Norvežanka Tiril Eckhoff je z brezhibnim strelskim nastopom v zahtevnih vetrovnih razmerah naredila odločilni korak proti zlatu. To je po letu 2016 drugi naslov za Eckhoffovo, ki je upravičila vlogo (prve) favoritinje. Foto: EPA
Norvežanka Tiril Eckhoff je z brezhibnim strelskim nastopom v zahtevnih vetrovnih razmerah naredila odločilni korak proti zlatu. To je po letu 2016 drugi naslov za Eckhoffovo, ki je upravičila vlogo (prve) favoritinje. Foto: EPA
Najboljše tri na Pokljuki: Anais Chevalier-Bouchet, Tiril Eckhoff in Hanna Sola. Foto: EPA
Najboljše tri na Pokljuki: Anais Chevalier-Bouchet, Tiril Eckhoff in Hanna Sola. Foto: EPA

30-letna Eckhoffova, najboljša šprinterka te zime, je zadela vseh deset tarč in na koncu za 12 sekund prehitela Francozinjo Anais Chevalier-Bouchet. Tretja je bila nekoliko presenetljivo Belorusinja Hanna Sola, ki je zaostala 14 sekund in prav tako pokrila vse tarče. Sola do zdaj na posamičnih tekmah najvišje ravni še ni stala na stopničkah. Branilka naslova, Norvežanka Marte Olsbu Roeiseland (+ 43,5/2), je bila šesta.

Sem zelo utrujena, a vesela, da se je izšlo
"Zelo sem zadovoljna s tekmo v teh težkih razmerah. Vesela sem, da sem pokrila vse tarče. Sicer pa sem bila na začetku tekme res nervozna, na koncu pa zelo zelo utrujena, a se je izšlo. Seveda sem zelo vesela. Vzela sem si čas za dodaten vdih in vesela sem, da se je izšlo dobro. Prav sprint je moja najmočnejša disciplina,"
je bila zadovoljna Eckhoffova, ki je prišla do 20. posamične zmage v karieri in tako prevzela tudi vodstvo v svetovnem pokalu.

Polona Klemenčič je bila na 76. mestu najboljša Slovenka. Foto: www.alesfevzer.com
Polona Klemenčič je bila na 76. mestu najboljša Slovenka. Foto: www.alesfevzer.com

Polona Klemenčič 76., Lea Einfalt 87. in Lena Repinc 89.
Nastopile so tri Slovenke, a pričakovano v težkih zimskih razmerah niso blestele. Polona Klemenčič je bila ob treh zgrešenih strelih 76., Lea Einfalt 87., Lena Repinc pa 89., tako da se ni nobena uvrstila na nedeljsko zasledovalno tekmo. Klemenčičeva je za 46 sekund zgrešila čas, ki je še zadoščal za nastop na zasledovalni tekmi, na kateri ima pravico nastopa najboljših 60 tekmovalk.

Klemenčič: Žal se ni poklopilo na strelišču.
"S svojim nastopom nisem zadovoljna. Tekaško je bilo bolje kot zadnjič na štafeti, a se žal ni poklopilo na strelišču. Preveč zgrešenih strelov in ni se izšlo, kot sem si želela. Zdaj moram pozabiti na to tekmo in se osredotočiti na naslednje. Veter me niti ni tako motil, kot sem bila groba na strelišču in sem žal strele potegnila mimo tarče,"
je po tekmi povedala najboljša Slovenka.

Einfalt: Pekla so me pljuča. Po okužbi še nisem v redu.
"Res je bilo mrzlo in vetrovno, ampak pogoji so bili za vse enaki, zato se na to ne moremo izgovarjati. Je pa res, da so me danes zelo pekla pljuča. Prejšnji teden sem trenirala v toplejšem zraku in nisem imela težav. Danes pa sem jih, tako da po okužbi očitno še nisem čisto v redu. Zelo hitro me je zakisalo in to se pozna na teku in rezultatu,"
pa je razmere ocenila Einfaltova, ki je pred kratkim prebolela covid-19.

Andreja Mali o nastopu slovenskih biatlonk

Repinc: Zame je bilo preveč mrzlo.
"Bilo je zelo zelo mrzlo. Zmrznili so mi prsti, kar se je poznalo na strelišču. Tekmovati pa je bilo super, tudi brez gledalcev je bilo v redu, a zame je bilo preveč mrzlo. Pri takem minusu še nisem tekmovala,"
je razlog za slabši nastop razložila 17-letna Repinčeva, debitantka na največjih tekmovanjih.

V nedeljo obe zasledovalni tekmi
V nedeljo bosta na Pokljuki obe zasledovalni preizkušnji. Moški se bodo na 12,5 kilometra dolgo traso podali ob 13.15, ženske pa na 2,5 kilometra krajšo ob 15.30. Prenos na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

Finale svetovnega pokala na Švedskem v Östersundu

Mednarodna biatlonska zveza (IBU) je sporočila, da bo finale svetovnega pokala potekal v Östersundu na Švedskem med 16. in 21. marcem. Koledar tekmovanj je sicer predvideval zaključek sezone v Oslu na Norveškem, a so oblasti tam pred dnevi zaradi ukrepov v boju s pandemijo koronavirusne bolezni 19 odpovedale vsa mednarodna tekmovanja.


52. SVETOVNO PRVENSTVO V BIATLONU   
                   
POKLJUKA               
                   
Šprint (Ž), 7,5 km:         * 
 1. T. ECKHOFF    NOR 21:18,7 (0)
 2. A. CHEVALIER-B.  FRA  +12,0 (1)
 3. H. SOLA      BLR   14,4 (0)
 4. D. HERRMANN    NEM   22,3 (1)
 5. L. VITOZZI    ITA   37,7 (0)
 6. M. O. ROEISELAND NOR   43,5 (2)
 7. L. HAECKI     ŠVI   49,5 (1)
 8. F. PREUSS     NEM   50,4 (1)
 9. L. HAUSER     AVT   50,5 (2)
10. H. ÖBERG     ŠVE   58,8 (1)
...                  
76. P. KLEMENČIČ   SLO  3:34,9 (3)
87. L. EINFALT    SLO  4:25,5 (4)
89. L. REPINC     SLO  4:37,5 (5)
                   
 * - zgrešeni streli/kazenski krogi 
SVETOVNI POKAL            
                   
SKUPNI VRSTNI RED           
                   
Ženske (16/32):            
 1. T. ECKHOFF    NOR     677
 2. M. O. ROEISELAND NOR     663
 3. H. ÖBERG     ŠVE     647
 4. D. WIERER     ITA     530
 5. F. PREUSS     NEM     524
 6. L. HAUSER     AVT     522
83. P. KLEMENČIČ   SLO      3
Tiril Eckhoff svetovna prvakinja v šprintu
Jakov Fak bo v nedeljo napadel iz ozadja