Bor Pavlovčič je zadnji dan v Planici poletel 249,5 m. Boljši osebni rekord ima od Slovencev le Peter Prevc (250 m). Foto: BoBo
Bor Pavlovčič je zadnji dan v Planici poletel 249,5 m. Boljši osebni rekord ima od Slovencev le Peter Prevc (250 m). Foto: BoBo

Robert Hrgota, ki je selektorsko mesto prevzel po aferi na decembrskem domačem svetovnem prvenstvu v poletih, bo glavni trener skakalcev še dve leti. Torej tudi na dveh izjemno pomembnih vrhuncih, ki sta pred nordijskimi smučarji, olimpijske igre v Pekingu in domače svetovno prvenstvo 2023. Pod njegovim vodstvom je sledil dvig forme, nekaj vrhunskih rezultatov, manjkala pa je torej le pika na i z zmago: "V naslednjih sezonah jih moramo postavljati. Torej, da takrat, ko je najbolj potrebno, naredimo najboljše skoke. Sezona je bila težka in zahtevna. Glavni igralec je bil koronavirus, ki je postavljal pravila, toda užival sem vsak dan, si nabral veliko znanja in izkušenj."

Čeprav se zadnji dan ni izšlo povsem po željah, predvsem na ekipni tekmi, ko je Slovenija zasedla četrto mesto, pa je na zadnjem dejanju zime navdušil Bor Pavlovčič, ki je poletel kar 249,5 m, kar je le pol metra manj od državnega rekorda Petra Prevca. "To je bilo nekaj izjemnega. Ko je odskočil, sem začel le gledati in vriskati. Upal sem na svetovni rekord, a se na koncu žal ni izšlo. Ta polet si bo Bor zapomnil za kar nekaj časa. Ves čas sem govoril, da če se mu sestavita prelet in miza, je lahko zelo močan. Pokazal je, kam se da skočiti. Bil je polet za anale," je dodal Hrgota.

Lanišek: Za mano je zelo lepa sezona

Najboljši slovenski skakalec je bil celotno zimo Anže Lanišek, ki je v skupnem seštevku zasedel deveto mesto. V Planici mu ni šlo vse po načrtih in je izgubil tri mesta v razvrstitvi, vseeno pa je celotno zimo skakal konstantno, bil štirikrat na odru za zmagovalce, krona vsega pa je bila bronasta medalja na svetovnem nordijskem prvenstvu v Oberstdorfu: "Bil sem že zelo blizu tega, da bi zmagal, pa sem se moral zadovoljiti z drugimi mesti. Zelo lepa sezona je za mano. Po eni strani naporna, po drugi zelo prijetna. Takrat ko ti gre, je vse lažje. So bili tudi vzponi in padci, kar me veseli, saj je to tista motivacija za naprej, da vem, da lahko pokažem še več."

"Še vedno se držim načela, da moram konstantno skakati, da konstantno prihajam do rezultatov in poskušam dvigovati formo. Rezultat je posledica. Že pet let se ukvarjam s tem, da je treba narediti preskok v glavi. Treba je bilo odrasti in priti iz pubertete. Tudi otrok me je dodatno umiril. Določene stvari so se postavile na svoje mesto doma in na skakalnici. Sem vesel, da se je to zgodilo. Vidim, da je pristop, ki sem ga ubral, pravi in prinaša rezultate. Upam, da tako nadaljujem in v naslednjo sezono vstopim še samozavestnejši," je še povedal 24-letni skakalec iz Mengša, ki bo, čeprav v Planici s tem ni imel težav, po sezoni preventivno začel rehabilitacijo hrbta.

V pokalu narodov je Slovenija zasedla peto mesto. Foto: BoBo
V pokalu narodov je Slovenija zasedla peto mesto. Foto: BoBo

Pavlovčič: Odločitev o nadaljevanju je bila pravilna

Odkritje sezone je bil Pavlovčič, član B-ekipe, ki je bil v skupnem seštevku 13. V njegovi formi je bilo kar nekaj nihanj, toda vzponi so bili res veliki, saj je trikrat skočil tudi na oder za zmagovalce: "To je gladko najboljša moja sezona in sem res navdušen, da mi je uspelo. Dokazal sem si, da sem zmožen. Po bolečinah v hrbtu, ko nisem mogel maksimalno trenirati in tekmovati, sem se tudi že spraševal, ali je še smiselno. Toda ta zima je bila ena velika potrditev, da je bila odločitev o nadaljevanju pravilna. Želim si nadaljevati v takem slogu. Upam, da sem se veliko naučil in bom to izkoristil za naprej."

22-letni član kluba Rateče Planica je bil pod Poncami izjemno razpoložen. Navdušil je že v petek s tretjim mestom, v nedeljo pa je z 249,5 m, ko je močno popravil osebni rekord, poskrbel za letošnjo planiško daljavo: "V soboto sem si rekel, da moram iti 'na polno'. Še ura se je prestavila, tako da je bilo zelo zgodaj, jaz pa nisem ravno jutranja ptica. Zelo sem zadovoljen, da sem se uspel tako pripraviti. Polet je bil čudovit. Pogoji so mi bili naklonjeni in vse se je združilo v nepozaben skok. Sem že večkrat rekel, da se skok začne na rampi. Tam sem se dobro počutil. V počepu sem si rekel, da je to, to. Skozi radius me je lepo stisnilo. Sestavljalo se je eno za drugim. Čez prelet, kjer sem imel zadnje tri dni malo težav, je šlo tokrat bistveno bolje. Vse skupaj sem združil. Odpeljalo me je in res sem užival."

Domen Prevc: Poleti mi fokus malce uide

Zadnji tekmovalni dan je bil najboljši domači orel na koncu Domen Prevc, ki je drugič ta teden v Planici zasedel četrto mesto. "Planiški teden se ni izšel povsem po željah, saj je skokom nekaj manjkalo, stopničke so manjkale, a glede na celotno sezono sem zadovoljen, kako se je razpletlo," je dejal 21-letni skakalec kranjskega Triglava. Kot je to že v navadi, je imel tudi letos ogromno nihanj: "Bili so vzponi in padci. Na začetku sezone me ni bilo zraven, ker sem imel zlomljeno zapestje. Potem sem se nekako lovil z opremo, ker nismo imeli časa testirati septembra in oktobra. To se je poznalo."

Jasnič meni, da sta se Hrgota in Zupančič dobro odrezala

Z 241 točkami je bil na 22. mestu tretji najboljši Slovenec skupnega seštevka, toda več kot polovico točk je osvojil na treh planiških tekmah. Več trenerjev je že poudarilo, da se bo moral za večjo konstantnost med zimo skokom povsem posvetiti skozi celo leto: "Poleti mi fokus malce uide. Lagal bi, če bi rekel, da je drugače. Potem me je letos drago stala še poškodba. Po svetovnem prvenstvu sem rekel, da bom letos drugače vzel vse skupaj in da moramo biti že poleti vrhunsko pripravljen. Da bom imel tudi čas testirati vso opremo. Sem potreboval nekaj let, da sem dejansko to dojel pri sebi. Vedel sem že več let, a dojel, da me je eno sezono to res malo bolj udarilo po glavi, pa sem zdaj."

Peter Prevc: Sezona, ki te pusti praznega

Bor Pavlovčič poletel kar 249,5 metra

Tik za njim je skupno razvrstitev končal Peter Prevc. 23-kratni zmagovalec tekem svetovnega pokala in nekdanji dobitnik velikega kristalnega globusa po koncu zime veliko razlogov za zadovoljstvo nima, saj je imel v sezoni precej težav. Nikoli se ni uvrstil med deseterico, lovil je formo, ko se je nakazal dvig, pa mu je načrte prekrižala okužba s koronavirusom: "V sezoni je bilo veliko vzponov in padcev. Tako gor in dol, vroče in ledeno, bom rekel. Nikoli povsem navzgor, nikoli sicer tudi ne povsem navzdol. Ne vem, taka sezona te pusti praznega, nimaš nobenega zadovoljstva ne zaradi tehnike ne zaradi rezultatov. Ne veš sploh, kaj se je zgodilo."

"Ko sem se nekako prebil do 11. ali 12. mesto, se je, namesto da bi šlo takrat še navzgor in počasi med deseterico, zadeva obrnila in sem nazadoval proti 20. mestu. To so stvari, ki te jezijo in žalostijo, ker ne veš, kaj si narobe naredil, da je bilo tako. Sezone še nisem povsem analiziral. To jo bom ta teden, potem pa bom vedel kaj več. Mogoče je treba stvari malo urediti že na pripravljalnih treningih, da potem prideš na tekmo bolj umirjen," je sklenil najstarejši Prevc, ki bo letos dopolnil 29 let.

V naslednji sezoni se bodo olimpijske medalje delile v Pekingu, leto pozneje pa v Planici sledi nordijsko svetovno prvenstvo. Foto: BoBo
V naslednji sezoni se bodo olimpijske medalje delile v Pekingu, leto pozneje pa v Planici sledi nordijsko svetovno prvenstvo. Foto: BoBo

Jelar želi po olimpijsko medaljo

Na 25. mestu skupnega seštevka je še en član kranjskega Triglava. Potem ko je lani na zadnji tekmi pred prekinitvijo zaradi covida-19, končal na drugem mestu, Žiga Jelar z letošnjo sezono ne more biti tako zadovoljen, ima pa zelo visoke cilje za naslednjo. "Sezona je bila zelo turbulentna. Začel sem z veliko željo, saj sem pred sezono dobro skakal. Izgubil sem se v opremi, v zaupanju vase. Nekako sem potem pregrizel in našel tisto mirnost, da imam dobre temelje. Vesel sem, da se je zgodilo to sezono, ker je naslednja olimpijska. Na igre želim iti po medaljo. Dokazal sem, da sem sposoben mešati "štrene" najboljšim. Trdo bom delal, da me bodo ostali gledali v hrbet," je povedal Jelar, ki je tudi zadnji dan sezone popravil osebni rekord (234,5 m).

Cenetovi skoki letos na najvišji ravni do zdaj

V kvalifikacijah za četrtkovo in petkovo tekmo, ko je bila po težavah z vetrom izpeljana le ena serija, je bilo 13 Slovencev in na prvi preizkušnji jih je rekordnih deset dobilo točke svetovnega pokala. Z izjemo peterice, ki si je priborila nastop na nedeljskem finalu, so ostali sezono končali v petek. Šesti Slovenec v svetovnem pokalu je bil na 38. mestu Cene Prevc. Točkovno je bila lanska uspešnejša, ko je bil 33., toda letošnja zima je bila specifična, vmes je moral zaradi okužbe s koronavirusom izpustiti nekaj postaj svetovnega pokala, je pa pokazal nekaj vrhunskih skokov, a je manjkala pika na i z odmevno uvrstitvijo na tekmi.

Planica brez slovenskih stopničk

"Nedvomno so bili letos tehnično skoki na najvišji ravni do zdaj. Rezultatsko ni najboljša sezona, saj je bila lanska po točkah uspešnejša. Mi je v veliko zadovoljstvo, da lahko lepo skačem. Z rezultatskega vidika pa bo treba namesto na treningih in v kvalifikacijskih serijah to pokazati na tekmi," je dejal srednji izmed bratov Prevc, ki je pred kratkim dopolnil 25 let. Na zadnjem skoku sezone je v Planici postavil osebni rekord 232, 5 m: "Vesel sem bil kot radio. Končno mi je uspel ta preboj. Sicer, če pogledamo rezultate, sem imel veliko sreče z vetrom. Bolj ko se oziroma nazaj, vidim, da sem ga še precej "biksal". Marsikdo bi verjetno v takem primeru iztržil tudi več kot 240 m, tako da me čaka še veliko dela po zraku."

Semenič: Sestava ekipe je bila decembra smešna

Planiški praznik končan

Štirje Slovenci, ki so letos dobili priložnost v svetovnem pokalu, so že zmagali. Poleg Petra in Domna Prevca ter Timija Zajca je to uspelo še Anžetu Semeniču, ki je bil najboljši pred tremi leti v Zakopanah. Letos je na najvišji ravni skakal zelo malo, saj je nastopil le na sedmih tekmah, zelo razočaran pa je bil predvsem decembra, ko je ostal brez domačega svetovnega prvenstva v poletih, zatem pa v svetovnem pokalu ni nastopal vse do zaključka v Planici.

"Enostavno me je decembra tisto kar porušilo. Po mojem mnenju je bila sestava ekipe smešna. Sem kar potreboval, da sem se sestavil, potem pa sem se boril naprej. Celinski pokal se je nadaljeval. Potreboval bi malce sreče, da bi se poklopilo, v ekipi za svetovni pokal pa ni prišlo do menjav. Sezona je bila težka, tudi zaradi covida. Seveda nisem zadovoljen, a upam, da z B-ekipo, Igorjem Medvedom, Mitjo Oraničem in Janom Jamnikom nadaljujemo. Smo zelo dobri fantje na kupu in dobro pritiskamo na A-ekipo," je dejal 27-letni Tržičan.