Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vsem v izteku letalnice bratov Gorišek je zastal dih, ko je nekdanji svetovni prvak v poletih agresivno prišel z mize, nato pa ga je v zraku obrnilo, izgubil je nadzor, z velike višine padel na tla, do dna skakalnice pa ga je nezavestnega strašljivo premetavalo. V trenutku je nastala popolna tišina. Norvežana so, potem ko so mu v izteku nudili zdravniško pomoč, nemudoma s helikopterjem odpeljali v bolnišnico. Že dolgo v Planici ni bilo tako hudega padca.

Prve informacije o poškodbah je posredoval vodja zdravstvene službe pri OK Planica, Tomislav Mirkovič: "Daniel je bil v reševalno vozilo sprejet v nezavesti, moral je biti intubiran in mehansko predihavan. Po stabilizaciji je bil s helikopterjem prepeljan v Univerzitetni klinični center Ljubljana. Preliminarni testi so obetavni. Zdaj bomo počakali 24 ur, ko bomo teste ponovili. Več bomo tako vedeli jutri popoldne."

27-letni Tande je bil sprejet v Univerzitetni klinični center Ljubljana v stabilnem stanju, na njem pa so bili opravljeni vsi potrebni testi. Zadnje informacije so po prvih testih obetavne. Tande ima zlomljeno ključnico, nima pa poškodovane glave in hrbtenice. 24 ur ga bodo obdržali v umetni komi. "Zelo smo hvaležni za profesionalno prvo pomoč in zdravstveno nego po padcu. Za nas je bil padec videti dramatično in po prvi diagnozi čutimo olajšanje, da Danielove poškodbe ne ogrožajo njegovega življenja. Imamo popolno zaupanje v Univerzitetni klinični center Ljubljana," je povedal Clas Brede Braathen, vodja norveške reprezentance.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ravno, ko se je v s soncem obsijani dolini pod Poncami začenjala prva serija v konkurenci, so nesrečnega Tandeja odpeljali s helikopterjem. Tekma se je nadaljevala, glavna naloga skakalcev pa je bila, da so odmislili nesrečo Daniela Andreja, se umirili in ostali osredinjeni na svojo izvedbo. Smučarski poleti so vendarle ekstremna disciplina, pri velikih hitrostih pa ima vsaka napaka lahko hude posledice.

Tande verjetno ni huje poškodovan

Nobeden izmed Slovencev ni skakal tik pred njim, tako da padca v živo niso videli. "Padca nisem videl, zato se me takrat ni dotaknil. Dotaknile so se me posledice. Hitro je treba ukrepati. Ko gre enkrat za življenje, ni več samo padec. Na srečo so prišle novice, da je bolje," je povedal Peter Prevc, njegov brat Domen pa pristavil: "To se bo morda grdo slišalo, vendar padec ni vplival name, saj ga nisem videl in spremljal. Moral sem nazaj na skakalnico. Toda take stvari je treba odmisliti in ostati osredotočen nase. Vsi vemo, da se lahko hitro zgodi kaj takega. To je del tega športa."

"K sreči nisem videl padca, ker sem ravno na kameri delal analizo. Potem mi je posnetek pokazal norveški pomočnik. Grozno. Take stvari so res neprijetne, sploh, ko izveš, v kakšnem stanju je bil po padcu in da je bilo res zelo nevarno. Upam le, da bo vse v redu z njim," je dodal glavni slovenski trener Robert Hrgota.