Thomas De Gendt ob prihodu v cilj ni mogel verjeti, kaj mu je uspelo. Kolesar ekipe Lotto Soudal se je veselil svoje druge zmage na Touru, prvič je slavil leta 2016 na legendarnem Mont Ventouxu. Foto: Reuters
Profil razgibane 8. etape letošnje francoske pentlje. Foto: MMC RTV SLO

200 km dolga preizkušnja je imela kar sedem kategoriziranih vzponov. Pet jih je bilo druge kategorije, dva pa tretje, vključno z zadnjim (Cote de la Jaillere) približno 12 km pred ciljem blizu stadiona Geoffroya-Guicharda v Saint Etiennu.

Na vrhu tega klanca je bil gorski cilj, ki je prinesel osem, pet in dve bonifikacijski sekundi za prve tri kolesarje.

Macon-Saint Etienne, 200 km:     
 1. T. DE GENDT    BEL  5:00:17
 2. T. PINOT      FRA   +0:06
 3. J. ALAPHILIPPE   FRA  isti čas
 4. M. MATTHEWS    AVS    0:26
 5. P. SAGAN      SLK    vsi
 6. M. TRENTIN     ITA      
 7. X. MEURISSE    BEL      
 8. G. VAN AVERMAET  BEL    isti
 9. E. BERNAL     KOL      
 10. G. THOMAS      VB      
 ...                 
 24. G. CICCONE     ITA    čas
 45. V. NIBALI     ITA    4:25
 ...                 
113. J. TRATNIK     SLO   23:47
117. M. MOHORIČ     SLO  isti čas

De Gendt od začetka član ubežne četverice
Na začetku etape je pobegnila četverica kolesarjev (Alessandro De Marchi, Ben King, Thomas De Gendt, Niki Terpstra), a ji glavnina ni dovolila več kot pet minut prednosti, večino časa je bil njen zaostanek dobre tri minute.

Na vrhu petega vzpona 66 km pred ciljem je bil prvi De Gendt, stik z njim pa je obdržal le De Marchi, medtem ko sta Terpstra in King v zadnjem kilometru zaostala. 15 km pozneje ju je glavnina ujela.

Padec Thomasa
Ob vznožju zadnjega klanca 15 km pred ciljem, ko je glavnina znižala zaostanek za ubežnikoma na minuto, se je skupinica kolesarjev zapletla v padec. Med njimi je bil lanski zmagovalec Geraint Thomas. Na zavoju je padel Michael Woods, s sabo pa na tla podrl Giannija Moscona in Thomasa.

Večjih posledic ni bilo, Valižan je le nekoliko zaostal za glavnino, vendar se ji je nato s pomočjo kolegov pri ekipi Ineos na čelu z Michalom Kwiatkowskim hitro priključil. Kolo Moscona ja bilo zlomljeno na pol.

De Gendt je prvi prišel na vrh zadnjega vzpona, v ozadju pa je pričakovano napadel Julian Alaphilippe, prehitel De Marchija in pobral pet bonifikacijskih sekund, izjemno pomembnih v boju za rumeno majico. Pred etapo je namreč za vodilnim Giuliem Cicconejem zaostajal samo šest sekund.

Prednost na koncu šest sekund
Alaphilippe je nato skupaj s Thibautom Pinotom lovil De Gendta, čigar prednost je nezadržno kopnela, vendar je Belgijec do cilja zadržal šest sekund prednosti. Drugo mesto je zasedel Pinot, Alaphilippe je bil tretji. Skupno ima zdaj 23 sekund prednosti pred Cicconejem.

Razredčena glavnina je v cilj prikolesarila 26 sekund za De Gendtom. Šprint je dobil Michael Matthews pred nosilcem zelene majice najboljšega po točkah Petrom Saganom.

V ozadju je močno popustil Vincenzo Nibali in zaostal več kot štiri minute.

Skupni vrstni red po 8. etapi:    
 1. J. ALAPHILIPPE   FRA  34:17:59
 2. G. CICCONE     ITA   +0:23
 3. T. PINOT      FRA    0:53
 4. G. BENNETT     NZL    1:10
 5. G. THOMAS      VB    1:12
 6. E. BERNAL     KOL    1:16
 7. S. KRUIJSWIJK   NIZ    1:27
 8. R. URAN      KOL    1:38
 9. J. FUGLSANG    DAN    1:42
 10. E. BUCHMANN    NEM    1:45
 ...                 
 14. N. QUINTANA    KOL    2:04
 23. R. BARDET     FRA    3:20
 28. V. NIBALI     ITA    6:18
 ...                 
 81. J. TRATNIK     SLO   49:32
 85. M. MOHORIČ     SLO   52:23
Julian Alaphilippe bo v nedeljo nosil rumeno majico na dan Bastilje, francoski državni praznik. Foto: Reuters

De Gendt je imel ves dan dobre občutke
"70 kilometrov pred koncem smo začeli dirkati hitreje. Ostala sva sama z De Marchijem, 'na polno' sva šla do zadnjega vzpona. Glavnina je pridobivala sekunde in moral sem iti v samostojno akcijo. Ves dan sem imel dobre občutke, začel sem verjeti, da mi lahko uspe. Ko sem prišel čez vzpon na Aveize, sem poslušal, koliko prednosti imam, na spustu pa sem skoraj padel. 70 kilometrov sem trpel. Res je bilo boleče. Noge pa so bile prave,"
je razložil 32-letni De Gendt, ki je večino zmag med profesionalci dosegel po pobegih.

"Zaključek je bil fantastičen. Lepo je bilo biti skupaj s Thibautom, pokazala sva, da lahko sodelujeva, čeprav sva v različnih moštvih," je dejal Alaphilippe. Pinot se je v skupnem seštevku povzpel na tretje mesto (+0:53).

Thomas je menil, da bi brez padca lahko sledil Alaphilippu in Pinotu: "To je seveda frustrirajoče, saj se je zgodilo v ključnem trenutku, toda dobro je, da sem ujel glavnino. Kaže, da so noge dobre. Dirka bo še dolga."

Nedeljska etapa bo prav tako razgibana. Po 30 kilometrih se začne vzpon prve kategorije, do konca 170-kilometrske preizkušnje pa bosta še dva tretje kategorije. Po zadnjem bo šlo večinoma navzdol do cilja v Brioudeju.

De Gendt pobeg kronal z zmago, Alaphilippe v rumenem
Zadnja dva kilometra 8. etape Dirke po Franciji
Studijska oddaja z analizo po 8. etapi (gost Bogdan Fink)
Alaphilippe poskrbel, da bo nedelja za Francoze še večji praznik