Peter Prevc je za konec sezone 57. v karieri stopil na oder za zmagovalce. Foto: BoBo
Peter Prevc je za konec sezone 57. v karieri stopil na oder za zmagovalce. Foto: BoBo

Tretjič do zdaj je Slovenija pokal narodov končala na stopničkah, prvič pa je bila tako blizu skupni zmagi. Za Avstrijo je na koncu zaostala le 47 točk. Prvič se je v zimi šest slovenskih orlov prebilo na stopničke, prvič pa so trije skupno razvrstitev končali med deseterico. Drugič zapored je bil najboljši Anže Lanišek, ki je zasedel sedmo mesto. "Sezona je bila uspešna. Točk sem zbral več kot lani. Dosegel sem prvo zmago, vmes pa je bilo tudi nekaj padcev. Najpomembneje je, da sem se znal pobrati in sem dobil nazaj zaupanje. Po olimpijskih igrah sem že na turneji Raw Air, posebej pa potem v Vikersundu, Oberstdorfu in Planici poskusil čim bolj uživati. Naučil sem se, da je treba dati rezultatske cilje čim bolj na stran in se potruditi uživati v skokih. Tako pride rezultat. Upam, da bom to znal unovčiti."

Slovenski poleti v finalu nedeljske tekme v Planici

25-letni Domžalčan je pod Poncami zares užival ves konec tedna. V petek je prvič v karieri stopil na oder za zmagovalce v poletih, ko je kvartet domačih skakalcev končal na prvih mestih, v soboto se je s kolegi veselil ekipne zmage, v nedeljo, ko se je peterica Slovencev razvrstila med tretjim in sedmim mestom, pa je v finalu poletel do osebnega rekorda 244,5 m: "Sezono sem sklenil na najlepši mogoč način – osebni rekord in še telemark. Res super. Naloga je, da v danem trenutku naredim največ, kar lahko. Tokrat mi je uspelo. Na mizi sem bil brezkompromisen. Res je bil lep in tekoč skok, v drugem delu pa sem napadal in samo užival. Lepo sem se sprostil."

Za konec Planice se je prebudil še Cene

Z zadnjim planiškim poletom te zime je osebni rekord podrl tudi Cene Prevc. Po dveh poletih prek 240 m je bil sedmi, skupno razvrstitev pa je končal na desetem mestu: "Moj dan lepo opiše komentar trenerja Hrgote: "Dobro jutro." Končno sem se zbudil po 14-dnevnem spancu. Če pogledam nazaj, sem malce narobe interpretiral nalogo, ki bi jo moral opraviti. Tokrat sem šel na vse ali nič, ni me zanimalo, ali bom smučko zapičil na "puklu". Šel sem bolj brezkompromisno in na koncu se je izkazalo, da je bil to pravi recept. Končno sem začel leteti."

Lanišek in Jelar po finalu v Planici

26-letni skakalec kranjskega Triglava je v Willingenu prvič stopil na oder za zmagovalce, potem pa na olimpijskih igrah na ekipni tekmi osvojil srebro. Kljub uspehom naj bi med sezono razmišljal o koncu kariere, a je zdaj zatrdil, da bo v prihodnji zimi zagotovo še skakal. "Sezona je bila res uspešna. Sploh zadnji skok. Kakšne olimpijske igre in rekorden konec tedna v Vikersundu, to je bil dan življenja," je bil navdušen. Nato pa je dodal: "Prva sezona, v kateri sem res užival. Zadnjih 14 dni me je malce spomnilo na tiste grenkobne dneve iz preteklosti. Sicer pa, čeprav sem delal manjše napake, se je izšlo in sem z nasmehom odhajal s tekem domov."

Kos bi pred sezono takoj podpisal take rezultate

Podobno kot Cene je bil odkritje sezone brez dvoma tudi Lovro Kos. 23-letni Moravčan je svetovni pokal končal na 18. mestu, na zadnji tekmi v Planici pa je bil 20. "Vesel sem, da sem skakal na finalni tekmi. Škoda le, da nisem še enkrat ta konec tedna za svoj skok slišal Planice. Sicer pa je bila celotna sezona nad pričakovanji. Malo me kar "stiska" za prihodnjo zimo, ali jo bom lahko ponovil ali celo izboljšal. Malce me je strah, da bi bilo razočaranje, če se mi ne bi poklopilo, a verjamem, da se mi bo."

Prvič je letos nastopil na olimpijskih igrah in ob debiju pod petimi krogi z ekipo osvojil srebro. Toda še večji vrhunec je bila zanj novoletna turneja, ki jo je kot najboljši Slovenec končal na skupno sedmem mestu, v Garmisch-Partenkirchnu pa je na novega leta dan prvič stopil na oder za zmagovalce: "Sezono si bom res bolj kot po olimpijskih igrah zapomnil po tretjem mestu v Garmischu. Vseeno sem ta rezultat dosegel sam in je malce drugače, kot če ti to uspe z ekipo. Novoletna je bila res veliko presenečenje. Nisem pričakoval. Če bi mi nasploh kdo pred sezono rekel, da se bo vse to zgodilo, mu ne bi verjel, podpisal bi pa takoj."

Žiga Jelar je četrti Slovenec z malim kristalnim globusom v poletih. Trikrat ga je osvojil Peter Prevc, dvakrat Robert Kranjec, enkrat pa Primož Peterka. Foto: Reuters
Žiga Jelar je četrti Slovenec z malim kristalnim globusom v poletih. Trikrat ga je osvojil Peter Prevc, dvakrat Robert Kranjec, enkrat pa Primož Peterka. Foto: Reuters

Jelar dokazal, da je iz pravega testa

Po velikih težavah s covidom se je v drugi polovici sezone ekipi pridružil Žiga Jelar, ki je zablestel zadnja dva konca tedna. Sicer ni nastopil na svetovnem prvenstvu v poletih, je pa zato dobil mali kristalni globus v poletih po zares izvrstnih nastopih v Oberstdorfu in Planici, kjer je v petek slavil prvo zmago v karieri: "Kot sem povedal, sem šel iz skoka v skok. Verjel sem v svoje nastope. Zaključek je res sanjski. Globus ima veliko težo, sploh ko ti je jasno, kako si prišel do tega, in veš, da se ne zgodi čez noč."

"Razočaran sem bil, ko nisem šel na velika tekmovanja. Vemo, kaj so olimpijske igre. Tam se dogajajo čudeži. Manuel Fettner je na primer priletel in osvojil medaljo. To je zdaj preteklost. Dokazal sem, da sem narejen iz pravega testa in se ne ustrašim. Če imaš mali kristalni globus, pomeni, da si bil najboljši v sezoni," je dodal 24-letni Besničan, ki se je zahvalil Darjanu Spudiću za pomoč pri rehabilitaciji kolena. Pred to zimo ga je ves čas ovirala poškodba, ki pa je zdaj preteklost.

Največja zmaga Zajca, da se je po krizi pobral

"Najprej si bom odprl eno pivo," je bil odgovor Timija Zajca po koncu sezone. Jelar ga je v seštevku poletov prehitel za deset točk. 21-letni skakalec iz Hramš, ki je bil na zadnjih dveh posamičnih tekmah četrti, je pa za uteho osvojil poseben seštevek Planica 7: "Sem vesel, da je vsega konec. Kakor je bil lep konec tedna, je bil za nas tudi psihično težak. Če potegnem črto, je vsak dobil, kar mu je pripadalo – Žigi globus, meni pa Planica 7. Tako je ostalo še nekaj za prihodnjo sezono. Ta seštevek Planice pomeni, da sem ves konec tedna dobro letel. Skoki so bili konstantno dobri, je pa res, da je do glavne lovorike nekaj zmanjkalo."

Pogovor s Hrgoto po koncu sezone

Po aferi med svetovnim prvenstvom v poletih v Planici se potem vso lansko zimo ni znašel. Tudi ob koncu sezone so bili njegov nastopi pod Poncami skromni, v tej pa se je vrnil med najboljše. Osvojil je dve olimpijski kolajni, bil del zlate letalne flote na svetovnem prvenstvu v Vikersundu, kjer je postal še svetovni podprvak. Hkrati je dosegel drugo zmago v karieri, skupni seštevek pa končal na osmem mestu, kar je tudi njegov najboljši izid: "Moram se zahvaliti Robiju Hrgoti, ker je ves čas verjel, da se mi bo poklopilo. Vmes je že funkcioniralo, a se ni sestavilo na tekmah. Je bilo težko, on pa je bil tisti, ki mi je dajal motivacijo, zagon in upanje, da mi bo uspelo. Pred sezono si nisem mislil, da mi bo kaj takega uspelo. Sezona je bila zelo dobra, največja zmaga pa je, da sem se pobral po tisti krizi. Pot je bila težka, sem se pa tako največ naučil. Ko so uspehi in dobro skače, uživaš, takrat pa se učiš."

Peter se bo dobro pripravil na domače svetovno prvenstvo

Tako kot Timi je dve olimpijski medalji v Pekingu dobil tudi Peter Prevc, ki je po težavah v prvi polovici zime sezono sklenil vrhunsko. V Planici je na obeh posamičnih tekmah poletel na oder za zmagovalce, v nedeljo pa je bil s tretjim mestom najboljši Slovenec: "Odličen konec tedna, v nedeljo sem najbolje odskakal. V soboto so me napake, ki so se mi prikradle, kar razjezile. Rekel sem si, ne more se ti to zgoditi na ekipni tekmi pred domačimi navijači. Tako sem bil na zadnji tekmi kar "našpičen"."

Zdravljica v čast Žigi Jelarju pod Poncami

Z dobrimi nastopi v zaključku zime je precej pridobil tudi v skupnem seštevku, kjer je končal na 15. mestu, z vrnitvijo med najboljše – na oder za zmagovalce se je zavihtel prvič po dveh letih – pa je postavil dobre temelje za prihajajočo sezono. "Predvsem so ti rezultati pomiritev za nazaj. Treba je biti zadovoljen s tem, kar se je zgodilo, in se tudi sprijazniti s slabšimi rezultati. Iz njih se je treba nekaj naučiti in raziskati, zakaj so bili slabi, zakaj pa se je na primer na olimpijskih igrah naredil preskok, ker treningi so bili isti, priprava na tekme tudi, ampak telo je bolje delovalo na skakalnici," je dejal najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov, ki bo letos dopolnil 30 let. V prihodnji sezoni skakalce vrhunec čaka na domačem nordijskem svetovnem prvenstvu, za kar je Peter dejal: "Se bom zelo pripravil nanj."

Sanjski zaključek Planice