Pod Poncami je vse pripravljeno na zaključek skakalne zime s štirimi dnevi poletov na letalnici bratov Gorišek, kjer se je prvič skakalo leta 1969. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Pod Poncami je vse pripravljeno na zaključek skakalne zime s štirimi dnevi poletov na letalnici bratov Gorišek, kjer se je prvič skakalo leta 1969. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Sorodna novica Robert Kranjec oznanil: "Zadnjič v Planico kot tekmovalec"

Čeprav se skakalni praznik v Planici uradno začenja s četrtkovim treningom, se je prvo neuradno dejanje zgodilo že danes, ko se je ob 10.30 začel preizkus letalnice. Na njem sodeluje 28 domačih skakalcev, velikanko za Planico 2019 je krstil Rok Tarman (182 m). V prvi preizkusni seriji pa je najdlje poletel Tomaž Naglič, ki je pristal pri 216 m. Sledila je še druga preizkusna serija, v kateri je daljavo dneva popravil Andraž Pograjc z 224 m, sam Zasavec pa je za dva metra popravil svoj osebni rekord.

Letalnico krstil domači skakalec
"Skakalnica in občutki so res dobri. Dokler si nisem zapel smuči, strahu ni bilo prisotnega, potem pa, ko čakaš, da te spustijo, začne malce srce nabijati. Toda smo premagali ta strah. V zraku je bilo malce turbulentno, ampak sem tudi naredil slabši prvi skok,"
je po prvem poletu letos v Planici povedal Rok Tarman. 22-letni član domačega kluba ND Rateče Planica je po poškodbi občutke počasi pridobival v pretekli sezoni in je že prejšnji konec tedna letel tudi kot predskakalec v Vikersundu.

Pograjc pred 6 leti del zmagovite četverice
"Skakalnica je res dobro pripravljena. Planiški delavci so se znova odlično odrezali, še posebej, ker pogoji niso bili enostavni, saj je pred kratkim zapadel sneg. Res so dobro izvedli. Pogoji so bili pri prvem skoku nekoliko slabši, pri drugem pa je bilo že veliko bolje, saj se je tudi utekla smučina. Morda sem imel pri prvem celo nekaj vetra v hrbet, pri drugem pa se je malce začutilo vzgornika,"
je dejal Andraž Pograjc, ki je skupaj s Petrom Prevcem, Robertom Kranjcem in Jurijem Tepešem leta 2013 poskrbel za prvo ekipno zmago Slovenije na domači letalnici.

Med predtekmovalci je tudi Ernest Prišlič, ki je pred tremi leti na preizkusu pristal kar pri 246 metrih, jeseni 2016 pa je bil vpleten v hudo prometno nesrečo.

Pod Poncami bo šlo zares v četrtek s kvalifikacijami za petkovo posamično tekmo. V soboto bo na sporedu ekipna preizkušnja, na kateri se bo od tekmovalne kariere poslovil Robi Kranjec. V nedeljo sledi še finalna tekma sezone z najboljšo trideseterico skupnega seštevka svetovnega pokala.

Po koliko so vstopnice?

Vstopnice za Planico se prodajajo po posameznih dnevih. Za četrtkove kvalifikacije, ko se bodo ob letalnici zbrali predvsem otroci (pokrovitelj jih bo pripeljal 3.500), morajo odrasli odšteti 15 evrov, za petkovo, sobotno ali nedeljsko tekmo pa 29 evrov. V predprodaji, ki se je začela 8. novembra, končala pa 5. marca, je bilo sicer mogoče vstopnice kupiti po znižani ceni.

Prodanih več kot 20 tisoč vstopnic
Po pojasnilih generalnega sekretarja Organizacijskega komiteja Planica Primoža Finžgarja so za vse štiri dneve planiškega praznika prodali več kot 20.000 vstopnic, kar je podobno kot lani. "Prodaja vstopnic je podobna lanskemu obsegu, a verjamemo, da se bodo glede na vreme ljudje še odločili za obisk in se jih bo v Planici pojavilo še nekaj tisoč," je povedal Finžgar, ki verjame, da bodo k večjemu obisku pripomogli tudi uspehi slovenskih skakalcev v Vikersundu.

Pričakujejo, da bodo v času planiških tekem prodali od 20 do 30 odstotkov vseh vstopnic. "Vstopnice so še vedno na razpolago. Težav pri tem ni," je ob tem še poudaril Finžgar in dodal, da to velja za vse tekme, tudi sobotno ekipno, ki je tradicionalno najbolj obiskana. Prodajali jih bomo do zadnje minute, je zagotovil.

Praznik smučarskih poletov v dolini pod Poncami bo potekal od četrtka do nedelje. Prenosi bodo na TV SLO 2, Valu 202 in MMC-ju. Več TUKAJ.

Prireditelji pričakujejo, da bo tako kot lani v štirih dneh Planico obiskalo približno 60.000 gledalcev. Med njimi bodo tako tisti, ki so kupili vstopnice, kot tisti, ki imajo po Finžgarjevih besedah drugačne načine dostopa, med drugimi akreditirani novinarji, delavci, skakalni klubi in pokrovitelji.


Startna lista predskakalcev:

Rok Tarman
Rok Justin
Ernest Prišlič
Cene Prevc
Andraž Pograjc
Aleš Hlebanja
Rok Juvančič
Lojze Petek
Nik Fabian
Matevž Samec
Blaž Pavlič
Lovro Vodušek

Urban Sušnik
Tine Bogataj
Matija Štemberger
Medard Brezovnik
Vid Vrhovnik
Patrik Vitez
Jaka Rus
Tomaž Naglič
Tomi Jovan
Nejc Toporiš
Gašper Sršen
Matevž Malovrh
Gašper Polajnar
Žak Šilih
Martin Capuder
Domen Prestrl

Posnetek preizkusa planiške velikanke (STA)


PLANICA 2019 - SPORED

Sreda ob 10.30:
Uradni preizkus letalnice

Četrtek ob 9.00:
Prvi uradni trening
Ob 10.00: Drugi uradni trening
Ob 11.00: Kvalifikacije

Petek ob 13.30:
Poskusna serija
Ob 14.30: Posamična tekma

Sobota ob 9.00:
Poskusna serija
Ob 10.00: Ekipna tekma

Nedelja ob 9.00:
Poskusna serija
Ob 10.00: Posamična tekma

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO
Kranjec kmalu športni upokojenec