Rjoju Kobajaši se je letos ekspresno izstrelil na skakalni vrh. Foto: BoBo
Rjoju Kobajaši se je letos ekspresno izstrelil na skakalni vrh. Foto: BoBo

"Tega pa ne izdam," je redkobesedni Japonec, ki ga ves čas spremlja prevajalka, saj ne govori angleško, po zadnjem dejanju sezone z nasmeškom na obrazu odgovoril na vprašanje, kakšna je skrivnost njegovega uspeha. "Sezona je bila res popolna. Nisem si mislil, da bom lahko tako dolgo držal tako visoko raven osredotočenosti in skakanja. Sem presenečen, da mi je to uspelo, in izjemno vesel za vse te rezultate," je dodal 22-letni šampion.

V skupnem seštevku, kjer je kot prvi Japonec dvignil veliki kristalni globus, je konkurenco premagal za več kot 700 točk. Letos je dobil kar 13 tekem in bil najboljši na tako rekoč vseh vrhuncih zime, le na svetovnem prvenstvu se mu ni izšlo, ko se je okitil le z bronom na ekipni tekmi. Je bil pa najboljši na novoletni turneji in v posebnih seštevkih turneje Raw Air, Willingen 5 in Planica7, v vitrino je pospravil tudi kristalni globus v razvrstitvi poletov. Le na sedmih tekmah sezone ni stal na stopničkah.

Rjoju Kobajaši z 252 metri do rekorda Planice

Domen si ga je dal kar na počasen posnetek
Priimek Kobajaši se je prvič med zmagovalce vpisal lansko sezono, a tedaj je uvodno dejanje zime dobil Džunširo, pet let starejši brat letos najboljšega skakalca. Rjoju je pred to zimo le dvakrat skočil med deseterico. To mu je uspelo že ob debiju v svetovnem pokalu 24. januarja v Zakopanah, ko je zasedel sedmo mesto. Lani marca je bil šesti v Lahtiju, nato pa je sledila prava eksplozija v poolimpijski zimi. Po prvih petih tekmah sezone, ko je trikrat zmagal, je Domen Prevc dejal, da si njegove skoke pogleda kar v počasnem posnetku, tako dober je Japonec, ki je slovenskega mladeniča navdušil z lepim skakanjem, dodal pa je, da tehnično kar precej odstopa od konkurence.

"On je izjemno eksploziven skakalec. Izvrsten je na odskočni mizi in v fazi letenja ima veliko hitrost. Res je močan. Poleti je bil na domači tekmi v Hakubi strah vzbujajoč. Spremljali smo tudi njihove interne tekme na Japonskem, kjer jih je premagoval za 50 točk ali več, se pravi v daljavi tudi po 20 metrov na skok. Tako da presenetil me ni, preseneča me le, da je tako stabilen tudi psihološko," je na začetku decembra razlagal glavni slovenski trener Gorazd Bertoncelj.

Na novoletni turneji dobil vse štiri tekme
Na vprašanje, ali lahko Kobajaši zdrži v tako silovitem ritmu vso sezono, pa je odgovoril, da je v tako dobri formi, da verjetno lahko. "Če bo zmagal na novoletni turneji, mislim, da bo zdržal," je dodal. Bertoncljeva napoved se je uresničila. Kobajaši je po Kazujošiju Funakiju drugi Japonec, ki je "ujel" zlatega orla, in to v kakšnem slogu. Po Kamilu Stochu in Svenu Hannawaldu je postal tretji član elitnega kluba skakalcev, ki so na eni turneji dobili vse štiri tekme. Tedaj je postalo jasno, da ga bo letos tako rekoč nemogoče ustaviti.

Ni podlegel vlogi absolutnega favorita, kot je na prvem vrhuncu sezone, štirih tradicionalnih skakalnicah, že marsikdo. Rumena majica mu ni predstavljala bremena in še naprej je skakal izvrstno. Piko na i je zimi postavil z zmago v Planici, ko je popravil tudi rekord letalnice bratov Gorišek. Za pol metra je bil z 252 daljši od poleta Kamila Stocha, skakalca, ki je podobno kot Rjoju letos zaznamoval lansko zimo. "Dobro sem prišel z mize. Imel sem zelo dobre razmere in občutil sem vzgonski veter, ki me je ponesel daleč. Bilo je izvrstno," je dejal Kobajaši, ki je japonski rekord postavil že v četrtek z 248 m.

Kobajaši: Peter Prevc je bil še boljši, saj je dobil kar 15 tekem