Biatlonske štafetne preizkušnje so vedno zelo razburljive ... Foto: EPA
Biatlonske štafetne preizkušnje so vedno zelo razburljive ... Foto: EPA

V sezoni 2020/21 so biatlonke nastopile na štirih štafetnih tekmah in na vsaki je zmaga pripadla drugi ekipi. Na vrhu so bile Švedinje, Nemke, Norvežanke in na generalki v Anterselvi Rusinje. Da so mogoča presenečenja, so januarja v Oberhofu dokazale Belorusinje, ki so se uvrstile na drugo mesto. In prav v teh ekipah gre iskati kandidatke za končno zmago.

Fak, Dovžan, Tršan in Cisar pred štafeto

Naslov branijo Norvežanke, srebne so bile Nemke in bronaste Ukrajinke. In razmerje sil se v primerjavi z lansko sezono ni bistveno spremenilo. Nemke in Rusinje so močne predvsem kot ekipa, Norvežanke s Tiril Eckhoff in Marte Olsbu Roeiseland, Švedinje s Hanno Oeberg in Francozinje z Anais Chevalier Bouchet imajo v svojih vrstah bolj izstopajoče zvezdnice.

Mlada slovenska vrsta se bo borila, da popravi vtis z nastopov na domačem SP-ju, in uvrstitev do 12. mesta bi bila že velik uspeh. Skupaj je za tekmo prijavljenih 22 štafet. Priložnost bosta dobili obe mladinki Lena Repinc in Živa Klemenčič ter izkušenejši Polona Klemenčič in Lea Einfalt.

Jakov Fak bo prvi mož slovenske četverice, v nedeljo pa ga za konec SP-ja na Pokljuki čaka še tekma s skupinskim startom. Foto: EPA
Jakov Fak bo prvi mož slovenske četverice, v nedeljo pa ga za konec SP-ja na Pokljuki čaka še tekma s skupinskim startom. Foto: EPA

Na moški tekmi so favoriti Norvežani in Francozi. Na zadnjih tekmah so bili dvakrat boljši Francozi, ki branijo lansko zmago. Norvežani so dobili prvo tekmo, na drugi pa so Švedi dokazali, da je tudi nanje treba resno računati. Na stopničke so se uvrstili še Nemci, Italijani in Rusi.

Kot že tolikokrat bodo zasledovalci čakali na napake Francozov in Norvežanov na strelišču, ki jih je bilo na Pokljuki kar nekaj.

Slovenci so na posamični tekmi dokazali, da so zelo natančni na strelišču in hitri v smučini. Nastopili bodo Jakov Fak, Miha Dovžan, Rok Tršan in Alex Cisar. Ob dobrem razpletu jim morda uspe ponoviti lanski dosežek, ko so v Anterselvi nepričakovano zasedli peto mesto.

"Tudi kakšno mesto slabše bi bilo zelo dobro. Za res visoko uvrstitev pa bomo ob dobrem nastopu potrebovali tudi kanček sreče, kakšno napako tekmecev in zelo hitre smuči. Odločale bodo malenkosti, saj že dve popravi zgrešenih strelov na strelišču lahko pomenita tudi nekaj mest razlike v končni uvrstitvi," pravi vodja biatlonske panoge na Smučarski zvezi Slovenije Janez Ožbolt.

Prenosa obeh štafet bosta na TV SLO 2.

Liv Grete Skjelbreid: Danes streljajo bistveno hitreje