Timi Zajc ima pri še ne 23 letih tri zmage, skupaj 11 stopničk in kar sedem medalj z velikih tekmovanj. Foto: Reuters
Timi Zajc ima pri še ne 23 letih tri zmage, skupaj 11 stopničk in kar sedem medalj z velikih tekmovanj. Foto: Reuters
Kaj bi bilo še lepše? Če bi si Zajc in Lanišek razdelila zmago!

"Ni pomembno. Zmagal sem. Meni nič ne manjka. Ne vem, zakaj bi si mogel želeti kaj drugega," je o minimalni razliki in morebitnem deljenju prvega mesta dejal 22-letni skakalec iz Hramš. Pred dobrim mesecem je nekaj metrov stran na ramenih sotekmovalcev v izteku Bloudkove velikanke proslavljal naslov svetovnega prvaka, zdaj pa je pod letalnico bratov Gorišek dosegel tretjo zmago kariere. Tudi prvi dve je na poletih, ko je slavil na oberstdorfski napravi Heinija Klopferja, zdaj pa je po Robertu Kranjcu, Juriju Tepešu, Petru Prevcu in Žigi Jelarju peti domači orel, ki je zmagal na planiški letalnici. Skupno je bila to deveta posamična slovenska zmaga na letalnici bratov Gorišek.

Zdravljica ob zmagi Timija Zajca v Planici

Mladenič, ki je v zadnjih dveh sezonah na velikih tekmovanjih osvojil kar sedem kolajn, je letos dvakrat stopil na oder za zmagovalce. Drugi je bil tudi na kulmski letalnici, toda v Planico je prišel z zadržkom. Večkrat je v izjavah pod Poncami poudaril, da ima malce strahu pred poleti popolnoma v dno letalnice, razlog pa je bil ekstremen skok v Willingenu, kjer je šel preprosto predaleč. Ob padcu je imel tedaj veliko sreče, da se ni poškodoval, je pa dogodek pustil mentalne posledice, zato je bil v Planici bolj previden. Vseeno so bili njegovi poleti vrhunski, z glavnim trenerjem Robertom Hrgoto pa sta našla taktično pot do vrha.

Zajc vesel, da je Hrgota naredil takšno potezo

Že v prvi seriji je slovenski selektor pred nastopom svetovnega prvaka znižal nalet. Tedaj je nastopil z enega nižje, 232,5 m pa je zadostovalo za peto mesto. V finalu je Hrgota tvegal, toda poteza se je izplačala. Rampo je pustil kar tri mesta nižje, preostala četverica pa je potem šla z dveh mest višje kot Zajc. Član SSK Ljubno BTC je poletel do 234,0 m. Pred nastopi preostalih skakalcev so se za prevzem vodstva izpisovale res izjemne daljave in drug za drugim so zaostajali za točkovnim izkupičkom Timija, nazadnje vodilni po prvi seriji Lanišek le 0,1 točke. Domžalčan je sicer za svoja poleta 239,5 in 242,0 m od desetih ocen dobil kar sedemkrat 20, a vseeno ni bilo dovolj.

Razplet zadnjih poletov v Planici 2023

"Zelo težko bi bil lepši konec sezone. Nisem si mislil, da se bo lahko izšlo. Robi je naredil pravilno taktično potezo. Res vrhunsko," je bil zadovoljen Zajc, ki je nadaljeval: "Že v soboto sva bila dogovorjena, da mi bo nižal rampo, tudi, če se ne bo izšlo. Pred drugo serijo sem mu tokrat rekel, naj tvega, kar se da. Tudi, če ne bo šlo, tako ali tako je konec vsega. Res je "imel jajca ", da je znižal za tri mesta. Razmere so bile dobre, a prostora za napake ni. Vedel sem, da 230 m bom šel. Toliko znam leteti. Videli smo, kako daleč bi morali iti drugi za prevzem vodstva. Sem vesel, da je naredil to potezo."

Ni kar tako postati svetovni prvak

Po enem mesecu v Planici spet zadonela Zdravljica

"Razmere in rampe so res mogoče dopuščale skoke proti 250 m, ampak jaz trenutno nimam te želje. Pokazal sem, da lahko tudi z 234 m zmagaš v Planici. Imam velike težave v letu. Ko je največji pritisk pod smučmi, jih ne moreš imeti več pod kontrolo. Smuči imam zelo ravno postavljene in tam, ko pridobivam, nisem pripravljen tvegati. Strah me je padca. Zgodil se je Willingen. Česa takega ne moreš pozabiti čez noč. Verjetno bom potreboval nekaj poletov, da "pregriznem" vse skupaj," je dodal Zajc, ki je z osmim mestom izenačil najboljši dosežek v karieri. Z osvojenimi 853 točkami je malce popravil svoj najboljši točkovni izkupiček.

Vesel je, da je sezone konec, kmalu pa bo odšel na dopust, ki ga bo preživel na Sejšelih. Foto: Reuters
Vesel je, da je sezone konec, kmalu pa bo odšel na dopust, ki ga bo preživel na Sejšelih. Foto: Reuters

Krona zime je bil seveda naslov svetovnega prvaka na Bloudkovi velikanki, kjer si je zlato snežinko nato okoli vratu obesil tudi z ekipo. Na srednji napravi je bil v Planici tedaj del bronastega četverice mešane preizkušnje. "Sezona je bila predolga. Bila je zelo uspešna, ampak zame je bilo vmes kar težko. Vsi smo po svetovnem prvenstvu zboleli. Fizično me je pobralo. Pri tako nizki telesni teži je težko zdržati vse skupaj. Za tisto tekmo na svetovnem prvenstvu sem bil res pripravljen maksimalno. Bil sem v svojem svetu. Ne moreš načrtovati, kdo bo zmagal, a sem bil edini, ki ni podlegel, in sem naredil svoj skok. Težko bo ponoviti tako sezono. Ni kar tako postati svetovni prvak," je še dejal zmagovalec zadnjega dejanja zime. Že lani je v Planici ob koncu dejal, da bo težko ponoviti sezono, ko je med drugim dobil dve olimpijski medalji in postal svetovni podprvak v poletih, vendar mu je letos uspelo. Kot glavni cilj karieri pa je navedel zlatega orla za zmago na novoletni turneji.

Sreča le, da se v Willingenu Zajcu ni nič zgodilo

Praznik pod Poncami kronan z Zdravljico

"Noro je bilo gledati dvoboj Timija in Anžeta. Vrhunsko sta skakala. Češnja na torti bi bila, če bi oba zmagala, saj sta si oba zaslužila. Domen Prevc je bil skoraj na stopničkah, Žiga Jelar z bolniške postelje dosegel neverjetno šesto mesto. Res lep zaključek. Če ves čas primerjamo z lani, lani v nedeljo nismo slišali himne, tokrat pa smo jo," je po zadnji tekmi povedal Hrgota, o dogovoru z Zajcem pa pristavil: "Ni bil stoodstotno prepričan vase za polete prek 240 m. Malce me je razjezil. Rekel je, naj tvegam. Sem, a sem mu rekel, da le če bo rampa tako nizka, da se bo moral zares potruditi za 230 m. Res se je lepo. Willingen je zagotovo pustil posledice. Take stvari potrebujejo čas, da se premagajo. Sreča le, da se takrat ni zgodilo ničesar, da si lahko vzamemo čas in se mentalna blokada premaga, ne pa, da bi potrebovali čas, da bi pozdravili rane."

Zajc po slabem začetku zime postal svetovni prvak in zmagal še na letalnici