Peter Prevc bo nadaljeval v vlogi predskakalca, na tak način pa si lahko pribori mesto na ekipni tekmi. Foto: BoBo
Peter Prevc bo nadaljeval v vlogi predskakalca, na tak način pa si lahko pribori mesto na ekipni tekmi. Foto: BoBo

"On je naš as, najboljši tekmovalec v poletih, vendar v teh dveh poletih ni pokazal tistega prebliska oz. nekdanje šampionske forme. Da se ga ne uvrsti v ekipo, je bila logična poteza. Ni naredil tistih dveh skokov, ki jih je opravil na 120-metrski skakalnici. Mogoče mu je malce zmanjkalo časa. Zaletna hitrost je bila namreč zelo slaba. To je pri njem že prvi znak, da nekaj ni v redu v počepu. Zadnjič je imel recimo popolnoma normalne hitrosti tako v Nižnem Tagilu na nedeljski tekmi kot tudi na treningu tukaj v Planici. Ko ima tako slabo zaletno hitrost, preprosto ne more odskočiti. Potem je, kot se je videlo, zaviral celoten let po zraku in seveda metrov ni bilo," je dodal glavni trener slovenske reprezentance.

Sorodna novica Eisenbichlerju kvalifikacije, Hayböcku daljava dneva 242,5 m

28-letni slovenski šampion je leta 2012 svetovno prvenstvo v poletih, na katerem je zlato medaljo osvojil Robert Kranjec, izpustil, potem ko je predtem blestel na letalnici v Oberstodrfu, toda pri rekordni daljavi naprave, ki nosi ime Heinija Klopferja, padel in se poškodoval. Na naslednjih treh svetovnih prvenstvih v poletih je vsakič domov prišel z medaljo. V Harrachovu je bil bronast, v sanjski zimi 2015/16, ko med skakalno elito ni imel prave konkurence, je na Kulmu ulovil zlato snežinko, pred dvema letoma pa je komplet kolajn dopolnil na ekipni preizkušnji v Oberstdorfu.

Na Letalnici bratov Gorišek, kjer je v svetovnem pokalu dosegel že tri posamične zmage, enkrat pa za izjemen polet dobil tudi pet ocen 20, se na domačem prvenstvu ni najbolje znašel. Z 212,5 m in 205,5 m je bil nekdanji svetovni rekorder in tudi rekorder naprave pod Poncami na serijah za trening 19. in 32., kar je bilo premalo, da bi si izboril mesto med slovensko četverico, ki je nastopila v kvalifikacijah. Anže Lanišek, ki je imel zaradi dobrih rezultatov v tej sezoni mesto že zagotovljeno, Domen Prevc, Timi Zajc in Bor Pavlovčič so bili v obeh serijah uvrščeni višje in posledično je Bertoncelj skupaj z Žigo Jelarjem črtal tudi dobitnika treh malih kristalnih globusov v seštevku poletov.

Brez mesta med četverico je ostal še Žiga Jelar, ki je povedal: "Prvi skok sem malce tvegal. Šel sem s povsem novim dresom, ki še ni imel skoka. Ta poteza se ni izkazala za najboljšo. Toda, kot pravijo, če ne riskiraš, ne profitiraš. Jaz sem to naredil v dobri veri. Drugi skok je bil že veliko boljši, a še vedno je bilo morda nekaj tistega krča iz prvega skoka. Vseeno se z letalnico ni ravno za šaliti. Gremo naprej, saj sezona je še dolga. Malce se spočiti in potem dalje."

"Naredil sem vse, kar sem lahko. Skoki so bili boljši kot kakšen pretekli konec tedna, a vseeno premalo. Bili so prekratki. Drugi so bili pač močnejši, boljši in odločitev je bila poštena. Razočaranje je seveda prisotno, a sem sam kriv. Jaz sem tisti, ki ni izpolnil v narekovajih rečeno svojih obveznosti, svoje naloge. Torej, da bi naredil dolge polete. S tem se moram soočiti in rešiti," je v izteku pobeljene planiške letalnice razlagal Prevc.

Najuspešnejši slovenski letalec do zdaj v letošnji zimi še ni ujel prave forme. S 36 točkami je trenutno 32. skakalec svetovnega pokala in peti Slovenec. V torek je, kar je v sredo poudaril Bertoncelj, na treningu dobro skakal, tudi v napovedih se je Prevc zdel optimističen, a se na koncu ni izšlo: "V bistvu se samo tokrat nisem najbolje znašel. Sam odskok je bil boljši, kar na ravni torkovega treninga. Čez prelet in potem v drugi del se je naredila razlika, ko se nisem dvigoval od doskočišča. Tako rekoč sem bil ves čas v isti liniji z doskočiščem, ko se je pa zravnalo, sem se kar priklenil nanj."

Peter Prevc po tem poletu ostal brez tekme

"Prvi polet je bil morda tehnično na mizi boljši, drugi pa je bil že malce bolj neustrašen. Pri prvem sem potem takoj po odskoku kar malce zablokiral in čakal, kaj bo. Pri drugem sem čez prelet "pregriznil", nato ga nadaljeval, vendar je bilo zaradi napake na mizi žal prepozno. Po eni strani dobro, da sem "pregriznil" svoj januarski dolg s Kulma, ampak letalnica je svoja zgodba. Vse mora uspeti, od počepa do odriva, radiusa in zaključka," je četrtkova poskusa opisal Prevc.

Nekdanji svetovi prvak v poletih se bo zdaj preizkusil kot predskakalec. Namreč ni še povsem brez možnosti za ekipno tekmo, na kateri bi branil srebro izpred dveh let iz Oberstdorfa. Pred nadaljevanjem tekmovanj v Planici je najstarejši izmed bratov Prevc še dodal, da je letalnica izvrstno pripravljena: "Vrhunska je. Zaletišče, doskočišče, vse. Morda še bolje kot marca, saj se pozna, da čez dan ni 15 stopinj in je sneg bolj kompakten."

Pavlovčič in Zajc imata še precej rezerve