Kdo si ne želi drobnih pozornosti osebe, ki jo ljubi – in kdo si jih ne želi poklanjati! Toda včasih je vsega preveč, še zlasti če vmes poseže razlika v okusih. Kaj naj torej stori študentka primerjalne književnosti, ki jo fant avtomehanik vsak dan zalaga s slabimi verzi in vrtnicami? Tudi tokrat so pri odločitvi pomagali poslušalci oddaje Pri psihiatru na 1. programu Radia Slovenija.

Glavna junaka tokratne zgodbe Mateje Perpar sta Bianka in Tibor (v interpretaciji Ajde Smrekar in Klemna Janežiča), ki se imata v resnici zelo rada. Njun odnos je poln drobnih pozornosti in medsebojnega upoštevanja. Toda Tibor se navduši nad poezijo in postane neusahljiv vir verzov. Njegova ustvarjalnost nevede postane predmet Biankinih notranjih bojev; navsezadnje je dekle strokovnjakinja za ločevanje zrnja od plev v poeziji ...

Kdaj je medsebojne pozornosti v intimnem odnosu preveč? Ali nas vsakdanja darila lahko prenasitijo? So v pesem spleteni pokloni lahko neljuba nadloga? To so vprašanja, ki jih je zgodba postavila našim radijskim poslušalcem, zdaj pa jih zastavljamo tudi vam.

Kaj so povedali poslušalke in poslušalci, ki so se med oddajo pomenkovali z voditeljico Carmen L. Oven?

Aleksander iz Ljubljane se strinja s psihiatrom in meni, da je Bianka pretirano dlakocepska, ko razmišlja o kakovosti Tiborjeve poezije. Morala bi spoštovati njegove dobre namene in mu kvečjemu pomagati, da svoj pesniški talent razvije. Vesna iz Novega mesta pravi, da bi bila lahko težava med Bianko in Tiborjem tudi v veliki izobrazbeni razliki. "Na intelektualni ravni ji ne bo mogel nuditi vsega, kar potrebuje," dodaja. "Vseeno bi se morala pošteno pogovoriti," je naše radijsko razmišljanje nadaljevala Julija iz Izole, "in Bianka bi se mu morala opravičiti, ker ni bila povsem iskrena do njega." Poklicala je tudi Ljubljančanka Jelka, ki se čudi, da sta se sploh spustila v zvezo. "Če bo Bianka hotela iz Tiborja narediti lipicanca … To bo nemogoče," je dodala. In kaj je povedala Maja iz Idrije? "Tibor naj piše poezije naprej in naj se ne zmeni za njeno mnenje. Bianka mora predvsem razčistiti sama s sabo," je pribila. Našo radijsko razpravo sta tokrat sklenila Branko s Ptuja, ki meni, da ljubezen ne bi smela imeti tako strogih pogojev, kot jih ima očitno odnos med junakoma tokratne zgodbe, ter Tomaž iz Vojnika, ki pravi, da je umetnost lahko za nekoga velika stvaritev, za drugega pa nekaj ničvrednega; Bianka bi morala biti bolj razumevajoča.

Delite svoje mnenje z avtorji oddaje!
Kaj pa menite vi? Spodnji prostor je namenjen vašim stališčem, s katerimi bomo začeli naslednje radijsko srečanje Pri psihiatru, ki bo 21. maja!