Anže Lanišek. Foto: EPA
Anže Lanišek. Foto: EPA

Lanišek je bil z 98,0 metra najboljši v kvalifikacijah pred sobotno tekmo svetovnega prvenstva, Zajc pa je z 99,0 osvojil tretje mesto, pri čemer mu je še bolje uspel skok v poskusni seriji, ko je pristal celo pri 104,5 metra.

"Rekel sem si, da želim na tem prvenstvu predvsem uživati. Ne nalagam si pritiska in se mi zdi, da to deluje zelo dobro. Na zadnjih velikih tekmovanjih sem vedno imel kakšno težavo. V Oberstdorfu veter hrbet, na olimpijskih igrah nekaj drugega ... Vedno se je nekaj prikradlo. Neumno bi bilo, da ne bi užival, tako da poskušam to početi še naprej," je povedal Lanišek, ki ga čaka sproščen večer.

Izjava trenerja Hrgote po kvalifikacijah

"Pojedel bom, kar bodo skuhali"
"Najprej savna, nato bom pogledal, kaj je bilo danes na testiranjih, ogledal pa si bom še kakšno epizodo ali dve serije Drive to Survive." Pa v soboto do tekme? "Nič posebnega, pojedel bom, kar bodo skuhali. Drugače pa aktivacija zjutraj, ne bomo pretiravali, kot nismo danes. Kdaj je že tekma? Ob 17.00 in potem bo minilo še nekaj časa, preden bom jaz na vrhu. Sem kar zelo samozavesten in verjamem, da znam narediti tiste prave skoke tudi na tekmi."

Zajc presenečen, da mu gre tako dobro
Timi Zajc ima že medaljo na svetovnem prvenstvu v poletih, na posamičnih tekmah svetovnega prvenstva pa še ne. Vsekakor bi mu večje možnosti pripisovali na veliki skakalnici, očitno pa niti sam ni pričakoval, da bo v teh dneh krojil vrh.

"Kar malo sem presenečen, da sem na mali skakalnici začel tako dobro skakati. Prvi skok je bil danes res vrhunski, kvalifikacijskega pa sem malo zamudil. A glavna je tekma, kjer bo to treba to nadgraditi. Odličen skok se zgodi tako, da imaš na vrhuncu sezone kanček sreče. Mirno bom zdaj čakal na soboto, nisem ravno favorit za medaljo."

Trener Robert Hrgota je bil seveda zadovoljen: "Zelo konstantno skačeta. Čeprav je recimo Timi malo bolj pozno odskočil kot v poskusni seriji, ampak še vedno je bil med prvimi tremi. Veseli me, da ni znan le po poletih in po dobrih skokih na večjih napravah. Krasi ga samozavest, kljub kakšni manjši napaki zelo odločno preide v fazo leta. Anže tudi skače tu zelo dobro in se lahko, če je v takšni formi, ukvarjamo le s finimi občutki."

Vsaj deset kandidatov za vrh
A kandidatov za medaljo bo veliko, opozarja Hrgota: "Trdim, da je tukaj še vsaj deset tekmovalcev, ki se lahko borijo za zmago. Zagotovo pa vedno podpišeš takšen uvod v tekmo. Umirjeno, konstantno, ne glede na to, ali je vzgornjik ali veter v hrbet. Še to bom rekel: da, sem zelo zadovoljen, ampak po drugi strani je grenak priokus. Čakamo, da vidimo, kako je z Žigo, če je s kolenom vse v redu, saj je imel težavo pri doskoku. Zarobilo mu je smuči. Neprijeten gib. Upam na vse najboljše. Tudi Lovro je imel kar precej smole."

Kot je znano, je Žiga Jelar pri doskoku začutil bolečino v kolenu, kvalifikacije je končal na 33. mestu. Jelarja so zato preventivno poslali še na zdravniški pregled. Mesto za njim je bil Lovro Kos. Robert Hrgota: "Lovrov skok ni bil tako slab, imel je precej smole z vetrom in najslabše razmere."

Lanišek in Zajc krojila vrh kvalifikacij
Lanišek na krilih navijačev dobil kvalifikacije