Na zadnjo pot z vlakom v Planico sta ga v sredo takole ponesla Domen Prevc in Timi Zajc. Foto: BoBo
Na zadnjo pot z vlakom v Planico sta ga v sredo takole ponesla Domen Prevc in Timi Zajc. Foto: BoBo

Slovenija je v zadnjih letih postala velesila v smučarskih skokih, še posebej pa v poletih, kjer je vrsto let blestel Kranjec. Absolutni rekorder po številu poletov prek 200 m je bil dolga leta nekakšen kapetan reprezentance. Zdaj ima Slovenija številne kakovostne tekmovalce, pred leti, ko je bila takšna le peščica, pa je bil ves čas v ospredju zmagovalec sedmih tekem za svetovni pokal.

Robert Kranjec in Peter Prevc sta v Planici dvakrat slavila dvojno zmago. Foto: www.alesfevzer.com
Robert Kranjec in Peter Prevc sta v Planici dvakrat slavila dvojno zmago. Foto: www.alesfevzer.com

Dvakrat je do zmage poletel tudi pod Poncami. To mu je uspelo tako na stari kot na novi letalnici bratov Gorišek. Zadnjič se je v karieri na vrh zavihtel pred domačim občinstvom pred tremi leti, ko je bil konec tedna popolnoma v znamenju tedaj z naskokom najboljšega posameznika zime, Petra Prevca. Na treh posamičnih tekmah je Prevc dvakrat zmagal, enkrat pa je moral premoč priznati Robiju, ki je ob tem zasedel še drugo in tretje mesto, ob zadnjem poletu tedanjega dobitnika velikega kristalnega globusa pa je z zlatim orlom na glavi pritekel v iztek in slavil velik uspeh reprezentančnega kolega.

"Jaz sem ga od začetka gledal z zelo velikimi očmi. Opazoval sem ga, kaj dela, verjetno tudi posnemal. Bil mi je vzor v tem, kakšen ima pristop do športa. Vedno, ko je bil kakšen neuspeh, je še bolj trdo zagrizel, čeprav si kdaj mislil, da se bolj še ne da. On je vedno našel pot, da je še kakšno minuto treninga dodal ali se na novo spomnil kakšne vaje. Po drugi strani je s tem načinom pokazal, kako se je treba obnašati do vrhunskega športa," je dejal Peter, ki ga je leta 2016 nasledil na mestu svetovnega prvaka v poletih. V reprezentanci sta se sicer res veliko družila.

Zna dati veliko konkretnih nasvetov
V njegovi družbi se odlično počuti tudi najmlajši izmed bratov Prevc: "Z njim nisem bil toliko časa kot nekateri drugi skakalci, ampak mi je izjemno zabaven, simpatičen in res sem rad v njegovi družbi. Zelo mi je všeč, da ima vedno kaj povedati, vedno deli kakšno dobro izkušnjo, prigodo ali norčijo. Ob tem pa kar koli ga vprašaš v zvezi s skoki, zna zelo dobro odgovoriti. Zna dati veliko nasvetov, konkretnih stvari, kar koli ga vprašaš glede opreme, zna svetovati, in to na konkreten način, ne le da bi kar nekaj povedal. Zna pomagati."

Robi je imel izjemno kariero. Bil je izvrsten letalec, tudi odličen skakalec in za njim je res ogromno uspehov. Kapo dol.

Gorazd Bertoncelj

Ko je Domen letos zmagal v Vikersundu, kjer je Kranjec leta 2012 postal svetovni prvak v poletih, je Peter dejal, da je mlajši brat tako brezkompromisno poletel na norveški velikanki, kot je do zdaj videl to storiti le Johana Remena Evensena, ko je tu postavil svetovni rekord, in Kranjca, ko se je okitil z zlato snežinko. Glede izjemnega občutka za letenje je prav Domen morda naslednik 37-letnega klubskega kolega pri kranjskem Triglavu? "Mogoče res, ampak le v majhnem smislu besede. Temu, da bom njegov naslednik, bom moral res še dorasti," je odgovoril najmlajši Prevc.

Posnetke njegovih poletov pregledal na YouTubu
Glede Robija je še dodal: "Spremljal sem ga, odkar vem za skoke. Vedno sem ga rad gledal, pregledal sem vse njegove tekme in polete na YouTubu. Še vedno se mi zdi tako nekaj posebnega, ko pogledam nanj. Tako kot je bilo recimo v Vikersundu, kjer je po tekmi do mene prišel in mi dal roko Bjoern Einar Romoeren. To so še vedno tisti trenutki, ko ti da tak človek, za katerega veš, da je v tvojem športu res nekaj dosegel, ki so "uau"."

Praznik smučarskih poletov v dolini pod Poncami bo potekal od četrtka do nedelje. Prenosi bodo na TV SLO 2, Valu 202 in MMC-ju. Več TUKAJ.

Podobno kot je navdušil 19-letnega Prevca, je tudi leto dni mlajšega Timija Zajca, prav tako odličnega letalca, ki je že ob debiju na velikankah zmagal, ko je bil februarja najboljši na letalnici Heinija Klopferja v Oberstdorfu: "Ko je on skakal, sem bil le malo časa poleg. Gledal pa sem ga po televiziji. Naredil je res nekaj odličnih rezultatov in je eden najboljših letalcev do zdaj. Vsako leto, ko je prišel v Planico, je bil med favoriti za stopničke ali pa celo za zmago. Res je neverjeten letalec."