skladu z letošnjo formo za medalje na posamični tekmi niso mogli potegovati.

Že znana sedmerica za Engelberg

Skoki Slovencev v drugi seriji ekipne tekme

"Fantje morajo imeti nemoten potek treningov. Takšne stvari ne smejo vplivati nanje. Kot so oni profesionalni, bo tudi vodstvo panoge profesionalno. Zdaj vodstvo čakata dva težka dneva, vem pa, da se bo odločilo pravilno, umirilo glave in izpeljalo sezono, kot je treba," je še dejal Hrgota. V torek bo znan epilog planiškega spora in kdo bo nadaljeval sezono na čelu strokovnega štaba, kjer so verjetno nujne spremembe. Hkrati bo tudi jasno, kaj bo z Zajcem. 20-letnik iz Hramš je velik up slovenskega skakanja in eden tistih, ki bi se v prihodnosti lahko boril celo za veliki kristalni globus. Tekmovalec SSK Ljubno je bil pred dvema sezonama celo deveti skakalec zime, tedaj daleč najmlajši med najboljšimi, lani pa drugi v seštevku poletov. Vedno je bil tudi eden tistih, ki je napovedal visoke cilje. Tudi za SP v Planici, kjer pa se ni izšlo po načrtih.

Razočaranje je bilo zaradi preslabe forme nedvomno veliko, način reševanja nezadovoljstva pa neposrečen, predvsem pa ni bil primeren trenutek kar med domačim tekmovanjem, ki je nekaj posebnega in pod dodatnim drobnogledom. Za zdaj je jasno, da Zajc, ki se letos na skakalnicah ne znajde, kot se od njega pričakuje, ne bo potoval na naslednje prizorišče svetovnega pokala, kjer bodo Slovenijo poleg četverice z moštvene tekme v Planici zastopali še Tilen Bartol, Rok Justin in Cene Prevc. Za Engelbergom je na sporedu že naslednji vrhunec predolimpijske zime – novoletna turneja.

Lanišek: Nihče si ni upal napovedati, da bomo četrti