Ob prvi zmagi Nike Prevc decembra v Engelbergu je bil ob njej tudi Peter. Foto: EPA
Ob prvi zmagi Nike Prevc decembra v Engelbergu je bil ob njej tudi Peter. Foto: EPA

Prevci iz Dolenje vasi v Selški dolini so športni fenomen. V Sloveniji je bilo v preteklosti in je še vedno kar nekaj sorojencev vrhunskih športnikov. Praktično vsaka reprezentanca ekipnih športov je imela kakšno navezo sorojencev ali pa celo več naenkrat. Trenutno sta, recimo, kapetana moške nogometne in ženske košarkarske izbrane vrste brat in sestra, toda tako številčnega zastopstva ene družine, in to na najvišji svetovni ravni, kot ga imajo unikatni Prevci, pa res nima nihče.

Sorodna novica Občudovala Petrov globus, zdaj pa komaj čaka, da dvigne svojo kristalno lovoriko

"Res je fenomen, da je iz ene družine toliko uspešnih. Razlogov pa zato ne poznam," je dejal najstarejši Peter, ki bo v nedeljo uradno končal izjemno uspešno športno pot. Nepozabna je fotografija, ko se je danes 31-letni velikan slovenskih skokov vrnil s svojega prvega velikega tekmovanja olimpijskih iger leta 2010 v Vancouvru. Na brniškem letališču so z njim, ki je tedaj štel le dobrih 17 let, ob prtljagi stali 13-letni Cene, desetletni Domen in štiriletna Nika.

Zdaj, ko bo Peter, najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov, končal kariero, so vsi trije sorojenci – imajo še eno sestro, najmlajšo Emo, ki pa se ni zapisala temu športu – prav tako uspešni lovci na daljave, ki so že pošteno zapolnili svoje vitrine. Leta 2016 je v rekordni sezoni Peter dvignil veliki kristalni globus, osem let pozneje je njegov uspeh ponovila Nika, Slovenija pa je tako postala prva država s sorojencema, ki sta v skokih dobila svetovni pokal.

Peter prvi ob Niki po premierni zmagi in potrditvi globusa

Nika je letos zmagoviti pohod začela v Engelbergu, kjer sta se v preteklosti na napravi Titlis na najvišjo stopničko zavihtela tudi Domen in Peter. Ker so bili v Švici tedaj tudi skakalci, je najstarejši od bratov v izteku stiskal pesti in bil prvi, ki je tedaj še 18-letni novi slovenski športni junakinji čestital za mejnik kariere. Skakalci in skakalke so bili skupaj tudi na norveški turneji Raw Air, kjer je Nika v Vikersundu potrdila skupno zmago.

Vsi skakalci in skakalke ponosni na Niko Prevc

Znova je bil pod letalnico tudi Peter, v njegovem objemu je proslavila izjemen uspeh. "Zelo lepo, da je bil Peter tam. Domača podpora mi največ pomeni," je bila zdaj že 19-letna šampionka vesela, da ji je prav Peter prvi čestital. O njegovem slovesu pa je dejala: "Malce me je presenetil s svojo odločitvijo, po drugi strani pa niti ne. Vsaka zgodba se enkrat konča in se mi zdi kar primeren čas za to. Celo njegovo kariero sem spremljala z odprtimi usti in tako ga bom tudi gledala oditi iz športa."

V Engelbergu 2015, potem pa še v Saporu 2016 sta Peter in Domen zasedla prvi dve mesti. Foto: EPA
V Engelbergu 2015, potem pa še v Saporu 2016 sta Peter in Domen zasedla prvi dve mesti. Foto: EPA

Čeprav je najstarejši, pa Peter ni prvi Prevčev športni upokojenec. Oktobra 2022 je namreč Cene sporočil, da končuje kariero. Njegova najboljša sezona je bila prav zadnja, ko je v skupnem seštevku zasedel deseto mesto in bil tudi četrti v razvrstitvi turneje Raw Air. To je bil do letos, ko je Peter osvojil drugo mesto, najboljši rezultat norveškega seštevka za družino Prevc. Cene je v svoji zadnji sezoni med drugim postavil osebni rekord 246 metrov – Peter je z 250 m družinski (in slovenski) rekorder, Domnov rekord pa meri 245,5 m – in z olimpijskim srebrom prišel do uspeha kariere. Medaljo je dobil na moštveni preizkušnji v Pekingu, kjer je bil v ekipi tudi Peter, kvartet pa sta dopolnila Timi Zajc in Lovro Kos.

Domen in Peter dvakrat skupaj postala svetovna prvaka

Peter in Cene po vrnitvi z olimpijskih iger v Pekingu, kjer sta skupaj osvojila srebrno kolajno. Foto: Anže Krže/Mediaspeed
Peter in Cene po vrnitvi z olimpijskih iger v Pekingu, kjer sta skupaj osvojila srebrno kolajno. Foto: Anže Krže/Mediaspeed

Cene si je pot v svetovni pokal utrjeval ravno, ko se je Peter potegoval za veliki kristalni globus. V intervjuju za MMC je pred časom povedal: "Tista njegova sezona je bila res lepa. Pisala se je pravljica. Imela je nekaj vmesnih črnih lukenj. Konkretno govorim za novoletno turnejo. Tisti Oberstdorf mene še verjetno bolj boli kot njega. Tako bi si zaslužil zmago, da bi bil drugi skakalec, ki bi osvojil vse štiri zmage. Spustili so ga v bistveno slabše razmere kot njegove glavne konkurente. Skok je bil vseeno vrhunski. On je morda že pozabil, ga sicer nikoli nisem spraševal, a jaz ne morem. Saj sta si prva dva zaslužila, ampak jima iskreno ne morem privoščiti, saj bi moral biti Peter prvi. Mogoče je bilo zame kdaj težko, ampak stopiš v čevlje, ko te nekako okolica v to pripelje. Kar prinese ogromno minusov, sem pa iz tega skušal izvleči tudi kakšne pluse."

Tudi Domen je s Petrom osvajal medalje na največjih tekmovanjih. Trikrat sta bila skupaj v ekipi, ki je poletela na oder za zmagovalce na svetovnih prvenstvih v poletih. Leta 2018 sta v Oberstdorfu skupaj dobila srebrno snežinko, na zadnjih dveh v Vikersundu in na Kulmu pa zlato. "Peter nam je pokazal, kaj pomeni baza. Kaj pomeni biti športnik zunaj športa. Osnove vsak pozna, kaj pomeni tisto po pravilih, toda skoki niso samo to, so slog življenja. Peter je pokazal, kako živeti ta slog, da si uspešen. Ni pravil ali vodil, kako ti to uspe, lahko ti samo nekdo pokaže. In Peter je nam," je o sedem let starejšem bratu povedal Domen.

Na eni ekipni tekmi v postavi 3 x Prevc

Domen in Peter Prevc sta dvakrat skupaj poletela do zlate snežinke. Foto: EPA
Domen in Peter Prevc sta dvakrat skupaj poletela do zlate snežinke. Foto: EPA

Kot 16-letnik se je uveljavljal med elito, ko je bil Peter najboljši na svetu. "Bil sem zraven ob njegovih največjih uspehih. Bilo je čudovito imeti ob sebi nekoga, ki niza take uspehe, po katerem se lahko zgleduješ in ti pokaže neko pot. Predvsem marsikatero stvar olajša, pokaže kakšno bližnjico, česa ni treba početi in predvsem, kako ne narediti napačnih stvari," je dodal. Skupaj sta poskrbela za poseben mejnik, saj sta leta 2015 stala na prvih dveh stopničkah v Engelbergu. Zatem je bil Domen v Saporu 2016 še enkrat drugi ob Petrovi zmagi, neverjeten slovenski uspeh pa je s tretjim mestom dopolnil Robert Kranjec. Zadnjič sta na isti posamični tekmi v svetovnem pokalu brata na zmagovalnem odru stala v Ruki leta 2016, ko je Peter po padcu v finalu zasedel tretje mesto, zmage pa se je veselil Domen.

Najmlajši izmed bratov je nato do novoletne turneje nosil rumeno majico. Družina Prevc ima 36 posamičnih zmag. 23 jih je dosegel Peter, sedem Nika, Domen šest, tudi Cene je stopil na oder za zmagovalce. V zadnji sezoni mu je to uspelo v Willingenu, kjer so bratje Prevc predtem spisali posebno zgodbo januarja 2017. Skupaj so namreč nastopili na ekipni tekmi. Slovenija je v postavi 3 x Prevc in Jurij Tepeš zasedla četrto mesto.

Pogovor z očetom skakalne dinastije Prevc