Timi Zajc je že kot najstnik spadal med najboljše na svetu, zdaj pa po neuspešni zimi znova lovi stik z elito. Foto: BoBo
Timi Zajc je že kot najstnik spadal med najboljše na svetu, zdaj pa po neuspešni zimi znova lovi stik z elito. Foto: BoBo

Pred dvema letoma je veliki talent slovenskega skakanja na smučeh prvič nastopil na poletih in že ob debiju v Oberstdorfu zmagal. V tisti zimi, ko je bil z devetim mestom v skupnem seštevku najboljši Slovenec, je zelo dobro letel tudi v Planici, ko je končal na četrtem in petem mestu. Vsakič ko je postavil nov osebni rekord, je ponosno na smučkah prečrtal nov mejnik, vse do 240 m, kolikor je najdlje poletel na letalnici bratov Gorišek.

Tudi v lanski sezoni je najboljši rezultat vpisal na poletih, ko je bil drugi in tretji na Kulmu, ob predčasno končani sezoni pa je v razvrstitvi poletov celo zasedel drugo mesto. Na zadnji tekmi v Lillehammerju, preden je covid-19 prekinil zimo, je bil tretji in po dobri pripravljenosti si je veliko obetal od domačega svetovnega prvenstva v poletih. Toda marca je širjenje koronavirusa tekmovanje prestavilo na december, ko pa 20-letni skakalec iz Hramš ni bil v formi, kakršne bi si želel.

Tedaj je v petek po velikem razočaranju po prvih dveh serijah posamične tekme prek zapisa na Instagramu pozval takrat še glavnega trenerja Gorazda Bertonclja, naj prevzame odgovornost za slabe rezultate. Epilog spora je bil odhod Bertonclja s selektorskega mesta in suspenz Zajca, afera pa je zasenčila vse preostalo dogajanje na sicer odlično organiziranem prvenstvu pod Poncami.

Poleti Semeniča, Bartola in Zajca
Zajc želi dokazati, da sodi v ekipo najboljših

Zatem Zajc ni veliko tekmoval. Na državnem prvenstvu, ki je sledilo, se mu nastop ni posrečil, tako je ostal brez novoletne turneje, v svetovnem pokalu pa je nato skakal le še na šestih tekmah in le dvakrat osvojil točke. Pred tradicionalnim zaključkom zime v Planici ni želel ničesar napovedovati, dejal je le, da si želi čim dlje leteti. In to mu je v kvalifikacijah tudi uspelo. Zelo daleč: "Kar nekaj časa je minilo, da sem spet pokazal dolg polet. Sem zelo vesel. Ta kvalifikacijski je bil res dober. Po dolgem času sem imel višino v zraku in sem res užival. Pri prvih dveh nisem imel pravega položaja v zraku za letenje. Imam le malo težav in veliko poprav ni potrebnih. Upam, da bom naprej skakal sproščeno."

Prva dva poskusa v sredo sta bila še nekoliko zadržana, ko je pristal pri 206,0 in 194,0 m, tretji, ko ga je odneslo do 233,0 m, pa je bil že na zelo visoki ravni: "Nekih pričakovanj nisem imel. Vemo, da je na letalnicah vse drugače. Forma na normalnih skakalnicah ni ravno pokazatelj, kako dober si lahko na letalnici. Sem sem prišel po dve priložnosti in upam, da ju bom izkoristil. Upam, da se mi tekmi poklopita in bom pokazal takšne polete, kot je bil kvalifikacijski. Če mi to uspe, bom zadovoljen. Na letalnico moraš priti s čim manj strahu in uživati. S tem skokom vidim, da lahko veliko dobim."

Skupaj je v tej sezoni nastopil na 11 tekmah svetovnega pokala, zbral pa je le 58 točk. Najboljša uvrstitev je deseto mesto iz Nižnega Tagila. Foto: EPA
Skupaj je v tej sezoni nastopil na 11 tekmah svetovnega pokala, zbral pa je le 58 točk. Najboljša uvrstitev je deseto mesto iz Nižnega Tagila. Foto: EPA

Kvalifikacijski polet, ki je spomnil na Zajčeve nastope na letalnicah v zadnjih dveh sezonah, je torej lepa spodbuda za naprej. "Čar je, da letiš čim dlje. Ko preletiš 230 m, je to meja, ki prinaša tisti pravi občutek in vznemirjenje. Tega si želim ta teden," je dejal član ljubenskega kluba. O decembrski aferi pa dodal: "Ne, ni mi žal, da se je to zgodilo, kar sem že povedal. Kar se je zgodilo, se je moralo zgoditi. Stojim za tem."

Dogajanje je pustilo posledice in vso nadaljnjo sezono Timi ni našel prave forme. "Nekako se ni izšlo. Na tekmah je bilo zame kar težko. Glava je bila zelo pomembna. Upam, da se bom vrnil iz tega brezna in marsikomu zaprl usta," je še povedal. Na vprašanje, kaj se je iz vsega naučil, pa odgovoril: "Morda to, da sem se preveč postavil za celotno ekipo. Bolj tiho moraš biti in se ti mora malo "fučkati" za vse skupaj."