Timi Zajc je bil po dveh petkovih serijah le 27., v soboto zjutraj pa je bil zaradi komentarja na družbenih omrežjih izključen s prvenstva. Foto: BoBo
Timi Zajc je bil po dveh petkovih serijah le 27., v soboto zjutraj pa je bil zaradi komentarja na družbenih omrežjih izključen s prvenstva. Foto: BoBo

Potem ko je izjemno nadarjeni slovenski skakalec v petek po neposrečenih poletih na družbenem omrežju zapisal, naj odgovornost za slabe predstave vseh slovenskih tekmovalcev prevzame glavni trener, je bil v soboto zjutraj sporočen sklep, da Zajca izključijo s svetovnega prvenstva, Bertoncelj pa se je sam odločil za odhod. Selektor je predlagal Timijevo izključitev, odločitev za ukrep pa je sprejel vodja panoge na Smučarski zvezi Slovenije Gorazd Pogorelčnik. Kot je povedal Pogorelčnik za Televizijo Slovenija, so odločitev sprejeli po posvetu, ki je trajal dolgo v noč, in v skladu s pravilniki, kodeksi zveze ter individualnimi pogodbami, ki jo ima s SZS-jem sklenjen vsak posameznik, hkrati pa so s tem tudi želeli umiriti in nekoliko prebuditi preostale slovenske skakalce.

Zajc po izključitvi: To se mi enostavno zdi smešno

V ponedeljek se bo sešel strokovni svet, ki bo analiziral vse skupaj, seja odbora pa sledi v torek, ko bo tudi sprejeta odločitev, kako naprej. "V tej zgodbi sem v težkem položaju. Vem, koliko naporov je treba, da sestaviš mozaik, kakršnega smo sestavljali do danes. Če bo podana nezaupnica, bom odstopil," je sporočil Ljubo Jasnič, predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo, ki je dodal, da so možnosti, da Bertoncelj nadaljuje delo, minimalne. Pogorelčnik je ob tem pojasnil, da za zdaj Bertoncelj ni odstavljen trener, ampak se je sam odločil za odhod, njegova usoda pa bo torej znana do torka.

Zajc: Dokler bo Gros imel vlogo, se ne bo nič spremenilo

Zajc je po odhodu iz planiškega mehurčka spregovoril za TV Slovenija in med drugim povedal: "Komunikacije ni bilo nobene, ni bilo pravega razumevanja in težko je tako delati. Pri sebi osebno vidim ogromno rezerve pri kondicijskih treningih, da sem še vedno zelo zadaj. Kondicijski so eno, skoki so drugo, tukaj tudi mislim, da je bilo veliko premalo znanja. Pri veliko stvareh se je zelo zakompliciralo, je zadnji čas, da nekaj spremenim." Poudaril je, da je želel delati s svojo ekipo, in dodal tudi, da se je vse skupaj kuhalo že dalj časa in da so skakalci v reprezentanci na začetku pomladi naslovili pismo na odgovorne v želji po spremembah.

Jelko Gros se brani očitkov Timija Zajca

Nekateri dogovori so sicer bili sklenjeni, vseh pa niso rešili, je Zajčeve besede komentiral Pogorelčnik: "Skakalna karavana funkcionira kot neka družina. Skupaj so skoraj 365 dni na leto in v takih ekipah ni le idila, pride tudi do določenih težav. Probleme, če se izrazim v nogometnem žargonu, rešujemo v slačilnici, tokrat pa so odšli izpod nadzora. Na osnovi tega smo morali odreagirati." Na vprašanje, kje vidi rešitev, je Zajc odgovoril: "Rešitve ne bom dajal, odgovorni so za to, da jo poiščejo in to skušajo čim bolje narediti. Vem, da, dokler bo tam veliko vlogo imel Jelko Gros, se ne bo nič spremenilo. Zaradi njega je bilo oškodovanih veliko fantov. Dokler bodo taki ljudje na zvezi, bo ta šport v Sloveniji na taki ravni."

Gros: Z istimi besedami me je nadlegoval Timijev oče

Jelko Gros, vodja strokovnega sveta za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo, se je odzval na besede mladega skakalca: "Organi so me naprosili, da sem v tej funkciji. V trenutku, ko bodo klubi rekli, da mojega sodelovanja ne potrebujejo, bom predal funkcijo. Kar se tiče Timijevih besed, mi je hudo, da mlada oseba to izreče. Predvsem zaradi tega, ker to niso njegove besede, saj me je v petek nadlegoval njegov oče z istimi besedami. Izkoristiti sina za svoje frustracije je vedno slabo. Zdi se mi, da so bile to ponovljene očetove besede. V preteklosti smo preprečili vse poskuse, da bi Timija uničili v njegovi rasti. Z njim se ukvarjamo od 13. leta, ko vedno znova iščejo pot zunaj sistema in ne zaupajo sistemu, ki je do zdaj naredil nekaj svetovnih prvakov in prinesel tri velike kristalne globuse, oni pa menijo, da je individualna pot boljša."

Pogovor z Ljubom Jasničem

"Nismo hoteli, da se nam zgodi primer Klemensa Muranke na Poljskem. Preambiciozni starši in trenerji lahko hitro uničijo supertalenta. Temu primerno smo se ves čas obnašali. Tudi pred dvema letoma, ko je hotel na svoje z lastno ekipo. Poznamo primere v športu, ko je posameznik dobil polovico proračuna panoge. Ko neha, pa ugotoviš, da nimaš nič. Zgradili smo sistem, s katerim redno osvajamo medalje na mladinskih svetovnih prvenstvih, kar je dokaz kakovosti dela. V svetovnem pokalu in na velikih tekmovanjih je poleg sistema in talenta potrebna tudi kemija med trenerjem in sotekmovalcem. To se lahko vzpostavi le z zaupanjem. Če bi pogledali, kje so bili skoki, preden smo vzpostavili sistem, bi bilo jasno," je dodal Gros.

Lanišek: Takih dogodkov si nobeden ne želi

V senci afere je potekala individualna preizkušnja. Z 12. mestom je svojo najboljšo uvrstitev na svetovnih prvenstvih v poletih izenačil Anže Lanišek, le da je bil pred štirimi leti na Kulmu s tem mestom četrti Slovenec, tokrat pa je bil najboljši: "Ni super, ampak glede na polet v prvi seriji so bili zadnji trije zelo dobri. Želel sem priti med deset. Nekaj upanja sem imel, ampak sem vedel, da sem zadaj kakšnih 30 metrov. Toda če se zdaj ne bom boril za pet ali šest mest višje, bom popuščal tudi, če se bom nekoč boril za globus. Vidi se, da znam in zmorem." O neljubem sporu v reprezentanci je najboljši slovenski skakalec zime povedal: "Takih dogodkov si nobeden ne želi. Upam, da bomo mirno rešili stvari in obrnili nov list. Kar je bilo, je bilo. Sprememb še ni in do takrat ne morem komentirati."

Ko bomo gledali za nazaj, bomo vsi rekli škoda za prvi petkov skok Anžeta, ker preostali trije poleti so bili vrhunski. Sploh z zadnjim skokom je pokazal, da sodi v svetovni vrh letalcev. Domen je naredil tudi napredek od petka. Bor je konstanten, več od njega tudi ne bomo pričakovali. Sicer je imel manjše korekcije, ampak je opravil svoje. Ti trije fantje so dali vse od sebe. Se borili do konca, tudi ko se po prvi ni izšlo, so se borili. Z 12. mestom Anžeta moramo biti zadovoljni.

Robert Hrgota o sobotnih nastopih Slovencev

20. mesto je zasedel Bor Pavlovčič, ki je debitiral na velikih tekmovanjih. "Sem zadovoljen, saj sem pokazal neko konstantnost, čeprav moram reči, da sem se malce iskal iz skoka v skok," je skakalec domačega planiškega kluba ocenil nastope. Tudi v svetovnem pokalu je drugi najboljši Slovenec, čeprav je član B-ekipe: "Zase lahko povem, da se s temi dogodki nisem ukvarjal. V bistvu Bertoncelj ni moj trener in mislim, da se mene to najmanj tiče. Sem sprejel in šel na tekmo povsem mirno." Ob tem je še poudaril, da je zelo zadovoljen z delom Igorja Medveda, ki je trener B-moštva.

Hrgota: Velikokrat so v karieri takšne ovire

Mesto za njim je končal Domen Prevc, za katerega je bila to prva tekma med skakalno elito v tej zimi: "Nisem zadovoljen s prikazanim. Upal sem, da bom prenesel skoke s 120-metrske na letalnico. Prvi dan sem imel rezerve v zraku, zdaj pa mi ne ugaja miza." Na vprašanje o pismu, ki so ga po besedah Zajca z željo po spremembah skakalci naslovili na SZS, je le dejal: "V tem trenutku ne bi komentiral. Bomo videli, kako se bodo stvari odvijale, kar je stvar zveze. Osredotočen sem le na skoke."

Po odhodu Bertonclja je nekakšen v. d. glavnega trenerja postal njegov pomočnik Robert Hrgota: "Se je že tako odvilo in so se tako odločili. To svetovno prvenstvo bomo izpeljali, pred nami je še ekipna tekma in moramo dati vse od sebe. Čas za take dogodke ni nikoli primeren, a ko pride, pride. Za nazaj je težko biti pameten, biti general po bitki. Meni je zdaj pomembna samo ekipna tekma, vse drugo pa bo povedala in odločila stroka. S fanti smo se pred tekmo pogovorili. So mirni in pripravljeni. So profesionalci. Velikokrat so v karieri takšne ovire."