Foto: LIFFe
Foto: LIFFe

"Ljubezenska zgodba o partnerju, ki je prilagojen vsem potrebam ženske, a hkrati (vsaj na prvi pogled) nima duše, je eden redkih filmov tega žanra v zadnjem času, ki mu uspe konvencije romantične komedije združiti s premislekom o sodobnem človeškem stanju," je zapisala o otvoritvenem filmu.

Preverite lahko insajderske namige, ki so nam jih posredovali:
Ivana Novak
Urban Tarman
Veronika Zakonjšek
Ana Šturm
Aljoša Harlamov, Mito Gegič in Igor Harb

Temu se pridružujeta še dva njena predloga, ki zaokrožujeta spisek tistih filmov, ki jih filmska kritičarka priporoča, ker jih je že imela priložnost videti in so jo prepričali, ali pa spadajo med naslove, ki se jih šele veseli.

Njena lestvica najljubših je še zadnja v sklopu letošnjih Insajderskih namigov filmskih strokovnjakov, s katerimi smo vam na MMC-ju skušali pomagati, da bi bila orientacija med naslovi letošnjega festivala Liffe lažja.

Več pa kar z besedami Tine Poglajen v nadaljevanju.


Jezdeci pravice
Lani je veliko pozornosti dobil danski film Nažgani, a v resnici bi si jo veliko bolj zaslužil film Jezdeci pravice, prav tako z Madsom Mikkelsenom v glavni vlogi, ki redno sodeluje z režiserjem in überscenaristom Andersom Thomasom Jensnom. Po navadi sicer v veliko bolj ekscentričnih filmih, kot so Jezdeci pravice: denimo zgodbah o roparjih na begu, ki renovirajo restavracijo, o dveh mesarjih, ki po nesreči namesto piščanca prodajata marinirano meso električarja, ki je po nesreči zmrznil, ali pa o neonacistu, ki družbenokoristno delo opravlja pri fanatičnem duhovniku. Jezdeci pravice se tematik strahu pred terorizmom, psihičnega in fizičnega nasilja ter maščevanja lotevajo v veliko bolj resnobnem tonu, a tu in tam vseeno pokuka na plan tudi Jensnov ekscentrični smisel za humor.

Sorodna novica 32. Liffe zaganja kolute s filmom Pravi moški, ki prevprašuje naše ljubezni in hrepenenja

Pravi moški
Romantična komedija je v zadnjih desetletjih na točki, ko bo popolnoma izumrla ali pa se prilagodila novim družbenim razmeram, v katerih so romantična razmerja precej drugačna in pogosto bolj zapletena, kot so bila v času klasik s Caryjem Grantom ali Meg Ryan. Pravi moški Marie Schrader čas, v katerem ne iščemo več sorodne duše, temveč partnerja, ki bo zadovoljil čim več naših potreb, v svojo zgodbo sprejme z odprtimi rokami. Ljubezenska zgodba o partnerju, ki je prilagojen vsem potrebam ženske, a hkrati (vsaj na prvi pogled) nima duše, je eden redkih filmov tega žanra v zadnjem času, ki mu uspe konvencije romantične komedije združiti s premislekom o sodobnem človeškem stanju.

Kelti
Na filmska platna in televizijske (računalniške) zaslone so začele prihajati nostalgične upodobitve devetdesetih let – nič čudnega, tisti filmski avtorji in avtorice, ki so takrat odraščali, so danes na vrhuncu svojih ustvarjalnih poti. Kaj pa, če si v devetdesetih, kot Milica Tomović, živela v Jugoslaviji, v času Miloševićevega režima, ko je ta doživljala mednarodne sankcije in hiperinflacijo? Tudi takrat so otroci praznovali rojstne dni, le da s tortami z margarino namesto masla, nadomestki kokakole in ponotranjeno družbeno krizo, ki je privrela na plan pod vplivom prazničnega nazdravljanja.