Domen Prevc je prejšnji teden v Vikersundu zmagal, v Planici pa je sezono sklenil z drugim mestom. Foto: BoBo
Domen Prevc je prejšnji teden v Vikersundu zmagal, v Planici pa je sezono sklenil z drugim mestom. Foto: BoBo

"Prvi polet sem zelo užival. Nisem sicer vedel, kam me bo to pripeljalo. Upal sem, da ne bodo potem nižali zaletnega mesta in jim dajali dodatnih točk, s katerimi bi prišli do lepe prednosti. Vesel sem, da se je tako poklopilo. V finalu me je zmotilo, ko je voda stekla v smučino. Kanali so bili kot bobsteza. Odločil sem se za previdnejši položaj in iz njega nisem mogel narediti maksimuma, v drugem delu pa razmere niso bile optimalne. Nisem vedel, koliko moram skočiti. Peter mi je v izteku rekel, da bo šlo ‘na knap’, in potem sem samo čakal, kaj bo. Ko je šel ‘rumenjaček’ čez, sem bil res srečen," je zadnjo tekmo v sezoni opisal Domen Prevc. Med najboljšimi 30 so nastopili še Timi Zajc, ki je bil peti, Anže Semenič, ki je zasedel deveto mesto, Peter Prevc, ki je bil 19., in Anže Lanišek, ki je končal na 29. mestu.

Sorodna novica Kobajaši planiškemu jubileju čestital z rekordom, Domen Prevc drugi

Za Domnom je druga najboljša sezona v karieri, znova pa je bilo v zimi ogromno nihanj. Po dobrem začetku, ko je v Ruki dvakrat končal na četrtem mestu, je bilo v njegovi formi ogromno oscilacij, zasijal pa je ob koncu sezone, ko je zmagal v Vikersundu in bil drugi v Planici: "Po eni strani mi ustreza, da je konec sezone, po drugi pa mi je žal. Morda je sezone prehitro konec in bi bilo še nekaj letalnic, ampak moramo biti realni, prepozno sem sam sezono začel, ni nje prehitro konec. Še zdaj mi je novoletna turneja uganka, kje se je zalomilo. Preprosto povedano sem prišel tja in nisem več znal skakati. Ne vem, kje je bil tisti preklop v napačno smer."

Timi Zajc se je približal svetovnemu vrhu. Foto: BoBo
Timi Zajc se je približal svetovnemu vrhu. Foto: BoBo

Pred sezono si je za cilj zastavil preboj med peterico v seštevku poletov in med 15 v skupni razvrstitvi, kar mu je s četrtim oziroma 13. mestom tudi uspelo: "Cilje, ki so bili zapisani na papirju, sem izpolnil in sem presrečen." Za naprej pa 19-letni mladenič brez dvoma želi izpeljati zimo brez takšnih nihanj, kot jih je imel do zdaj: "Imam pogovore s psihologi in trenerji, kako bomo zastavili, da bomo vsi čim bolj zadovoljni na koncu prihodnje sezone. Nekako še nisem zrel ali kako bi rekel. Če pogledam nazaj, so bila nihanja manjša kot v preteklosti. Letos tudi, ko sem recimo slabo skakal, bi šel lahko na tekme. Vendar me 30. mesto ne zanima."

Zajc nastope v Planici ocenil s petico
Še boljši je bil v skupnem seštevku leto dni mlajši Timi Zajc, ki je zasedel deveto mesto. Izvrstna slovenska skakalca sta z naskokom najmlajša med svetovno elito. "Nastope v Planici bi preprosto ocenil s številko pet. Sebe in verjetno še marsikoga sem presenetil s svojimi nastopi na letalnicah," je po planiškem koncu tedna, ko je užival v vsakem poletu posebej in z 240 m tudi postavil osebni rekord, dejal letos najboljši slovenski skakalec.

Za nami je izjemno uspešen dan. Domen, Timi in Anže so bili odlični. Peter je bil izvrsten v poskusni seriji, potem pa malce slabši. Po teh težavah, ki jih je imel v letošnji sezoni, smo lahko tudi s tem zadovoljni. Kobajaši je v svojem svetu in je bil danes nepremagljiv. Domen je bil res izjemen. Predvsem sem ponosen, da je v finalu zadržal drugo mesto, saj v spodnjem delu ni imel skoraj nič vetra, a mu je uspel odličen polet.

Gorazd Bertoncelj

Mladenič iz Hramš je ves čas poudarjal, da je njegov cilj deseterica, kamor se je konstantno uvrščal, prvič v karieri se je prebil na stopničke, pozneje pa se tudi prvič zavihtel na najvišjo stopničko, ko je zmagal v Oberstdorfu. Slabše mu je šlo le na svetovnem prvenstvu, kamor se je podal z željami po medalji, a se na Tirolskem ni znašel: "Bilo je veliko lepih trenutkov in dobrih rezultatov. Skoraj vso zimo sem bil v dobri formi in sezona je bila res vrhunska. Pred začetkom sezone sicer nisem pričakoval takšnih dosežkov. Nisem razočaran niti z nastopi v Seefeldu, preprosto so tja drugi prišli bolje pripravljeni." V naslednji zimi si bo najstnik zadal še višje cilje. Zdaj je čas za korak naprej in boj za prvo peterico, kot pravi.

Peter se je navadil na omejitve gležnja
Najboljši slovenski skakalec zadnjih let, Peter Prevc, je sezono končal na 29. mestu, tik za Semeničem. Zaradi dveh operacij je izgubil tako rekoč vse pripravljalno obdobje, ko se je pridružil karavani svetovnega pokala, pa mu ni šlo po načrtih. Ob koncu sezone je dvignil raven skakanja, v Oslu se je celo prebil na oder za zmagovalce in bil tudi del ekipe na vseh treh moštvenih preizkušnjah, ko se je Slovenija prebila na stopničke: "Na vseh tekmah od norveške turneje naprej sem se 'udeležil' vseh skokov, kar je bilo januarja kar malo verjetno. Potem greš lahko s tekme domov zadovoljen, ker si nekaj dobrega naredil. Z zmagama v Vikersundu in s stopničkami v Planici, čeprav sotekmovalcev, si zelo zadovoljen."

Zdaj se bo najprej odpočil, potem pa ga čakajo priprave na novo sezone: "Elana imam še za kar nekaj sezon. Dokler bom odločen, da se bom ukvarjal s skoki, se bom ukvarjal stoodstotno. Sezona je bila turbulentna, a motivacija je za naprej velika. Ne veselim se konca sezone, se pa veselim, da imamo pred sabo vse pripravljalno obdobje, da sem zdrav in da nimam nobenih težav." Z gležnjem gre, kot pravi, počasi na bolje in verjame, da bo lahko optimalno letos izpeljal pripravljalni del sezone: "Kirurg je decembra dejal, da tako dobrega gležnja po dveh operacijah še ni videl. Navadil sem se, kakšne so omejitve, koliko potrebujem, da ga spravim do maksimuma, in kje je meja, da ga moram nehati obremenjevati, da se mi ne maščuje."

Peter Prevc je moral pred sezono na dve operaciji gležnja. Foto: BoBo
Peter Prevc je moral pred sezono na dve operaciji gležnja. Foto: BoBo

Sezona boljša od lanske
Čeprav Slovenci letos niso navduševali in so imeli vmes kar precej težav, pa so pod vodstvom novega glavnega trenerja Gorazda Bertonclja glede na lansko sezono naredili korak naprej. V pokalu narodov je Slovenija zasedla šesto mesto, kar je zadnje med skakalnimi velesilami. Lani je bila peta, letos pa jo je predvsem po zaslugi fantastičnega Rjojuja Kobajašija prehitela Japonska, je pa Slovenija zbrala 513 točk več kot lani. Na vrhu je letos neprepoznavne Norvežane zamenjala Poljska, ki je imela med prvo peterico skupne razvrstitve kar tri skakalce.

Letos je Slovenija zbrala več uvrstitev na oder za zmagovalce kot lani, tudi eno zmago več, za kar so poskrbeli Zajc, Domen Prevc in ekipa na poletih v Vikersundu. Tudi konec sezone pred domačimi gledalci je bil uspešnejši kot lanski. Letošnja Planica je bila najuspešnejša v zadnjih treh letih. Znova pa so bili Slovenci nekonkurenčni na vrhuncih sezone. Na novoletni turneji ni bil nihče konkurenčen za vrh, prav tako ne za kolajno na svetovnem nordijskem prvenstvu v Seefeldu. Podobno je bilo že lani z olimpijskimi igrami in tudi leto pred tem na svetovnem prvenstvu v Lahtiju.

Prihodnje leto v Planici svetovno prvenstvo v poletih
Lepotno popravo so sezoni znova dali izjemi poleti slovenskih junakov daljav. Zajc je premierno zmago dosegel na letalnici Heinija Klopferja v Oberstdorfu, Domen Prevc je petič v karieri na najvišjo stopničko poletel v Vikersundu, kjer je dan pred tem Slovenija desetič dobila ekipno preizkušnjo. Izvrstne rezultate z norveške letalnice so prenesli tudi na domačo letalnico bratov Gorišek, ki je letos praznovala 50. rojstni dan. Na moštveni tekmi je bila Slovenija tretja, na obeh posamičnih so po trije orli skočili v deseterico, Zajc je končal na četrtem in petem mestu, Domen pa je bil v petek peti, v nedeljo pa je letel izjemno in bil drugi.

Sorodna novica Leteči Kranjec pod Poncami še zadnjič razprl krila

Planica je znova poskrbela za popoln konec sezone. V štirih dneh se je letalnica bratov Gorišek 'kopala' v soncu, številni športni navdušenci pa so lahko uživali v izjemno dolgih poletih, vrhunec katerih je bil nov planiški rekord Rjojuja Kobajašija, in uspehih slovenskih letalcev z ganljivim koncem kariere Roberta Kranjca. Tudi naslednja zima se bo seveda končala pod Poncami, a tedaj ne s finalom svetovnega pokala, ampak se bo pod Poncami zbrala letalna elita na svetovnem prvenstvu v poletih, ko bo posamično zlato medaljo iz Oberstdorfa branil Daniel Andre Tande, ki je na letalnem prestolu zamenjal Petra Prevca, Norveška naslov z ekipne tekme, Slovenija pa z moštvene preizkušnje srebro.