Julian Alaphilippe je postal prvi kolesar z dvema etapnima zmagama na letošnjem Touru, predvsem pa je s kronometrsko zmago še utrdil skupno vodstvo. Foto: Reuters
Julian Alaphilippe je postal prvi kolesar z dvema etapnima zmagama na letošnjem Touru, predvsem pa je s kronometrsko zmago še utrdil skupno vodstvo. Foto: Reuters

Incroyable! Res neverjetne pol ure boja z resnico smo videli v Pauju, kjer je na 27,5 km v 13. etapi vodilni Julian Alaphilippe (Deceuninck QuickStep) premagal vso konkurenco, tudi Gerainta Thomasa (Ineos). Zdaj se pojavlja vprašanje: ali se lahko 27-letni Loulou resnično bori za zmago na 106. Dirki po Franciji? Odgovor bo dala že sobotna 14. etapa, ki se bo končala z legendarnim pirenejskim vzponom na Tourmalet (prenos na TV SLO 2 od 14.00 dalje).

Najbolj vsestranski kolesar zadnjega leta in tudi vodilni na UCI-jevi lestvici ima zdaj v skupnem seštevku 1:26 prednosti pred Thomasom, ki je proti preostalim kapetanom in pretendentom za skupno zmagoslavje pridobil 20 sekund in več. Na skupno tretje mesto se je s šestim časom kronometra povzpel kapetan Jumbo Visme Steven Kruijswijk, ki pa za Alaphilippom zaostaja že 2:12.

Življenjska ura resnice za Alaphilippa

Nimamo moštva za skupno zmago, a vozimo napadalno na posamične zmage
"Neverjetno. Res sem presrečen. Vedel sem, da lahko dobro kolesarim na takšni trasi. Bratrancu sem danes zjutraj rekel, da bom naredil nekaj izjemnega, toda nisem imel v mislih etapne zmage, predvsem ne v družbi tako dobrih kolesarjev. Prvi del trase mi je res ustrezal, presenetil pa sem se v drugem delu. Šel sem čez vse meje, do tega so mi pomagali gledalci. Na cesti sem pustil vse. V spremljevalnem vozilu so vsi jokali,"
je povedal Alaphilippe, ki je postal prvi francoski zmagovalec kronometra na Dirki po Franciji po Jackyju Durandu leta 1992.

"Vedel sem, da lahko na tej progi odlično odpeljem. Zlasti prvi del je bil odličen. Ne morem verjeti, da sem tudi dobil etapo. Želim samo uživati v tem," se je smejalo Francozu, ki vozi in zmaguje za belgijsko ekipo, ki je po številu zmag razred zase v World Touru. "Samozavest, moja forma, moštveni kolegi. Resda nimamo moštva za dirkanje na skupno uvrstitev, a vozimo res napadalno, dirkamo za zmage," je dal Alaphilippe vedeti, da se ne bo kar odpovedal rumeni majici, četudi nima tako kot Ineos okoli sebe gorskega vlakca.

13. etapa, Pau, kronometer, 27,5 km:

 1. J. ALAPHILIPPE     FRA      35:00
 2. G. THOMAS           VB      +0:14
 3. T. DE GENDT        BEL       0:36
 4. R. URAN            KOL       0:36
 5. R. PORTE           AVS       0:45
 6. S. KRUIJSWIJK      NIZ       0:45
 7. T. PINOT           FRA       0:49
 8. K. ASGREEN         DAN       0:52
 9. E. MAS             ŠPA       0:58
12. J. FUGLSANG        DAN       1:07
15. E. BUCHMANN        NEM       1:19
16. J. TRATNIK         SLO       1:19
22. E. BERNAL          KOL       1:36
23. M. MOHORIČ         SLO       1:44
28. N. QUINTANA        KOL       1:51
34. A. YATES            VB       2:08
39. R. BARDET          FRA       2:26
Profil edinega posamičnega kronometra na letošnji dirki. Prva polovica je bila razgibana z nenehnimi vzponi in spusti, druga polovica pa skoraj povsem ravna, razen strmega vzpona (kar do 17 odstotkov) tik pred ciljem. Foto: MMC RTV SLO
Profil edinega posamičnega kronometra na letošnji dirki. Prva polovica je bila razgibana z nenehnimi vzponi in spusti, druga polovica pa skoraj povsem ravna, razen strmega vzpona (kar do 17 odstotkov) tik pred ciljem. Foto: MMC RTV SLO

Mas, Pinot in Uran napredovali
V vodilni deseterici so napredovali še papirnati kapetan Deceuninck QuickStepa Enric Mas (na 4. mesto), pred Tourom prvi francoski adut Thibaut Pinot (Groupama FDJ), ki je sedmi, ter Rigoberto Uran (Education First), ki je napredoval za štiri mesta, na skupno osmo.

Bernal, Yates in Bardet nazadovali
Nasprotno je dve mesti izgubil mladi Kolumbijec Egan Bernal (Ineos), tri mesta Adam Yates (Mitchelton Scott), največji poraženec pa je bil znova Romain Bardet (Ag2r La Mondiale), ki je s skoraj šestminutnim zaostankom dokončno odpisan.

Jan Tratnik je spomladi prišel do prve zmage na World Touru, ko je dobil prolog na Dirki po Romandiji, v nedeljo je bil na 9. etapi že tretji, zdaj pa je najbolje odpeljal kronometer iz ekipe Bahrain Merida. Foto: Reuters
Jan Tratnik je spomladi prišel do prve zmage na World Touru, ko je dobil prolog na Dirki po Romandiji, v nedeljo je bil na 9. etapi že tretji, zdaj pa je najbolje odpeljal kronometer iz ekipe Bahrain Merida. Foto: Reuters

Merilo za etapni uspeh v Pauju pod Pireneji je že zgodaj postavil danski prvak Kasper Asgreen (Deceuninck QuickStep), ki je s časom 35:52 na 27,2-km krogu kar za pol minute ugnal Chada Haga (Sunweb), zmagovalca kronometra na zadnji dan letošnjega Gira v Veroni.

Mohorič presenetljivo hiter
Prvi Slovenec Matej Mohorič (Bahrain Merida) je štartal ob 14:57 in je na prvem vmesnem času na 7,7 km presenetljivo postavil najhitrejši dotedanji čas, saj je bil sekundo boljši od Asgrena. Na polovici proge je 24-letni Gorenjec za Dancem zaostajal za 19 sekund, na ravnem pa je popustil in v cilju z zaostankom 52 sekund prevzel tedaj 4. mesto.

Tratnik upal na preboj med deseterico

Tratnik po pričakovanjih še hitrejši
Mohoričev moštveni kolega pri moštvu Bahrain Merida in specialist za kronometer Jan Tratnik je vožnjo začel ob 15:29 in je bil na prvi kontrolni točki Ceriset 5 sekund hitrejši od rojaka. Takoj za Tratnikom je najboljši čas prve četrtine proge postavil favorit za zmago Wout Van Aert, ki je štartal za drugim Slovencem na Touru.

Na polovici proge je bil Tratnik za 13 sekund hitrejši od Mohoriča, takšna pa je bila razlika med Slovencema tudi na tretjem vmesnem času na 21,9 km. Do cilja je 29-letni Idrijčan še pospeševal in ob prečkanju ciljne črte prevzel trenutno četrto mesto s 25 sekund boljšim časa od ekipnega tovariša.

Tratnik: Nisem naredil nobene napake

Grd padec in odstop Van Aerta
Za Van Aertom je bil na vmesnih časih vseskozi hitrejši drugi Belgijec in že zmagovalec 8. etape letošnjega Toura Thomas De Gendt (Lotto Soudal). Van Aert, vzhajajoča kolesarska zvezda, je tik pred ciljem skušal preveč idealno odpeljati ovinek, a je pri tem z ramo zapel za varnostno ograjo in grdo padel ter obležal. Medtem ko so reševali Van Aerta, ki je moral odstopiti, je mimo kot blisk odpeljal prekaljeni De Gendt in prevzel vodstvo v Pauju.

Mohorič: Šel sem na vso moč, da sem sčistil ventile

"Mogoče sem kakšno sekundo izgubil po ravnem"
"Odpeljal sem po najboljših močeh. Nisem naredil nobene napake. Hriboviti del sem odpeljal zelo dobro, mogoče sem izgubil kakšno sekundo po ravnem,"
je pred moštvenim avtobusom za TV Slovenija povedal Jan Tratnik. Razkril je svoje izhodišče: "Glede na to, da me je na dirki Dauphine Van Aert prehitel za dve minuti in je zdaj štartal le minuto za menoj, sem si rekel: 'Če me ne bo ulovil, bo kar dober čas, tako da sem bil hitro na progi.'"

Štangelj: Rohan Dennis je podlegel pritiskom

Mohorič napoveduje pobeg v zadnjem tednu
Na polno je kronometer odpeljal tudi Matej Mohorič: "Danes sem skušal voziti na vso moč, ker mi v prvih etapah ni uspelo v pobeg. Mi ne bo škodilo, da malo sčistim ventile. Dobro sem začel, v drugem delu pa mi je pobralo nekoliko moči. Upam, da mi bo to koristilo za zadnji teden."

24-letnik iz Podblice pod Jelovico ne skriva, da meri na etapni uspeh v zadnjem tednu: "Vedno je uspelo kakšnemu moštvenemu sotekmovalcu. Ker nimamo več kolesarja za skupno razvrstitev, imamo povsem proste roke. Nisem preveč utrujen, večino dni sem lahko veliko varčeval z močmi."

Stoti rojstni dan maillot jaune
Direktor dirke in urednik časopisa L'Auto – predhodnika L'Equipa – Henri Desgrange se je leta 1919 odločil, da mora vodilni kolesar izstopati iz glavnine. L'Auto so tiskali na rumenih straneh in tako so se odločili, da bo tisti, ki vodi v skupnem seštevku, nosil danes najslovitejšo majico v kolesarstvu, t. i. maillot jaune. Prvi jo je 19. julija na 11. etapi takratne dirke oblekel Francoz Eugene Christophe, ki je imel v nadaljevanju ogromno smole, zaradi česar je izgubil veliko prednost, ki si jo je pridirkal, in v Pariz je kot prvi z njo prikolesaril Belgijec Firmin Lambot.

Na stoti rojstni dan je simbol največje kolesarske dirke na svetu še trdneje v francoski lasti, a v soboto in nedeljo sta na vrsti pravi gorski etapi po Pirenejih, kjer bosta Alaphilippe in njegovo belgijsko moštvo prvič zares na udaru napadalcev. Pri tem bo moral v akcijo tudi gorski vlakec Ineosa.

106. DIRKA PO FRANCIJI

SKUPNI VRSTNI RED PO 13. ETAPI

  1. J. ALAPHILIPPE     FRA   53:01:09
  2. G. THOMAS           VB      +1:26
  3. S. KRUIJSWIJK      NIZ       2:12
  4. E. MAS             ŠPA       2:44
  5. E. BERNAL          KOL       2:52
  6. E. BUCHMANN        NEM       3:04
  7. T. PINOT           FRA       3:22
  8. R. URAN            KOL       3:54
  9. N. QUINTANA        KOL       3:55
 10. A. YATES            VB       3:55
 ...                                  
 13. J. FUGLSANG        DAN       4:29
 15. R. PORTE           AVS       4:44
 17. R. BARDET          FRA       5:46
 76. J. TRATNIK         SLO      55:33
106. M. MOHORIČ         SLO    1:21:25
Kako je Alaphilippe prehitel Thomasa v vožnji na čas