Glavno nagrado na 32. Liffu je odnesel iranski film Pohodi plin! Foto: LIFFe
Glavno nagrado na 32. Liffu je odnesel iranski film Pohodi plin! Foto: LIFFe

"Pozdravljam vse drage ljubitelje kinematografov v Ljubljani. Odkar sem včeraj slišal, da je moj film dobil nagrado, sem se po najboljših močeh trudil, da bi lahko hitro prišel na prireditev. Tudi Festival je naredil vse, da bi bil lahko prisoten na prireditvi. Zelo sem jim hvaležen za vso njihovo podporo in prijaznost do mene in mojega filma. Na žalost pa nisem imel sreče, saj je bil moj let odpovedan. Ni mi uspelo najti druge povezave, s katero bi uspel pravočasno priti na prireditev. Zaradi tega sem zelo razočaran. Film je dobil nagrado v Ljubljani in zato se moram veseliti. Moja celotna ekipa je ponosna na to nagrado. Ko sem jim povedal novico, so se je zelo razveselili. Poskusil bom pozabiti na smolo z letom. Kljub vsemu pa meni in filmu ostaja čast te nagrade. Zelo sem hvaležen vsem vam in upam, da se snidemo na Festivalu v prihodnjih letih. Na svidenje," je nagrajeni iranski režiser Panah Panahi sporočil iz Teherana.

Odziv režiserja Panaha Panahija
Zmagovalni film Pohodi plin! aktualne probleme človeštva obravnava na zelo pretanjen in skrajno prodoren način, je zapisala žirija. Foto: LIFFe
Zmagovalni film Pohodi plin! aktualne probleme človeštva obravnava na zelo pretanjen in skrajno prodoren način, je zapisala žirija. Foto: LIFFe

Glavna nagrada filmu Phodi plin!

O glavni nagradi vodomcu, za katerega so se tradicionalno potegovali filmi v sekciji Perspektive, je odločala žirija v sestavi Zsofia Ruttkay, Leyla Yilmaz in Sebastian Cavazza. Odločili so se za iranski film Pohodi plin!, ki ga je režiral Panahi.

Prvenec Panahija je nežno duhovit, večplasten portret družine, pa tudi iranske družbe, nezadovoljne z rigidnostjo iranske oblasti. Kaotična, a ljubeča družina se z avtom vozi skozi divjo, skalnato iransko pokrajino. Ne vemo, kam potujejo. Na zadnjem sedežu sedi bradat oče z zlomljeno nogo. Pa je noga zares zlomljena? Mama se trudi biti dobre volje – kadar ne zadržuje solz. Živahen, zgovoren deček v avtu kar naprej uprizarja karaoke. Vsi se pričkajo glede poškodovanega psa in si drug drugemu hodijo po živcih. Le starejši sin skrivnostno molči, so film napovedali na Liffu.

In kaj pravi žirija? "Žirija za nagrado vodomec vrednost zmagovalnega filma prepoznava zaradi prevzemanja odgovornosti za obravnavanje aktualnih problemov človeštva na zelo pretanjen in skrajno prodoren način. Film onkraj vseh klišejev portretira družino ob slovesu od ljubljenega sina, preden vstopi v neznano prihodnost in postane le gola številka v migrantski statistiki. Ena največjih človeških tragedij se pred nami odvije s subtilnim smislom za humor."

Posebna omemba za Oblak v njeni sobi

Vodomca – posebno omembo si je prislužil film Oblak v njeni sobi Dženg Lu Šinjuan. Gre za melanholičen vizualni dnevnik dekleta, ki ob vrnitvi domov začuti, kako krhki in mimobežni so medčloveški odnosi v velikem mestu.

Najboljši kratki film je Steakhouse

O nagradi za najboljši kratki film je odločala žirija v sestavi Jožko Rutar, Marina D. Richter in Asja Krsmanović. Izbrali so animirani film Steakhouse Špele Čadež. "Fascinantna študija nasilnega razmerja v družini dveh, s pravo mero začinjenosti in tehnično briljantnostjo," je zapisala žirija.

Posebno omembo žirije si je prislužil tudi film Tekma Romana Hodela. "Izjemen vpogled v ozadje nogometnega sodnika. Neposreden, brez prekrškov, z domišljeno koreografijo navijačev na tribunah," so poudarili.

Občinstvu najbolj všeč film In potem sva zaplesala

Svojega zmagovalca je izbralo tudi občinstvo in mu podelilo nagrado zmaj. Med 22 filmi je najvišjo povprečno oceno, 4,61, prejel gruzijski film In potem sva zaplesala? Levana Akina. To je zgodba o mladostni zaljubljenosti in odraščanju v konservativnem Tbilisiju, kjer ni prostora za seksualno svobodo. V Gruziji je film zaradi gejevske tematike zanetil proteste.

Mednarodna žirija je nagradila film Telesce Laure Samani. Foto: Nefertiti Film
Mednarodna žirija je nagradila film Telesce Laure Samani. Foto: Nefertiti Film

FIPRESCI za film Telesce

Nagrado FIPRESCI podeljuje mednarodna žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev, tokrat so jo sestavljali Andrea Bosco, Ivana Kronja in Urban Tarman. Izbrali so film Telesce Laure Samani in o njem zapisali: "Da bi premagala žalost ter presegla dogme in običaje svojega časa, se plemenita mlada junakinja odpravi na težavno pot, na kateri tvega življenje, da bi rešila dušo svojega otroka. Avtentično in na izročilu prednikov osnovano, toda hkrati sodobno filmsko zgodbo univerzalnega pomena Laura Samani upodobi z brezkompromisno estetiko in globokim občutjem, da so čudeži mogoči."

Art kino mreža izbrala film Pravi moški

Nagrada žirije Art kino mreže Slovenije v sestavi Neža Mežan, Matej Patljak in Samo Seničar je šla nemškemu filmu Pravi moški Marie Schrader. "Premišljena, pronicljiva in prijetna znanstvenofantastična romantična komedija, ki na duhovit način raziskuje in ugotavlja, da t. i. 'popolno življenje' ne obstaja in da mora za dosego samorealizacije človek biti v stiku s celo paleto čustev, ki naredijo naša življenja zares dragocena in unikatna," so zapisali v žiriji.

Zgodba o tem, tako žirija, kaj pravzaprav je ljubezen in kaj človeka naredi človeka, je na prvi pogled morda res zgolj očarljiv večžanrski film, vendar globoko v sebi, kot androidski protagonist filma, skriva tudi dušo, ki hrepeni po večplastnih odgovorih in radovedno postavlja pomembna življenjska vprašanja.

Pravi moški Marie Schrader. Foto: IMDb
Pravi moški Marie Schrader. Foto: IMDb

Nagrada mladinske žirije za film Dogodek

Svoj film je izbrala še mladinska žirija Kinotripa v sestavi Zoja Eva Bartolj, Eneja Golob Džananović in Brina Gramc. Odločila se je za francoski film Dogodek Audrey Diwan. "Od petih nominiranih filmov za Kinotripovo nagrado mladinskega občinstva se nas je najbolj s svojo bolečino dotaknil film, ki opozarja na odvzem osnovnih človekovih pravic, kot je možnost odločanja o lastnem telesu. Iz strahu se rojevajo tabuji, ki se zažirajo v medsebojne odnose in ustvarjajo družbo, kjer ni več prostora za sočutje, kjer posameznik ostaja sam," je žirija zapisala o filmski upodobitvi romana francoske pisateljice Annie Ernaux, v katerem je avtorica opisala lastno soočanje s splavom leta 1963, ko je bil ta v Franciji še prepovedan.

Na Liffu so do petka našteli 24.000 gledalcev. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Na Liffu so do petka našteli 24.000 gledalcev. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Do petka 24.000 gledalcev

Na Liffu so do petka našteli okoli 24.000 gledalcev. V zadnjih dneh festivala – čez vikend in v ponedeljek, ko bodo na ogled projekcije zmagovalnih filmov pa pričakujejo, da bo število preseglo 25.000.

Največ zanimanja je bilo za filme Francoska depeša, Vzporedni materi, Benedetta, Prasica, slabšalni izraz za žensko, Pravi moški, Nebesa, Izgubljene iluzije, Vse je bilo v redu, Junak, Vojvoda ter Nesrečni fuk ali nori pornič.

Na Liffu je bilo sicer na ogled 79 celovečernih in 16 kratkih filmov iz 52 držav: Argentina, Avstralija, Avstrija, Belgija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Brazilija, Češka republika, Češkoslovaška, Čile, Danska, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Gruzija, Hongkong, Hrvaška, Indija, Iran, Irska, Islandija, Italija, Izrael, Japonska, Jugoslavija, Kanada, Kitajska, Kolumbija, Kosovo, Kuba, Libanon, Luksemburg, Makedonija, Mehika, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, Rusija, Slovaška, Slovenija, Sovjetska zveza, Srbija, Španija, Švedska, Švica, Ukrajina, Velika Britanija in ZDA.

Prikazani so bili na 250 projekcijah, od tega 24 v Mariboru, pet v Celju in pet v Novem mestu.

Vodomec za Pohodi plin!