Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Arhiv

Zelena kohezija, pogovorna oddaja Jaz sem kohezija - 2. del

29. 9. 2023

Informativni video, ki predstavljata kohezijsko politiko, njene cilje, dejavnosti in pomen za razvoj regij. V videu predstavljamo evropsko teritorialno sodelovanje in njegov pomen.

Zelena kohezija, pogovorna oddaja Jaz sem kohezija - 1. del

29. 9. 2023

Informativni video, ki predstavljata kohezijsko politiko, njene cilje, dejavnosti in pomen za razvoj regij. Posvečen je kohezijski politiki nasploh: predstavitvi skladov, prioritetam v obdobju 2021-27 in izvajanju v Sloveniji.

Ljudje in zemlja Mladi kmetje v zamejstvu

22. 9. 2023

Obiskali smo mlade kmete v Furlaniji Julijski Krajini. Povedali so nam kako uspešni so pri črpanju evropskih sredstev in kako ta vplivajo na razvoj njihov kmetij. Prispevek je nastal v okviru projekta Zelena kohezija, ki je podprt s sredstvi kohezijskega sklada Evropske Unije.

Zelena kohezija, pogovorna oddaja Zelena ambasadorka - Tara Česnik

26. 9. 2023

Predstavljamo še eno Zeleno ambasadorko - prostovoljko Taro Česnik, iz Društva Morigenos. Prispevek je nastal v okviru projekta Zelena kohezija, ki je podprt s sredstvi kohezijskega sklada Evropske Unije.

Ljudje in zemlja Zelena kohezija - mladi v Hrvaški Istri

3. 9. 2023

V naši naslednji reportaži pa vam predstavljamo mlade kmetovalce iz hrvaške Istre. Tudi tam so si mnogi pomagali z evropskimi sredstvi in tako nadgradili svoje kmetije ali pa začeli nove zgodbe. Obiskala jih je kolegica Sabina Francek Ivović. Prispevek je nastal v okviru projekta Zelena kohezija, ki je podprt s sredstvi kohezijskega sklada Evropske Unije.

Ljudje in zemlja Zelena ambasadorka - Tara Česnik

16. 8. 2023

Predstavljamo še eno Zeleno ambasadorko - prostovoljko Taro Česnik, iz Društva Morigenos. Prispevek je nastal v okviru projekta Zelena kohezija, ki je podprt s sredstvi kohezijskega sklada Evropske Unije.

Na sončni strani Na sončni strani, dokumentarna oddaja

5. 8. 2023

Slovenija velja za zeleno srce Evrope. S številnimi naravnimi spomeniki, parki in rezervati je prava oaza sredi najbolj poseljene celine na zemeljski obli. V oddaji Na sončni strani bomo med drugim predstavljali prav naravne lepote Slovenije. Poizvedovali bomo, kako upravljamo z našim okoljem in kako to v dobrih praksah počnejo tudi v naši soseščini. Ugotavljali bomo tudi, na kakšen način škodujemo naravi in s kakšnimi ukrepi se lahko takšnemu ravnanju zoperstavimo. Precejšen del oddaje bomo namenili tudi problematiki morskega okolja in ohranjanju le tega. Oddaja Na sončni strani nastaja v sodelovanju z evropskim projektom ZELENA SO-VIZIJA.

Na sončni strani Na sončni strani, dokumentarna oddaja

29. 7. 2023

Maja smo obiskali portoroško Internautico. Edini slovenski navtični salon je svoja vrata ponovno odprl po štirih letih. Bili smo tudi v italijanskih Caorlah. Majhno obmorsko mestece želi pomorsko tradicijo združiti s trajnostnim turizmom. Dan Poljšak si je svojo leseno dvojambornico zgradil sam. Skupaj smo zajadrali po Piranskem zalivu. Preverili smo tudi, kako so na Upravi za pomorstvo pripravljeni na poletno sezono.

Na sončni strani Na sončni strani

22. 7. 2023

Mudili smo se v Parku vojaške zgodovine v Pivki, kjer so pripravili zanimivo razstavo o nemški šifrirni napravi Enigma. Muzeju jo je podaril piranski potapljač, ki jo je našel na potopljenem nemškem minolovcu. Obiskali smo tudi mlade slovenske športne ribiče trnkarje in izvedeli, da imamo v tem športu Slovenci velike uspehe. Ali ste vedeli, da je največji koralni greben v Severnem Jadranu leži blizu Izole ? Mudili smo se tudi v Muzeju podvodnih aktivnosti v Piranu.

Na sončni strani Na sončni strani

15. 7. 2023

Odpravili smo se na ribolov z ribiško barko kočarico in ugotavljali, zakaj zanimanje za poklic ribiča usiha. V Škocjanskem zatoku smo preverili, kako z gradnjo umetnih otočkov skrbijo za gnezdenje zaščitenih vrst ptic. Bili smo tudi na krovu 85 let stare jadrnice Ampeleje, ki jo pri življenju ohranja ljubitelj starih plovil. Za konec pa smo ugotavljali, kaj za varovanje oceanov pomeni nova resolucija Združenih narodov o zaščiti oceanov.

Na sončni strani Na sončni strani

10. 7. 2023

Z strokovnjaki smo ugotavljali, kako zaščititi ne le obalo temveč tudi najobčutljivejše dele priobalnega morja. Spremljali smo prenovo muzejske jadrnice Galeb in odkrivali monografijo o slavni čezoceanki Rex. Za konec oddaje smo se odpravili v Ankaran, ki premore kar dve naravovarstveni območji.

Ljudje in zemlja Zelena kohezija - ambasadorka Nina Soklič

29. 6. 2023

Tokratna ambasadorka Zelene kohezije je Nina Soklič, Gorenjka, ki je ljubezen do pletenja prepletla s skrbjo za naš planet. Izdeluje ročno pletene izdelke, namenjene otrokom in odraslim. Pomembno je, da uporablja naravne materiale, izdelki so naravi prijazni in predvsem unikatni in dolgotrajni. Prispevek je nastal v okviru projekta Zelena kohezija, ki je podprt s sredstvi kohezijskega sklada Evropske Unije.

Ljudje in zemlja Zelena kohezija - mladi o gozdu

29. 6. 2023

Slovenija sodi med bolj gozdnate države v Evropi. Dobra 1,2 milijona hektarov gozdov predstavlja okoli 60 odstotkov površine države ali 0,6 ha gozda na državljana. In koliko sploh poznamo gozd, njegove zakonitosti? Vse se začne v šoli, zato smo se po znanje o gozdu, vanj odpravili z učenci iz Hruševja pri Postojni. Prispevek je nastal v okviru projekta Zelena kohezija, ki je podprt s sredstvi kohezijskega sklada Evropske Unije.

Na sončni strani Na sončni strani

1. 7. 2023

Tokrat smo obiskali mornariški divizion, ki že 30 let na morju in kopnem skrbi za slovensko pomorsko suverenost, med valove smo se odpravili z leseno jadrnico, za katero lastnik pravi, da ima dušo, ogledali smo si bogato dediščino edinega slovenskega ladjarja popisano v katalogu in se sprehodili okrog jezer Klivnik in Mola, ki postajata zanimivi tudi za turiste in ribiče.

Ljudje in zemlja Ambasador s Ptuja

9. 6. 2023

Erik Mihelič dela kot mladi raziskovalec na Znanstveno raziskovalnem središču Bistra Ptuj. Sodeluje na kar treh evropskih projektih. V Slovenskih Konjicah poteka projekt Studio krog, s katerim želijo odpadne reči vrniti v ponovno uporabo. Tako so obnovili dva odslužena zabojnika v prijetni bivalni enoti. Na kmetiji blizu Ptuja so postavili pirolizno špeč, s katero iz odpadnega lesa proizvajao biooglje. Zanimiv projekt pa izvaja tudi v laboratoriju ZRS Bistra na Ptuju. Prispevek je nastal v okviru projekta Zelena kohezija, ki je podprt s sredstvi kohezijskega sklada Evropske Unije.

Ljudje in zemlja Ohranjanje kraških travišč

9. 6. 2023

Med krajinskimi parki na Primorskem najdemo tudi deželo Pivških presihajočih jezer. Gre za prostor, ki sta ga narava in človek oblikovala skozi stoletja. V krajinskih parkih režimi niso tako strogi. Upravljalci parka na Pivškem spodbujajo tradicionalno ekstenzivno kmetijstvo. S projektom PIVKA.KRAS.PRESIHA, ki je sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, so usmerjeni v ohranjanje kmetijske krajine na območju Krajinskega parka, da bi ohranili oziroma izboljšali stanje mokrotnih travnikov in vzhodnih submediteranskih suhih travišč. Prispevek je nastal v sklopu projekta Zelena kohezija.

Zelena kohezija, pogovorna oddaja Ambasadorka Zelene kohezije - Nina Sokolič

5. 6. 2023

Predstavljamo drugi oglas v sklopu kampanje Zelena sled, v katerem nastopa zelena ambasadorka Nina Soklič, ki je razvila ročno blagovno znamko PleteNina, ki ustvarja trajnostne izdelke iz kakovostnih materia-lov z dolgo življenjsko dobo. Blagovno znamko je razvila v okviru projekta PONI, v podjetniškem inkubatorju Kovačnica, pri BSC Kranj.

Zelena kohezija, pogovorna oddaja Ambasador Zelene kohezije - Jure Voglar

5. 6. 2023

Predstavljamo prvi oglas v sklopu kampanje Zelena sled, v katerem nastopa zeleni ambasador Jure Voglar. Njegova motivacija za delo na področju kohezije je narediti majhen prispevek k razvoju in razširjanju uporabe tehnologij, ki omogočajo koristno izrabo odpadnih surovin po principu krožnega gospodarstva. Delu-je na projektu Alps4GreenC, ki ga od leta 2021 izvajajo Kemijski inštitut, Štajerska gospodarska zbornica, BEST - Bioenergy and sustainable Technologies GmbH, Free University of Bozen-Bolzano, BioBASE GmbH in AIEL - Associazione Italiana Energie agroforestali.

Zelena kohezija, pogovorna oddaja Ambasador Zelene kohezije - Erik Mihelič

5. 6. 2023

Predstavljamo četrti oglas v sklopu kampanje Zelena sled, v katerem nastopa zeleni ambasador Erik Mihelič. V delu na področju kohezije vidi svoj minimalistični prispevek k izboljšanju podnebnih sprememb. V okviru Znanstveno-raziskovalnega središča Bistra Ptuj, deluje na treh različnih projektih Pirolizna naprava za pridobivanje toplote in biooglja, SPL Cycle in Studio Krožnega Gospodarstva.

Zelena kohezija, pogovorna oddaja Ambasador Zelene kohezije - Matevž Konjar

5. 6. 2023

Predstavljamo tretji oglas v sklopu kampanje Zelena sled, v katerem nastopa zeleni ambasador Matevž Ko-njar, ki mu delo na Zavodu za gozdove Slovenije predstavlja veliko motivacijo, saj ponuja številne možnosti za učenje in strokovni razvoj. Zavod za gozdove Slovenije trenutno sodeluje v treh kohezijskih projektih: VrH Julijcev, Natura Mura in Pohorka. Skupni cilj vseh treh projektov je izboljšanje stanja ogroženih in zaščitenih vrst ter habitatov na območjih, na katero se projekti nanašajo.

Stran 1 od 3
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov