Žiga Jelar je moral zaradi hudih simptomov novega koronavirusa izpustiti uvodni del sezone, a je vztrajal in je ob koncu zime med najboljšimi na svetu. Foto: EPA
Žiga Jelar je moral zaradi hudih simptomov novega koronavirusa izpustiti uvodni del sezone, a je vztrajal in je ob koncu zime med najboljšimi na svetu. Foto: EPA

25-letni Besničan na zaključek svetovnega pokala v Planici (dogajanje od četrtka do nedelje si boste lahko ogledali v prenosu na TV SLO 2) prihaja v odlični formi, saj je na poletih v Oberstdorfu osvojil 2. in 4. mesto. Konec sezone je tako popolnoma drugačen kot začetek, ko ga je močno zdelal covid-19 in je šlo vse pripravljalno obdobje v nič. Jelarja tako ni bilo niti v ekipi za olimpijske igre niti v postavi za svetovno prvenstvo v Vikersundu.


Sorodna novica Timi Zajc s sijajno zmago v Oberstdorfu povabil v Planico
Boj za mali globus: Do zadnjega skoka v Planici bodo karte odprte

Iz Oberstdorfa ste se vrnili z 2. in 4. mestom. Zdi se, kot da se končno vse sestavilo tako, kot ste si želeli, kajne?
Res uspešen konec tedna. V soboto bi lahko celo zmagal, zmanjkalo je le 1,7 točke. Vedno si rečeš: tako malo je to, ampak – nedvomno je 2. mesto zelo lep rezultat, moj izenačeni najboljši izid kariere. Tudi v nedeljo sta do stopničk zmanjkali manj kot dve točki. Upam, da se mi bo to vrnilo v Planici.

Po vseh težavah, ki so vas pestile ob uvodu v zimo, ste le dočakali uspešne nastope. Ste opazili še kakšne napake?
Ni še vse brezhibno, še so kakšne manjše napake. Toda če sestavim dva vrhunska skoka, lahko vedno posežem najvišje. A tudi ob manjši napaki ni težav, to je forma, ki prinaša metre in dobre uvrstitve. Skratka, to so skoki, kot si jih lahko le želim. Uživam v skakanju.

Na sobotni tekmi v Oberstdorfu je zaostal le za Stefanom Kraftom. Na stopničke se je s 3. mestom uvrstil še Timi Zajc, ki pa je dobil nedeljsko tekmo. Foto: AP
Na sobotni tekmi v Oberstdorfu je zaostal le za Stefanom Kraftom. Na stopničke se je s 3. mestom uvrstil še Timi Zajc, ki pa je dobil nedeljsko tekmo. Foto: AP

Z 233,5 metra ste bili v nedeljo v finalu najdaljši in ste gladko prevzeli vodstvo, potem ko ste bili po prvi seriji enajsti. Videti je bilo, da vam vsi privoščijo uspeh, tudi Kamil Stoch je prišel do vas.
Stoch je moj vzornik in mi je čestital pri obeh poletih. Tako kot reprezentančni kolegi. To so tisti trenutki, ko je poplačano vse za nazaj. Zelo lepa izkušnja.

Letošnja sezona je za vas zelo burna. Potem ko vas je covid-19 za več kot en mesec oddaljil od skakalnic, ste ostali brez nastopa na olimpijskih igrah, prav tako se vam ni uspelo priboriti mesta v četverici, ki je Slovenijo zastopala na svetovnem prvenstvu v poletih v Vikersundu. Kako težko je bilo sprejeti, da niste nastopili na nobenem od velikih tekmovanj v tej sezoni?
Iskreno povedano: zelo mi je bilo težko. Ko sem se po vsem, kar se mi je dogajalo, vrnil na treninge, sem vedel, da pot proti vrhu ne bo lahka. Vse, kar sem zgradil, sem namreč izgubil v tem mesecu in pol. Seveda sem vesel, da imamo tako močno reprezentanco, a po drugi strani sem bil tudi razočaran, ker si nisem mogel izboriti mesta v njej. A ni kaj: preostali fantje so bili boljši. Izgubil sem olimpijske igre in svetovno prvenstvo v poletih, a največja zmaga je, da sem se lahko z dna vrnil na stopničke.

Sorodna novica Prvič v eni sezoni na zmagovalnem odru kar pet slovenskih skakalcev

Ni veliko manjkalo, pa bi v soboto celo slavili svojo prvo zmago v svetovnem pokalu. Morda pa je to prihranjeno za Planico ...
To bi bilo nekaj najlepšega. Pustimo se presenetiti. Res se veselim, s takšno formo v Planico še nisem prišel. Leta 2020 sem bil sicer na vrhunski ravni, vendar je covid-19 poskrbel za predčasen konec sezone, Planica je takrat odpadla.

12. mesto je vaš najboljši rezultat v Planici. Ob tej formi bi ta izid morali preseči, se strinjate?
Predvsem je pomembno, da uživam v skokih in da poletim čim dlje.

V Planico se vrača zvok ragelj in gasilskih siren

Skakalci radi poudarjate, da morate predvsem uživati v skokih. Kdaj ste to opazili pri sebi, potem ko ste imeli toliko smole na začetku sezone?
Med olimpijskimi igrami, ko sem odšel na tekme celinskega pokala v Iron Mountainu, kjer sem zmagal in bil še dvakrat na stopničkah. Tam sem spet dobil tisto ... ne bom rekel ljubezen do skokov, to imam tako in tako, ampak tisti občutek, ko veš, da si na pravi poti. Izboril sem si nastop na tekmah svetovnega pokala v Lahtiju, kjer smo na ekipni tekmi skočili na stopničke. To so bili trenutki, ko sem dobil nov zagon.

Bi lahko v Planici letos videli svetovni rekord?
Vsako leto lahko pade rekord, a vse je seveda odvisno seveda, kaj bodo dopuščale razmere in žirija.

Do sobote poteka tudi dražba NFT-žetona s podobo Žige Jelarja. Trenutno znaša najvišja ponudba 400 dolarjev. Foto: Twitter
Do sobote poteka tudi dražba NFT-žetona s podobo Žige Jelarja. Trenutno znaša najvišja ponudba 400 dolarjev. Foto: Twitter

Vremenska napoved je lepa, vzgonski veter bo, potem ko so bile razmere v Oberstdorfu precej spremenljive. Ali skakalci na vrhu zaletišča vsaj približno veste, v kaj se spuščate?
To vidimo po zaletu, ne po zastavicah, ker tega se na vrhu kaj dosti ne vidi. Če žirija izbere višje naletno mesto, je takoj jasno, da razmere niso najboljše.

Imate še kaj težav po prebolelem covidu?
Zelo se pozna, kadar se tekma zavleče in sem več ur na skakalnici. Tudi turneje me izčrpajo. Potrebujem več regeneracije. A to sem sprejel in se poskušam čim bolje prilagoditi. Če se le spomnim, kako je bilo. Niti po stopnicah nisem mogel. Zdaj sem lahko le vesel, da sem prišel na to raven.

Slovenska reprezentanca je letos izjemno močna. Kar pet tekmovalcev vas je bilo to sezono v svetovnem pokalu fantov, ki ste stopili na zmagovalni oder. Kako komentirate to prevlado?
Zadnji dve leti se kaže, da smo zelo močna ekipa. A nekako se ni poklopilo. Zdaj se je. Konkurenca nas gleda v hrbet in lahko samozavestni pridemo na vsako prizorišče. Smo ekipa, ki diha kot eno. To je prvi pogoj.

V prostem času Žiga rad igra kitaro, posnel je tudi že nekaj avtorskih pesmi. Foto: Facebook
V prostem času Žiga rad igra kitaro, posnel je tudi že nekaj avtorskih pesmi. Foto: Facebook

V poletih ste po dveh tekmah od štirih na 3. mestu v skupnem seštevku, s tem pa tudi kandidat za mali globus. Pred vami sta le Stefan Kraft in Timi Zajc. Bo zaradi tega kaj več napetosti v Planici?
Ne, to je zelo dober občutek, ki mi daje še večji propeler. Veselim se tega boja. V igri smo predvsem štirje, ki smo bili že v Oberstdorfu najmočnejši. Želja je tudi, da Slovenci napademo 3. mesto v pokalu narodov. Za Norvežani ne zaostajamo veliko.

Vrhunske uvrstitve so prinesle tudi denarne nagrade. Bo šlo nekaj tudi v vašo glasbeno kariero?
Zadeli ste. Delno gre znesek v produkcijo novih skladb in v snemanje videospotov.

Ali med sezono kitaro in skladanje pesmi pustite ob strani?
Pred sezono in med sezono seveda ne snemamo pesmi, zaigram le za odklop od vseh obveznosti.

Nova pesem Odpri oči, ki ste jo objavili včeraj, sami pa ste napisali besedilo in glasbo, torej ni nastajala med sezono?
Ne, posneli smo jo že avgusta. Nastala je po drugem valu covida. Takrat smo začutili tesnobo in neko distanco, ko se tudi s sorodniki in dobrimi prijatelji nismo srečevali. Ni bilo dogodkov, ni bilo življenja. Takrat sem pesem napisal, ker sem bil tudi sam v takšnem položaju. Mislim, da je zelo sporočilna.

Vas mika, da bi napisali tudi novo himno Planice?
Ne bi si upal postaviti po robu Avsenikom. Mislim, da je to naša najlepša himna Planice.