Skrajni desničarji napovedujejo manifestacijo v Trstu. Foto: PD-Utente
Skrajni desničarji napovedujejo manifestacijo v Trstu. Foto: PD-Utente

Kot je za Radio Slovenija poročala Mirjam Muženič, je vodja CasaPounda Gianluca Ianone na družbenih omrežjih izbiro Trsta za novembrsko paradiranje utemeljil z besedami, "da je to eno od mest, ki so se najbolj borila za italijanstvo".

Prepričan je, da bo prišlo na tisoče ljudi, več, kot je bilo udeležencev manifestacije ob stoletnici vstopa Italije v prvo svetovno vojno pred tremi leti v Gorici. Imajo se za fašiste tretjega tisočletja in zagovarjajo drugačno razlago Mussolinijevega genocidnega početja.

Razkazovanje moči zagotovo spodbujajo tudi aktivisti stranke Forza Nuova s skrajnega roba politične desnice, ki si pod krinko zaščite Tržačanov jemljejo pravico biti nestrpni do tujcev in drugačnih.

Obsodbe iz politike in Cerkve
Na napoved Casapounda so se prvi odzvali v Demokratski stranki. Poslanka Demokratov, nekdanja predsednica deželne vlade, Debora Serracchiani je zapisala, da jih napoved shoda vrača v mračna leta obmejnega fašizma, ki je v deželi pustošil v najhujših oblikah nasilja in nestrpnosti.

Strankina evropska poslanka Isabella de Monte pa je ob obsodbi načrtovanega shoda pozvala aktualne mestne in deželne oblasti, naj ukrepajo. Osupljivo bi bilo, če bi si umili roke z izgovorom, da gre le za običajne neumnosti nemirnih mladeničev, je dejala.

Neofašistični sprevod po obmejnem mestu so obsodili tudi v krajevni Rimskokatoliški cerkvi. Škofov vikar monsignor Ettore Malnati je tako dejal, da bi bilo škandalozno dovoliti neofašistično manifestacijo v Trstu, kjer so nacisti v Rižarni in drugje mučili ter ubijali, mnoge pa odpeljali v uničevalna taborišča.

Spomnimo, pred kratkim so aktivisti stranke Forza Nuova uprizorili nočni pohod po Trstu, ki so ga označili za sprehod za varnost občanov. Kritiki pa v takšnih dejanjih vidijo nestrpnost in sovraštvo, ki lahko preraste v fizično nasilje. Policija, ki bi morala zagotavljati javni red in mir, je ob dogodku molčala.