Petra Prevca je takole premetavalo po planiški skakalnici. Foto: BoBo/Žiga Živulovič jr
Petra Prevca je takole premetavalo po planiški skakalnici. Foto: BoBo/Žiga Živulovič jr

Kot so sporočili s Smučarske zveze Slovenije, so 30-letnika odpustili iz bolnišnične oskrbe. "Peter še vedno čuti bolečino v predelu vratu, a je zelo dobre volje. Zdravniki so mu predpisali 14-dnevni počitek in mirovanje," so zapisali pri SZS-ju in dodali, da bo več informacij glede njegovega zdravja sledilo čez dva tedna.

Danes se je Prevc že pred tem tudi sam oglasil na Instagramu. "Iskrena hvala ženi, vsem reševalcem, zdravnikom, medicinskim sestram, ki skrbite zame, da bom iz bolnišnice odšel zdrav. Hvala vsem za spodbudna sporočila," je še dodal Prevc in ob tem v šali omenil, da je ob deseti obletnici poroke z ženo poletel v Ljubljano.

Prevc je padel v drugi seriji včerajšnjega treninga. Po prehodu z mize v fazo leta ga je obrnilo in na vrhu doskočišča je z velike višine padel na tla. Premetavalo ga je do izteka skakalnice, kjer so mu nemudoma nudili zdravniško pomoč. Sledilo je olajšanje, ko je, ko so ga s sanmi odpeljali iz izteka skakalnice, pomahal zbranim pod Bloudkovo velikanko. Nato so ga z reševalnim vozilom prepeljali v mobilno bolnišnico, kjer so opravili prve preglede, sledila pa je torej še pot v Ljubljano.

Grilc: Čudež, da je z njim vse v redu

Grd padec Petra Prevca na treningu v Planici

Dolgoletni trener Petra Prevca pri kranjskem Triglavu Jani Grilc je povedal, da je bilo sredni padec v drugi seriji uradnega treninga svojega varovanca zelo težko videti. "Danes smo bili s Petrom v stiku. Glavni trener Robert Hrgota ga je šel obiskat v Ljubljano. Lahko potrdim, da je Peter v redu. Kolikor je pač lahko."

Na vprašanje, ali je to čudež, da je po takšnem grozljivem padcu z njim vse v redu, je odvrnil, da je to težko reči. "Ne vem, težko je reči. Res je čudež, da je vse v redu, da ni nič polomljen. Očitno ga je ob padcu obrnilo bočno in na hrbet nazaj, da ni šel na glavo ali na roke, da bi si jih polomil. Najbrž je padel pod takšnim kotom, da je potem nekako bolj zdrsnil," je po prespani noči razmišljal Grilc.

K sreči je ostal pri zavesti

"Najtežje je bilo ob padcu to, ker ne veš, kakšne so posledice. Padec je bil videti zelo grdo. Če bi bilo to na velikanki, bi bilo še toliko hujše. Po navadi že ob prvem ali drugem stiku s podlago skakalec izgubi zavest in tisto je zelo nevarno. K sreči je Peter ostal pri zavesti, tako da se je očitno tudi sam dobro odzval ob padcu," je še razmišljal Grilc.

Odpel se mu je zatič

Sorodna novica Peter Prevc dobil le udarce in lažji pretres možganov

Kot je dodal Grilc, je bil Prevčev padec posledica tega, da se mu je odpel zatič. Zato je slovenskemu šampionu težko očitati tehnično napako pri izvedbi samega skoka. Za nameček pa v nasprotju z večino skakalcev ni imel dodatne varovalne vrvice ravno za primer, če zatič popusti.

"On je očitno slabše zapel zatič za čevelj, zato se mu je iztaknil že tik po odskoku in smučka se je odpela. To se lahko kdaj zgodi. K sreči ne velikokrat. Drugače imajo fantje še eno varovalko poleg tega, vrvico, vendar je Peter v primerjavi z večino skakalcev nima. Če zatič popusti, potem dodatna vrvica zadrži to razdaljo med smučjo in čevljem, da se ne poveča," je še pojasnil trener.

Da nima dodatne varovalke, je njegova odločitev

"To, da Peter nima dodatne varovalke, je njegova odločitev. Vajen je tako skakati. A upajmo, da ga bo ta padec prepričal, da bo tudi on začel uporabljati varovalno vrvico," je še dejal Grilc.