Nov slovenski junak Planice: Bor Pavlovčič. Foto: BoBo
Nov slovenski junak Planice: Bor Pavlovčič. Foto: BoBo

22-letni tekmovalec iz Mojstrane je že vse tri dni na letalnici bratov Gorišek najboljši Slovenec. Boj za stopničke je z dolgimi poleti napovedal že na treningih in kvalifikacijah v sredo, odlično je nastopil v četrtek, ko je bil peti, vrhunski poskus pa mu je uspel tudi na petkovi tekmi z maratonsko eno serijo, po kateri je zaostal le za Karlom Geigerjem, ki je decembra postal svetovni prvak v poletih, in rekorderjem naprave Rjojujem Kobajašijem, ki je v sijajni formi in je po četrtkovi zmagi zasedel še drugo mesto.

Pavlovčič, ki je v zahtevnih in spremenljivih razmerah pristal pri 227,5 m, letos skače najbolje v svoji karieri. Februarja je v Klingenthal prišel v izvrstni formi in se prvič zavihtel na stopničke – najprej je bil tretji, dan pozneje pa je na nemški napravi še nadgradil dosežek, saj je zaostal le za najboljšim skakalcem zime Halvorjem Egnerjem Granerudom, in to za le 0,7 točke. Vendar pa uspeh na domači tekmi zanj šteje še več.

"Te stopničke mi pomenijo največ. To, da je na domačem terenu in letalnica, odtehta drugo mesto. Čutim največ zadovoljstva in sem res navdušen," je povedal Pavlovčič. Čeprav pod Poncami letos ni gledalcev, pa ima vseeno podporo najbližjih, saj je celotna družina vpeta v organizacijo tekmovanja. Oče Martin, ki nosi slovensko trobojnico, in sestra Tisa sta teptača ter zastavonoši, mama Petra, ki je bila med prvimi, ki so mu čestitali po tretjem mestu, pa je merilka. Hkrati je na neki način ponovil uspeh strica, nekoč vrhunskega alpskega smučarja, Uroša Pavlovčiča, ki je pred skoraj 20 leti na veleslalomu za svetovni pokal na domači progi v Kranjski Gori končal tekmo prav tako na tretjem mestu.

V Planico je prišel kot 16. skakalec svetovnega pokala, zdaj pa je že 13. V nedeljo lahko še izboljša uvrstitev. Foto: BoBo
V Planico je prišel kot 16. skakalec svetovnega pokala, zdaj pa je že 13. V nedeljo lahko še izboljša uvrstitev. Foto: BoBo

Še vedno dela manjšo napako. Po eni strani me res veseli, da kljub temu pride na zmagovalni oder. Res si želim, da opravi odpravi to napako, potem lahko cilja še višje. Še vedno je pri preletu, ko zapušča odskočni pomol, malce preveč neučakan in takrat malo prehitro preide v letno fazo. Takrat malo izgubi hitrosti in višine. Drugi del sicer zelo dobro pridobiva, ampak tam še malo manjka in mislim, da ko bo še ta napaka odpravljena, bo res zelo nevaren. Trenutno je zelo močan in zelo dobro funkcionira. Tudi mentalno. Mislim, da lahko do nedelje naredi še marsikaj.

Robert Hrgota o Boru Pavlovčiču

Pred začetkom planiških tekem je dejal, da je težko čakal domače preizkušnje, pred katerimi se je dobro spočil, potem ko je po svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu sledil dvotedenski premor, in da je maksimalno pripravljen. Že prvi dan je napovedal boj za stopničke, ki so se mu v četrtek, ko je po tretjem mestu po prvi seriji v finalu napravil napako, izmuznile: "Na prvi tekmi sem pri drugem skoku naredil malenkost večjo napako in rekel sem si, da jo moram odpraviti. Ta petkov skok je bil zelo soliden. Izboljšal sem ga do določene mere, kar sem si tudi želel. Še vedno sem naredil malenkostno napako, a precej manjšo kot v četrtek."

Ob pristanku je imel nekaj težav, ko mu je dvignilo smučko, a kot pravi Bor, ki je v igri za odmevno uvrstitev v posebnem seštevku svetovnega pokala v poletih, ni bilo nič nevarno: "Morda je bilo le tako videti. Počutil sem se zelo uravnoteženega. Mogoče sem kakšno točko izgubil, vendar ne bi to spremenilo mesta. Vedno, ko sem tu letel, sem imel nekaj težav z desno smučko. Dogaja se mi le na letalnici. Ne vem, kaj je razlog, ampak dokler je varno, je v redu."

Ves čas pa ve, kaj se dogaja na letalnici in kaj mora popraviti, da bo še boljši že z naslednjim poletom. To mu tudi uspeva. Kot je že večkrat poudaril, se občutki skladajo z dogajanjem. Je zelo samozavesten, hkrati pa ostaja osredotočen, in čeprav so bili tokrat pogoji z dolgo serijo težavni, ga to ni prav nič zmotilo: "Pogoji res niso bili lahki. Kar nekaj časa smo bili v pripravljenosti in je bilo treba ohraniti mirno glavo. To čakanje je bilo kar težko. Skušal sem ohranjati energijo, da ne bi prišel na letalnico izmučen, hkrati pa biti ravno toliko aktiviran, da ne bi prišel zaspan. Na koncu sem prišel na vrh dobro pripravljen, kakor sem si tudi želel. Moral sem pokazati vse, kar znam, ker smo vedeli, da bo le en skok. Dal sem vse od sebe."

Pavlovčič močno verjel, da bo na stopničkah

Pavlovčič je v svetovnem pokalu drugi najboljši Slovenec, čeprav ga strokovni štab ni uvrstil v A-reprezentanco. Vseeno že vso zimo kaže odlične skoke, in četudi so bila vmes nihanja, je v skupni razvrstitvi trenutno 13. Z dobrima predstavama je v Planici pridobil že tri mesta, zagotovo pa še ni rekel zadnje besede. Močen adut bo tudi v soboto na ekipni tekmi, saj bo nastopil že v prvi skupini, in v nedeljo na finalu sezone. Glavni trener Robert Hrgota verjame, da lahko Pavlovčič pokaže še več, predvsem če nekoliko izboljša prelet, ki je eno njegovih glavnih orožij.

Predolimpijska zima je bila nenavadna, z veliko prilagajanja in težavami, ki so jih povzročale zdravstvene razmere s pandemijo covida-19. Toda za Bora je bila najboljša do zdaj. Čeprav se mu ni izšlo po načrtih na vrhuncih sezone, ko je bil zelo razočaran predvsem po decembrskem svetovnem prvenstvu v poletih pod Poncami, več pa je zagotovo pričakoval tudi od novoletne turneje in nordijskega svetovnega prvenstva, pa se je vsakič, ko je padla raven forme, hitro pobral in bil znova konkurenčen. Tako je zdaj na domačih tekmah med najboljšimi: "Pred Planico je bila želja le, da popravim, kar se je decembra zgodilo tukaj. S prvim skokom mi je to že uspelo. V četrtek sem bil zelo zadovoljen s petim mestom, toda nekaj grenkega priokusa je zaradi tiste napake ostalo. Upam, da nadaljujem v takem slogu in gradim iz dneva v dan. Vidim, da rezerve so še. Se bom držal načrta."