Portrete Davida Bowieja in Iggyja Popa ter Louja Reeda podpisujeta Avstralec Jimmy C in Francoz Jef Aérosol. Foto: AP
Portrete Davida Bowieja in Iggyja Popa ter Louja Reeda podpisujeta Avstralec Jimmy C in Francoz Jef Aérosol. Foto: AP

Kot je povedal namestnik direktorja fundacije Plovdiv 2019 Viktor Jankov, je vrednost te skoraj 18-tonske francoske zbirke ocenjena na milijon evrov, v Plovdiv pa je pripotovala neposredno iz Versaillesa.

Lou Reed. Foto: EPA
Lou Reed. Foto: EPA

"V 90. letih je bila v Berlinu dražba, kjer je bila zbirka kupljena. Do tega trenutka je potovala v številne evropske prestolnice, zdaj se jim pridružuje tudi Plovdiv," je še dejal Jankov. Postavitev Umetnost svobode – od Berlinskega zidu do ulične umetnosti je torej na ogled v državi, ki je bila del nekdanjega vzhodnega bloka.

Več kot dve desetletji na turneji
Zbirka je bila tako rekoč na mednarodni turneji med letoma 1991 in 2015, takrat je obredla Madrid, Lyon, Nikozijo, Köln, Ženevo, Pariz, Berlin in Moskvo, nato se je znova vrnila v Pariz.

Za osveženo postavitvijo te zbirke, s katero se spominjajo zgodovinskega dogodka padca Berlinskega zidu leta 1989, stoji njen lastnik, znani francoski kurator in zbiralec Sylvestre Verger. Z deli na 120 krat 100 centimetrov velikih kosih betonskega zidu se predstavljajo znani ulični umetniki iz več kot 20 evropskih držav in držav sveta. Večinoma gre za umetnike, ki so že pred letom 1989 pustili svoj pečat na zidu.

Nekdanja slavna trojica iz Zahodnega Berlina
Najbolj pa so seveda izpostavljeni portreti nekdanjih slavnih prebivalcev Zahodnega Berlina Davida Bowieja in Iggyja Popa ter Louja Reeda na tri metre visokih delih zidu, ki jih podpisujeta Avstralec Jimmy C in Francoz Jef Aérosol.

Trabante so poslikali nemški umetniki, ki so svoj pečat pustili tudi na Berlinskem zidu, ko je ta še obdajal Zahodni Berlin. Foto: EPA
Trabante so poslikali nemški umetniki, ki so svoj pečat pustili tudi na Berlinskem zidu, ko je ta še obdajal Zahodni Berlin. Foto: EPA

Del razstave so tudi trije trabanti s poslikavami nemških umetnikov, ki so svoj pečat pustili tudi na nekdaj še stoječem Berlinskem zidu: Thierry Noir, Christophe-Emmanuel Bouchet in Kiddy Citny.

Poleg omenjenih so na ogled dela nekaterih predhodnikov berlinske ulične umetnosti iz 80. let in sodobnih uličnih umetnikov, vključno z imeni, kot so Indiano, Heinz J. Kuzdas in Peter Unsicker. Med mednarodno priznanimi uličnimi umetniki pa so John Crash Matos iz ZDA, DALeast iz Kitajske, FAITH47 iz Južne Afrike, L7m in John Dolan iz Brazilije ter 1UP iz Nemčije.

"Plovdiv je prvo mesto, ki se je poklonilo 30. obletnici padca Berlinskega zidu, in eden od 30 originalnih fragmentov zidu bo za vselej ostal v tem mestu pod griči," je ob januarskem odprtju povedal župan Plovdiva Ivan Totev o postavitvi, ki je na ogled še do 30. marca.