Rudno polje je pripravljeno na začetek svetovnega prvenstva. Foto: www.alesfevzer.com
Rudno polje je pripravljeno na začetek svetovnega prvenstva. Foto: www.alesfevzer.com

Predsednik organizacijskega odbora Jelko Kacin je na odprtju, ki je bilo namenjeno predvsem promociji Slovenije in biatlona, poudaril, da je Slovenija pripravljena na največji zimsko-športni izziv v svoji zgodovini: "Organizatorji smo se izredno potrudili, da predvsem tekmovalcem omogočimo najboljše pogoje v boju za naziv najboljših na svetu, a prepričan sem, da se bodo na Pokljuki dobro počutili prav vsi, ki bodo v prihodnjih dveh tednih obiskali ta izjemen delček Julijskih Alp."

Sorodna novica Fak: Najtežja naloga? Obljubiti starejši hčerki, da bom dober.

Pomemben partner v projektu je tudi Smučarska zveza Slovenije, ki je pred vrsto pomembnih projektov do nordijskega svetovnega prvenstva 2023 v Planici. Predsednik SZS Enzo Smrekar je tekmovalcem zagotovil, da je Slovenija kljub izzivom, ki smo jim v zadnjem letu priča v svetu, pripravljena na njihov obisk: "Ob upoštevanju vseh ukrepov, ki bodo vaše bivanje in športno udejstvovanje naredili varno in prijetno."

Pokljuka je lokacija najvišjega svetovnega razreda

Na Pokljuki vse nared za boje najboljših biatloncev

Z dvigom zastave Mednarodne biatlonske zveze, ki jo je prinesel najuspešnejši slovenski športnik novejše zgodovine, olimpijski in svetovni prvak v veslanju Iztok Čop, se je zaključilo zadnje dejanje pred vrhuncem biatlonske zime, ki bo na Rudnem polju potekalo do 21. februarja. Po slavnostnem mimohodu zastavonoš in pozdravov reprezentantov držav, ki ga je zaključil slovenski reprezentant Jakov Fak, je spregovoril še predsednik Mednarodne biatlonske zveze Olle Dahlin, ki je prvenstvo tudi uradno odprl.

"Pokljuka je lokacija najvišjega svetovnega razreda. Tukaj smo že uživali na svetovnem prvenstvu in vrsti svetovnih pokalov. Ne dvomim, da je prvenstvo pripravljeno na izkušnjah prejšnjih tekmovanj. Pomembno pa je, da bo prvenstvo pustilo tudi pomembno sled v razvoju tega centra. Žal mi je le, da zaradi aktualnih razmer ne bo navijačev, ki ustvarijo izjemno vzdušje, a prepričan sem, da bodo navijali od doma," je med drugim poudaril predsednik IBU-ja.

Uvodna oddaja pred svetovnim prvenstvom v biatlonu na Pokljuki

Na prvi tekmi Fak, Bauer, Polona in Živa Klemenčič

Boj za odličje so z glavnim adutom Fakom napovedali tudi v slovenskem taboru. Najboljši slovenski biatlonec bo nastopil na uvodni tekmi, ki bo v sredo ob 15.00. Neposredni prenos bo na TV SLO 2 in MMC-ju. Poleg njega bodo barve domače mešane štafete branili še Klemen Bauer, Polona in Živa Klemenčič. Skupaj je na programu 12 tekmovalnih dni, podelili pa bodo 12 kompletov kolajn, za katere se bo borilo 337 tekmovalcev iz 38 držav.

Johannes Thingnes Boe je trenutno najboljši biatlonec na svetu. Foto: www.alesfevzer.com
Johannes Thingnes Boe je trenutno najboljši biatlonec na svetu. Foto: www.alesfevzer.com

Veliki favoriti za zlate medalje so v vseh disciplinah Norvežani, a vsaj Francozi so bili v letošnji sezoni v moški konkurenci zelo nevarni tekmeci, v ženski pa je izzivalk še bistveno več. Norveška bo tudi branila zlato medalje v mešani štafeti, ki jo je lani osvojila v Anterselvi. Tako dekleta kot fantje bodo nastopili na 7,5 km, prvič pa bodo na SP-ju na koncu tekle biatlonke.

"Moj cilj je predati čim bolj spredaj, če se le da prvi. To bi bilo najlepše, oziroma bi pomenilo, da sem nalogo opravil dobro. Kar vesel sem, da se bo začelo in da gremo. Ko bo prva tekma mimo, bo vse lažje. Težko je trenirati in čakati, ko pa se začne, je lažje. Pomembno je, da vsak od nas opravi dober nastop, kar je pomembno za naprej, na tekmi pa se bo to zložilo v neko dobro celoto, pa čeprav nismo kandidati za najvišja mesta.," je pred prvo tekmo povedal Fak, ki upa, da bo v težkih pogojih pravo mažo zadel tudi servis.

V tej sezoni le ena tekma mešanih štafet

Sorodna novica Fak: Zavedam se svoje vloge na domačem svetovnem prvenstvu

"Ne sodimo med favorite in zadovoljni bomo s petnajsterico. Za Jakova je pomembno, da na tekmi, kjer ne kotiramo med favorite in ni take napetosti, dobi prvi stik s prvenstvom. Klemen se mora po počitku reaktivirati, punci pa predvsem nabirata izkušnje," je napovedal glavni trener Uroš Velepec, ki je pri Bauerju imel v mislih predvsem počitek zaradi okužbe s koronavirusom, dekleti sta obe mladi, za Faka pa bo to pomembno, da razbije dolgotrajno čakanje na novo tekmo. Tudi Velepec je opozoril na nevarnost mehke proge in izzive, ki so pred servisom.

V sezoni 2020/21 so se biatlonci v mešanih štafetah pomerili le na tekmi v Oberhofu, kjer so se zmage veselili Rusi. Drugo mesto so osvojili Norvežani, a v precej spremenjeni postavi brez nekaterih favoritov, tretji so bili Francozi. A da so na prvenstvih vedno možna presenečenja, so lani dokazali Čehi, ki so osvojili bron, srebrni so bili Italijani, kar glede ena moč italijanske ekipe in poznavanje prog v Dolomitih ni bilo presenečenje.

Fak: Vsak dan, ko se zbudim, uživam v svojem delu

O moči Norveške najbolj zgovorno priča svetovni pokal. Letos so v moški konkurenci dobili 11 od 15 posamičnih preizkušenj svetovnega pokala in v skupnem seštevku zasedajo prva štiri mesta. V ženski so z Marte Olsbu Roiseland in Tiril Eckhoff na prvih dveh mestih, letos pa so norveška dekleta dobila osem tekem. Poleg omenjenih reprezentanc so v krogu favoritov tudi Nemci in Švedi, številni pa stavijo tudi na Avstrijce, ki so tik pred Pokljuko pokazali izredno stopnjevanje forme tako v ženski kot moški konkurenci.