Pogled na Letalnico bratov Gorišek, kjer se bo tekmovanje s treningoma in kvalifikacijami začelo v četrtek. V petek in soboto je na sporedu individualna preizkušnja, v nedeljo pa še moštvena. Foto: BoBo
Pogled na Letalnico bratov Gorišek, kjer se bo tekmovanje s treningoma in kvalifikacijami začelo v četrtek. V petek in soboto je na sporedu individualna preizkušnja, v nedeljo pa še moštvena. Foto: BoBo

Izvedba letošnjega tekmovanja za prireditelje predstavlja poseben zalogaj. V prvi vrsti vse skupaj kroji zdravstvena situacija s pandemijo covida-19, zaradi katere je bilo svetovno prvenstvo z marca prestavljeno na december, zdaj pa je dolino rekordov letenja na smučeh popolnoma pobelil sneg. Na že prej debelo belo odejo je zapadlo še 70 centimetrov novega snega, kar bo pod Poncami pričaralo pravo zimsko idilo. Marčevski termin, ki je stalnica tekmovanj na Letalnici bratov Gorišek, seveda prinaša precej višje temperature, snega pa je le za vzorec. Letos bo nasploh nekaj posebnega, saj bodo poleti prvič v poznopopoldanskem terminu pod žarometi, vse skupaj pa bo popestrila še velika količina snega. Manjkali bodo tako le gledalci.

Planica sedmič gosti svetovno prvenstvo v poletih. Foto: Blaž Oman
Planica sedmič gosti svetovno prvenstvo v poletih. Foto: Blaž Oman

"Ko govorimo o razmerah, v prvi vrsti mislimo na covid-19 in vse, kar je povezano z njim, kar nam je krojilo samo pripravo in pozneje izvedbo prvič že odpovedanega prvenstva in naknadno uvrščenega v decembrski termin. Drugo pa so razmere, ki smo jim v Planici priča v zadnjih 24 urah. Zapadlo je debelih 60, celo 70 cm novega snega, kar nam seveda ni olajšalo dela. Padavine smo pričakovali, saj so bile napovedane, temu primerno pa smo prilagodili vse aktivnosti tako organizacijske kot tekmovalnega odbora. Vzdrževali smo predvsem

Zadnje priprave kamermanov TV Slovenija. Foto: Polona Bertoncelj
Zadnje priprave kamermanov TV Slovenija. Foto: Polona Bertoncelj

tiste površine, ki so potrebne, da bomo lahko pripravo letalnice končali danes, kot tudi vse spremljajoče površine, ki služijo, da bomo lahko izpeljali preizkus," je povedal generalni sekretar tekmovanja Tomaž Šušteršič.

Slaba vremenska napoved je preprečila preizkus letalnice v torek, tako da je bil prestavljen na sredo. "Vsaka Planica je drugačna in za vsako se je treba posebej pripraviti. Tudi za to smo se. Celo noč je bila na letalnici dežurna služba. Ljudje, ki skrbijo za zaletišče, so očistili sneg z zaletišča, ratrakist pa je ves čas teptal sneg, da nas zjutraj ne bi presenetila takšna količina snega. Če bi prišli šele zjutraj, pa potem res ne bi bilo nič. Ni preprosto, dela pa smo se lotili od letalnice navzven. Za četrtek bo vse urejeno, za preizkus pa tudi postorjenih 95 odstotkov stvari," je dejal vodja tekmovanja Jelko Gros, Šušteršič pa dodal: "Tekmovalni dnevi bodo še posebej naporni, verjamem pa, da bomo držali in pripravili tekmovanje, ki ne bo v ponos le Planici in skokom, ampak celotni Sloveniji, da bomo dokazali, da v teh težkih razmerah ne le zmoremo opraviti, ampak lahko opravimo z odliko. Ko bomo končali prvenstvo, se bomo že osredotočili na drugo tekmovanje, ki bo sledilo to sezono – finale svetovnega pokala, ki bo marca."

Vse tekmovanje bo potekalo pod strogimi ukrepi, ki so posledica pandemije. Vsi udeleženci bodo v mehurčkih oz. t. i. snežinkah. Vsi tekmovalci in člani strokovnih štabov reprezentanc so po prihodu v Slovenijo opravili testiranje na okužbo s koronavirusom, vsi izvidi pa so bili negativni, je sporočil Šuštaršič: "Zadnja informacija, ki prihaja iz zdravniške službe, je, da so vse tekmovalne ekipe, ki so bile testirane, negativne. To si resnično štejemo kot neko posebno zadovoljstvo, saj tako vemo, da so vsi, ki so tu in bodo tekmovali, zdravstveno varni. Dodatno testiranje poteka še v sredo, da še dodano potrdimo te izvide in minimaliziramo dejavnike, ki bi lahko vplivali na to, da bi se v mehurčkih v naslednjih dneh pojavile okužbe."

Kos doskočil pri 225 metrih

V Planici so trening na velikanki opravili predtekmovalci, od katerih jih je 9 skočilo 200 m ali več. Prvi, ki je preizkusil letalnico, je bil Rok Tarman, ki je doskočil pri 148,0 m. Najdaljši polet je uspel Lovru Kosu, ta je pristal pri 225 metrih. Skupaj je letalnico v gosti megli v prvi seriji preizkusilo 15 skakalcev, v drugi pa 16. Trije so v prvi seriji presegli 200-metrsko mejo. Poleg Ceneta Prevca in Kosa (oba po 209 m) je to uspelo še Matevžu Samcu (200 m). V drugo je bil najdaljši Kos z 225 metri, še petim pa je uspelo preskočiti 200 metrov, in sicer Andražu Pograjcu (204), Niku Fabjanu (209) in Ernestu Prišliču (207) ter Samcu (203) in Prevcu (210), ki jima je to uspelo drugič.

Planica 2020, oddaja o svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih
P. Prevc in Zajc želita na poletih popraviti vtis z začetka zime
Tarman v megli prvi preizkusil letalnico v Planici
Veliko dela za planiške delavce po novi pošiljki snega
Lovro Kos poletel najdlje na preizkusu letalnice