Timi Zajc (287,5 točke) je na domačem svetovnem prvenstvu v Planici na veliki skakalnici postal svetovni prvak. To je četrta zlata kolajna za Slovenijo v zgodovini nordijskih SP-jev ter drugo odličje na tem prvenstvu. Foto: TV SLO, zajem zaslona
Timi Zajc (287,5 točke) je na domačem svetovnem prvenstvu v Planici na veliki skakalnici postal svetovni prvak. To je četrta zlata kolajna za Slovenijo v zgodovini nordijskih SP-jev ter drugo odličje na tem prvenstvu. Foto: TV SLO, zajem zaslona

V prvem odzivu je svetovni prvak na vprašanje novinarke TV Slovenija Polone Bertoncelj, kaj se mu plete po glavi, odgovoril: "Za zdaj se mi kaj veliko ne more. Bolje si vsega skupaj ne bi mogel predstavljati. Vsi skoki na veliki skakalnici so bili za v knjigo. Danes je moj dan in tako ga bom tudi živel!"

Sorodna novica Šampionska predstava Timija Zajca: s telemarkom do zlate medalje

Dodal je, da mu je skakalnica zares všeč: "Ko sem v formi, vedno dobro skačem, tako da sem bil samozavesten, da lahko nekaj tudi dosežem. Danes sem bil najboljši."

Posebnega pritiska Zajc pred drugim skokom ni čutil. Bolj ga je skrbelo za prvi skok. "Malo večji problem sem imel pred prvo serijo, saj sem izpustil poskusno serijo in bil zaradi tega malce nervozen. V drugi sem bil miren. Vedel sem, da če naredim svoj skok, bom imel medaljo, naredil pa sem popolnega," je dejal 22-letnik iz Hramš.

Po koncu so ga reprezentančni kolegi dvignili na ramena, množica pa je pozdravila novega svetovnega prvaka.

Zajc je tretji Slovenec, ki mu je to uspelo – pred njim sta se na vrh zavihtela Franci Petek (1991) in Rok Benkovič (2005). Zajc je prvi Slovenec, ki je naslov slavil na domačih tleh. Kaj mu to pomeni? "Noro, res, danes se je res veliko navijačev zbralo, hvala vsem, ki so prišli navijat za nas!"

Za Slovenijo je to druga medalja na tem SP-ju. Prvo je osvojila na mešani ekipni tekmi. Bron so v nedeljo osvojili Nika Križnar, Klinec, Anže Lanišek in današnji junak Zajc.

Svetovni prvak Zajc: Eden lepših dnevov v mojem življenju
Timi Zajc ni čutil pritiska zaradi domačega SP-ja

"Timi je v prvi seriji napravil manjšo napako na odskoku. Pogovarjala sva se in zavedala, da to ni bil najboljši skok. Ampak ko smo videli, da je to dovolj za drugo mesto, le 0,7 točke za Kobajašijem, smo vedeli, kaj mora narediti. Ko je odločno odskočil v drugo, smo po tihem verjeli, da bo to dovolj za zlato kolajno. Trenutno je Timi tukaj res najboljši in zasluženo je postal svetovni prvak," je dejal glavni trener moške skakalne reprezentance Robert Hrgota.

Hrgota: Po tihem smo verjeli, da bo zlato
Oče Timija Zajca v solzah: Zelo ponosen sem
Zdravljica v čast Timiju Zajcu v Planici
Enkratno vzdušje ob Bloudkovi velikanki