V preteklih treh sezonah je bil Anže Lanišek najboljši Slovenec v svetovnem pokalu. Foto: Bobo/Žiga Živulović jr.
V preteklih treh sezonah je bil Anže Lanišek najboljši Slovenec v svetovnem pokalu. Foto: Bobo/Žiga Živulović jr.

Najboljši slovenski skakalec v lanski zimi je na podelitev prvim trem v skupnem seštevku prišel s silhueto Dawida Kubackega. Poljski skakalec je namreč predčasno končal sezono zaradi ženinih zdravstvenih težav. Tako je Lanišek ostal brez velikega tekmeca v boju za zmagovalni oder. Za potezo "ferpleja" je bil že večkrat nagrajen. Med drugim mu je priznanje podelilo Društvo športnih novinarjev Slovenije, navdušeno pa so ga sprejeli tudi poljski navijači med letošnjo turnejo po domovini Kubackega. Posebna čast pa ga je doletela v Planici, kjer mu je poljski predsednik Andrzej Duda podelil najvišje odlikovanje zlati križ za zasluge Republike Poljske.

Odlikovanje za Anžeta Laniška

"Ko smo bili v Trondheimu, sem dobil elektronsko sporočilo, da prejmem to odlikovanje. Najprej sploh nisem vedel, kaj točno je to. Potem je pomagal stric Google. Zelo lepo in sem počaščen. Poteza, ki je prišla iz srca. Mislim, da je lahko lep zgled mladim, da ni vse samo tekma in rezultat, ampak pokažeš tudi človeško plat. To se mi zdi zelo pomembno. Enostavno so stvari, ki se jih mora vsak športnik držati. Ko enkrat postaneš športnik, je ferplej tisto pravilo, ki se ga moraš držati. Vsak dela napake, tudi jaz jih, ampak poskušam pa biti ves čas čim bolj pošten in spoštljiv do drugih. To se mi zdi edini pravilen način," je dejal 27-letni član SSK-ja Mengeš.

Z lahkotnostjo pridejo metri in užitki

Odlikovanje je Domžalčan prejel po četrtkovih kvalifikacijah, ki jih je z 212,0 m končal na osmem mestu. Začel je še nekoliko previdno, že drugi poskus na treningu pa je bil zelo dolg (221,0 m). "Pri prvem skoku me je bilo strah. Na Norveškem je bilo podobno, a si mogoče nisem upal priznati. Drugi je bil zdaj že precej boljši. Počasi se sproščam in sem spet lahkoten, na tak način pa pridejo metri in užitki," je dodal tretji skakalec lanske sezone, ki pa letošnje ni izpeljal v celoti.

Pred svetovnim prvenstvom v poletih si je na treningu poškodoval koleno. Tedaj je bil šesti skakalec skupnega seštevka, na zadnji tekmi pred poškodbo pa je bil tretji v Zakopanah. To so bile njegove tretje stopničke v sezoni po tretjem mestu v Bischofshofnu in zmagi v Garmisch-Partenkirchnu. Sprva je bilo vprašanje, ali bo v tej zimi sploh še skakal, toda s trdim delom se je hitro vrnil in že nastopil na norveški turneji Raw Air. Lani je bil v tem posebnem seštevku tretji, letos pa po ekspresni rehabilitaciji 11.

Dokaz, da je baza zelo dobra

"Tehnična izvedba skokov na Norveškem je bila daleč od idealne, ampak je treba vzeti v poštev, da se vračam po poškodbi. Ne iščem izgovorov, ampak me je malce presenetilo, saj sem si drugače prestavljal. Namreč v Planici sem imel predtem na treningih drugačen občutek, kot pa je bil potem v Oslu, ki mi sicer leži, je dobra skakalnica, a je bilo vseeno tako. Želja je bila velika. Sem pa v bistvu zelo vesel, da sem se sploh lahko vrnil. Rezultat je bil na koncu vrhunski. Po mesecu in pol odsotnosti sem bil 11., in to ne z najboljšimi skoki. Vedno je treba potegniti pozitivne stvari. Kot kaže, je ostala neka kapaciteta, glede na to, da skoki niso bili najboljši, pa je rezultat še vedno spodoben. Baza je, kot kaže, vrhunska," je opisal turnejo.

Poleti Laniška, Kosa, bratov Prevc in Zajca v kvalifikacijah

"Za Planico si le želim, da spustim to ročno zavoro, ki je bila na Norveškem. Da poskusim uživati v skokih, da se pokažem v najboljši luči in se vidi, da sem lahkoten. Želja je bila že za Norveško, ampak se vse stvari zgodijo z razlogom. Tako je tudi s poškodbo," je pristavil Lanišek, ki v kolenu ne čuti več bolečin. Kot pravi, je težava le še v glavi, verjame pa, da tudi vzdušje v Planici pomaga pri sproščanju: "Tukaj je ob meni družina, ki je moja matica in glavna podpora. Vedno pa je Planica "nora", ne glede na to, kakšno je rezultatsko stanje. Veliko ljudi pride, lepa je podpora in užitek je leteti v takem vzdušju pred domačimi navijači. Še preden sem začel skakati, sem vedel za Planico. To je dodaten žar."

Peter naj se poslovi z zmago

Letos je v Garmisch-Partenkirchnu skočil do šeste zmage v karieri. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Letos je v Garmisch-Partenkirchnu skočil do šeste zmage v karieri. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Kot zapisano, je bilo zanj nekaj posebnega na finalu lanske sezone, čustva pa bo oziroma je v slovenskem taboru čutiti tudi letos, saj se poslavlja vodja ekipe in najuspešnejši orel vseh časov, Peter Prevc: "Mislim, da sem pripravljen, pa verjetno me bo tudi v nedeljo nekaj presenetilo. Se bom prepustil. Petru želim zmago. Res bi bilo lepo, da se poslovi na tak način. Vidi se, da res uživa v poletih. Ta zadnji v Vikersundu je bil bomba. Dobro, da ni "zadel" mize, ker je bil res nor polet. Vesel sem zanj, da se mu je tako odprlo in je pokazal, da ima še veliko v nogah. Zaključuje na res visoki ravni. Na lastne oči sem od blizu videl, kako je vse skupaj potekalo, ko je mlel vse pred sabo. Kamor koli je prišel, je zmagal oziroma bil vsaj na stopničkah. Kako je osvojil globus, je bilo noro. Tudi, kako se je spopadal z vsemi stvarmi, ki spadajo poleg. Vsem nam je pokazal neko pot."