Robert Kranjec, s kapetanskim trakom, je na železniško postajo v Ljubljano prišel na ramenih letošnjih dveh slovenskih zmagovalcev v poletih, Domna Prevca in Timija Zajca. Foto: Žiga Živulović jr. /BoBo
Robert Kranjec, s kapetanskim trakom, je na železniško postajo v Ljubljano prišel na ramenih letošnjih dveh slovenskih zmagovalcev v poletih, Domna Prevca in Timija Zajca. Foto: Žiga Živulović jr. /BoBo
Sorodna novica Na preizkusu letalnice bratov Gorišek z 224 m najdaljši Pograjc

"Odločil sem se, da je to moja zadnja pot do Planice z vlakom. V Planici končujem svojo kariero. Načrt je, da v soboto. Kako pa, boste že videli," je pred odhodom slovenske skakalne reprezentance z vlakom iz Ljubljane Robert Kranjec javno potrdil, da končuje dolgo športno kariero smučarja skakalca.

"O koncu sem se zavestno odločil že januarja, pretehtalo je, ko sem začel ostajati doma. Nič mi ni padlo dol, vsak dan do danes sem treniral, a se ne vidim več, da bi lahko nadaljeval. Zdi se mi, da bi me preveč izčrpalo. Ponosen sem na svoje rezultate in na to, kar sem dosegel," pravi Kranjec, ki dodaja, da je v zadnjem času spet začel uživati v skokih, a da poti nazaj več ni, saj je vse, razen enega dresa, že vrnil nazaj v klub.

Kranjec želi v zadnjem skoku le uživati, z izidom se ne obremenjuje

Na četrtkovih kvalifikacijah za petkovo tekmo bo nastopil še ob enajstih slovenskih orlih. Svoj zadnji skok bo zagotovo opravil v soboto, če ne na ekipni tekmi, pa po zadnjem poljskem skoku v prvi seriji, ko mu bo z zastavico zamahnila hčerka Pika. Na vprašanja, kako se bo potem osredotočil na skok, je odgovoril: "Ne vem? Ne vem, kako bomo to izpeljali. Mi je pa v Planici vedno super."

206-krat preletel mejo 200 metrov
37-letni Kranjčan v zimi 2018/19 še ni nastopil v svetovnem pokalu, tekmoval je v celinskem pokalu, kjer je bil enkrat na stopničkah za 3. mesto v Ruki sredi decembra. Upokojitev rekorderja po številu poletov čez 200 metrov ‒ zdaj je pri 206 tovrstnih poletih ‒ se je v zadnjih mesecih potiho napovedovala.

Kranjec je na vlak v Ljubljani dobesedno poletel po zraku na ramenih pripadnikov odličnega slovenskega podmladka, najboljših dveh to zimo, Domna Prevca in Timija Zajca, ki sta vzornika slovenskih letalcev ponesla na zadnji tekmovalni konec tedna v karieri.

Sorodna novica Robi Kranjec planiški finale pričakuje z dobrimi občutki

Šest od sedmih zmag dosegel na letalnici
V svetovnem pokalu je debitiral daljnega leta 1998, natančneje 13. marca v Trondheimu, na najvišji ravni je zmagal sedemkrat. Od tega je na običajni skakalnici slavil le prvič v Kuusamo 26. novembra 2005, vse preostale zmage pa je dosegel na letalnicah: po dvakrat v Kulmu, Planici in Vikersundu. Skupno ima Kranjec 325 nastopov v svetovnem pokalu, pri čemer je 27-krat stal na zmagovalnem odru.

Dobitnik dveh malih kristalnih globusov za polete
V sezonah 2009/10 in 2011/12 je osvojil mali kristalni globus v poletih, v skupnem seštevku pa je bil najboljši šesti v sezoni 2012/13. "Leteči Kranjec" je v Vikersundu 2012 postal tudi svetovni prvak v poletih, k čemur je takrat dodal še ekipni bron. Na svetovnih prvenstvih je bil s Slovenijo ekipno bronast v Oslu 2011, največji uspeh pa je dosegel z ekipno srebrno olimpijsko medaljo v Salt Lake Cityju 2002.


Praznik smučarskih poletov v dolini pod Poncami bo potekal od četrtka do nedelje. Prenosi bodo na TV SLO 2, Valu 202 in MMC-ju. Več TUKAJ.

Utrinki zbora skakalcev v Ljubljani pred odhodom z vlakom

Kranjec bo pod Poncami končal bogato kariero
Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO
Kranjec kmalu športni upokojenec