Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Lastovka

12 epizod

Lastovka

12 epizod


Natečaj za najboljšo kratko zgodbo

22.04.2024

33. natečaj za nagrado lastovka

Iščemo najboljšo kratko zgodbo.


14.09.2023

Podelitev nagrade lastovka 2023

Tako v etru kot v ljubljanskem Cankarjevem domu šestdeseto obletnico našega 3. programa Radia Slovenija praznujemo s slavnostnim koncertom v Gallusovi dvorani ob 19.30. Uvertura v praznovanje jubileja pa je podelitev nagrade lastovka neposredno iz dvorane Alme Karlin v Cankarjevem domu. Zgodbe in avtorji iz ožjega izbora za nagrado so že znani, uvrstili smo jih na spored od 8. do 12. septembra, ime dobitnice lastovke za zgodbo Jablana pa tradicionalno ostaja skrivnost do same slovesnosti. Nagrajeno zgodbo interpretira Nataša Barbara Gračner. Natečaj za najboljšo kratko zgodbo je leta 1992 s sodelavci začel Andrej Arko; vmes sta izšli tudi knjigi posameznih nagrajenih in zmagovalnih zgodb, Tiskarjeva napaka in druge nagrajene zgodbe (2002) in Valovi kratkih zgodb (2016) ter zvočnica Valovi kratkih zgodb (2021). Ob tridesetletnici je nagrada dobila še ime – lastovka. Na začetku je imel natečaj kategoriji krajših in daljših besedil, potem pa se je osredotočil na eno samo: vanjo lahko sodita na eni strani bolj fabulativna zvrst kratkih zgodb, ki jo je utrdila ameriška književnost, ter na drugi bolj refleksivna in lirična črtica, ki jo dobro pozna slovenska literarna zgodovina. Scenarist in redaktor Matej Juh, režiser Alen Jelen, dramska igralka Nataša Barbara Gračner, napovedovalec Ambrož Kvartič, glasbenik Primož Fleischman, soredaktorica Maja Žvokelj.


26.07.2023

Rezultati natečaja Lastovka 2023

Strokovna žirija v sestavi Andrej Peric, Matej Juh in predsednica Silvija Žnidar je dobila v branje 345 kratkih zgodb, ki so prispele na natečaj prek spletnega obrazca. Žirija je izbrala lastovko in v ožji izbor uvrstila še šest zgodb.


23.04.2023

32. natečaj za nagrado lastovka

Iščemo najboljšo kratko zgodbo. Natečaj bo potekal samo elektronsko, zato svoje delo, dolgo od 3000 do 6500 znakov s presledki, oddajte do 8. junija na spodnji povezavi in v ustrezno okence vpišite šifro. Predvidena je nagrada lastovka v vrednosti 1000 evrov. Poleg tega bo Radio Slovenija zgodbe, ki se bodo uvrstile v ožji izbor, odkupil. Komisija bo svoje odločitve predstavila 27. julija v oddaji Svet kulture, na teletekstu in spletnih straneh RTV Slovenija. Nagrajenca pa bomo razglasili 14. septembra na slavnostni prireditvi v dvorani Alme Karlin v Cankarjevem domu.


16.09.2022

Lastovka Vincencu Gotthardtu

Lastovka, nagrada za najboljšo kratko zgodbo Programa Ars je šla prvič v roke koroškega Slovenca. Prejel jo je Vincenc Gotthardt, koroški pisatelj, pesnik, fotograf in slikar za zgodbo z naslovom Pod barvami na sliki. Nagrajena zgodba se dogaja v majhni vasi. Tretjeosebni pripovedovalec postavlja v središče zgodbo glavnega junaka, ki ob motivu starih vrat domačije, s katerih se lušči barva, vzpostavlja zamejen in približan pogled na izginevanje.


15.09.2022

Podelitev nagrade lastovka 2022

Naslov zmagovalne zgodbe 31. natečaja za najboljšo kratko zgodbo je že nekaj časa znan – Pod barvami na sliki, v Hribarjevi dvorani na Ljubljanskem gradu pa bomo razkrili avtorja besedila in mu podelili nagrado lastovka. Dogodek bosta povezovala Igor Velše in Mateja Perpar, potekal pa bo ob glasbeni spremljavi violinistke Ane Mezgec. Zmagovalno zgodbo bo interpretiral dramski igralec Matej Puc, s prejemnikom lastovke pa se bo pogovarjal Gregor Podlogar. Igralec Matej Puc, voditelja Mateja Perpar in Igor Velše, violinistka Ana Mezgec, voditelj pogovora Gregor Podlogar, glasbena oprema Darja Hlavka Godina, tonska mojstra Matjaž Miklič in Urban Gruden, koordinator Grega Peterka, scenarist in urednik Matej Juh, režiserka Špela Kravogel. Kot uvod v sklepno prireditev od nedelje, 11. 9., do srede, 14. 9., v oddaji Literarni nokturno predstavljamo kratke zgodbe, ki jih je žirija uvrstila v ožji izbor. 11. 9. - Miša Gams: Babica 12. 9. - Tadeja Šef: Ko morje obmolkne 13. 9. - Monika Lavrič: Sadika 14. 9. - Helena Šuklje: Senčna meja


15.09.2022

Nagrada lastovka za najboljšo kratko zgodbo

Hribarjeva dvorana na ljubljanskem Gradu bo nocoj prizorišče slavnostne podelitve nagrade lastovka za najboljšo kratko zgodbo leta 2022. Natečaj že enaintrideset let pripravlja uredništvo za kulturo tretjega programa Radia Slovenija, strokovna žirija pa je tokrat izbrala zmagovalno kratko zgodbo z naslovom Pod barvami na sliki. Dramsko besedilo Cement nemškega dramatika Heinerja Müllerja je nastalo po istoimenskem romanu pisatelja Fjodorja Gladkova ter je spoj intimnih in političnih dimenzij. Režiser Sebastjan Horvat ter dramaturg in avtor priredbe Milan Ramšak Marković sta besedilo na oder postavila v treh različnih interpretacijah, ki so premiere doživele v treh različnih mestih bivše Jugoslavije. Drevi bo v Veliki gledališki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor prvi koncert simfoničnega cikla, ki bo tudi otvoritveni koncert 15. Festivala Maribor. Do sobote v Ljubljani poteka festival zvočnih sprehodov, zvočnih dogodkov in refleksij z imenom To)pot, ki združuje umetnice, teoretičarke ter radovedno občinstvo, ki mu je blizu hoja kot praksa ustvarjanja in poslušanja okolice.To so poudarki današnje oddaje Svet kulture, v kateri predstavljamo še nominirance za Rožančevo nagrado.


15.09.2022

Podelitev Arsove lastovke

Nocoj ob devetnajstih trideset bo v Hribarjevi dvorani na Ljubljanskem gradu podeljena nagrada lastovka za najboljšo kratko zgodbo Programa Ars leta 2022. Natečaj je že enaintridesetič pripravil 3. program - program Ars Radia Slovenija, pa tudi nocojšnjo prireditev, ki jo bo mogoče spremljati prek neposrednega radijskega in video prenosa. Žirija je nagrajenca izbirala izmed tri sto šestdesetih kratkih zgodb, prispelih na natečaj in izbrala štiri, ki smo jih te dni že poslušali v Literarnih nokturnih na Prvem in Tretjem programu Radia Slovenija. Napisale so jih Miša Gams, Tadeja Šef, Monika Lavrič in Helena Šuklje. Za ime avtorja zgodbe z naslovom Pod barvami na sliki izvemo nocoj na prireditvi. Zgodbo bo interpretiral Matej Puc, podeltev bosta povezovala Mateja Perpar in Ambrož Kvartič, nastopila bo še violinistka Ana Mezgec.


27.07.2022

Arsova lastovka je zgodba Pod barvami na sliki

Rezultati 31. Natečaja za najboljšo kratko zgodbo 2022 Strokovna žirija v sestavi Primož Vitez, Tina Kozin in predsednik Aljaž Krivec je dobila v branje 360 kratkih zgodb, ki so prispele na natečaj prek spletnega obrazca. Žirija je izbrala lastovko in v ožji izbor uvrstila še štiri zgodbe: Nagrada lastovka Pod barvami na sliki (šifra: ZILA) V svoji utemeljitvi je žirija zapisala naslednje: "Pod barvami na sliki je pretresljivo besedilo o staranju in spominu, ki se odvija v majhni vasi. Tretjeosebni pripovedovalec postavlja v središče zgodbo glavnega junaka, ki ob motivu starih vrat domačije, s katerih se lušči barva, vzpostavlja zamejen in približan pogled na izginevanje. Široki plan predstavlja okolica domačije in vasi, ki počasi izginja, s tem pa zgodba poleg izrazito intimnega vpelje še družbeni komentar. Prepletanje obeh ravni pripovedi poteka na naraven način, s čimer zgodba uspešno prikazuje prepletenost protagonista z okoljem oziroma celo usode protagonista z usodo okolja. Izbrana kratka zgodba je kljub nekaterim močno poudarjenim metaforičnim elementom napisana v enakomernem ritmu, zaznamujeta pa jo tudi estetski jezik in presunljive podobe. Pod barvami na sliki bi z izbiro tematike in odločitvijo, da se jo predstavi tako skozi zasebno kot družbeno prizmo, zlahka zdrsnila v pretirano razlagalnost in neposrednost, a opravka imamo z veščim pisanjem, ki v besedilu poudarja poetično plat, z vidika možnih interpretacij pa nam pušča proste roke." V ožji izbor je žirija uvrstila naslednje zgodbe: 1. Babica (šifra: Zeljnata glava) 2. brez naslova (šifra: grlica) 3. brez naslova (šifra: Sadika) 4. Senčna meja (šifra: 200 pages pour la Sténographie) Avtorje oziroma avtorice zmagovalne zgodbe in štirih zgodb iz ožjega izbora prosimo, da čim prej, najkasneje pa do 9. avgusta, z izvodom zgodbe potrdijo svoje avtorstvo prek e-naslova Ars@rtvslo.si in pripišejo svoje podatke. Avtorja ali avtorico zmagovalne zgodbe bomo razglasili na slovesnosti 15. septembra, del neposrednega prenosa pa bo tudi interpretacija zmagovalne zgodbe. Zgodbe, ki so se uvrstile v ožji izbor, bodo na sporedu v dneh pred slovesnostjo, od nedelje 11. do 14. septembra v oddaji Literarni nokturno na Tretjem in Prvem programu Radia Slovenija. V oddajah bomo tudi razkrili imena avtorjev iz ožjega izbora.


18.09.2021

Arsova lastovka za naboljšo kratko zgodbo

V tokratni oddaji med drugim o Arsovi nagradi za kratko zgodbo, ki sicer ni nova, ima pa novo ime: Arsova lastovka – prejel jo je Davorin Lenko. Predstavili bomo prejemnika Klemenčičeve in Rožančeve nagrade Eko Vogelnik in Roberta Simoniška, napovedali ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri in poročali o Slovenskih dnevih v Clevelandu.


15.09.2021

Podelitev Arsove lastovke

Naslov zmagovalne zgodbe je Violina in žiletke, na slavnostni prireditvi pa razkrivamo še avtorja besedila in avtorje drugih izbranih zgodb. Zmagovalno zgodbo interpretirajo priznani dramski igralci Vesna Jevnikar, Jernej Kuntner, Blaž Šef, Matej Zemljič in Klara Kastelec. Dogodek povezujeta Maja Moll in Aleksander Golja, pospremi pa ga koncert tria LJD Ensemble z novo skladbo Milka Lazarja Simple pieces.


15.09.2021

Arsova lastovka v rokah Davorina Lenka

Na jubilejnem 30. natečaju za najboljšo kratko zgodbo programa Ars Radia Slovenija je dobil nagrado Arsova lastovka Davorin Lenko, pisatelj, ki je do zdaj napisal dve knjigi kratkih zgodb: Postopoma zapuščati Misantropolis in Psihoporn in dva romana: Telesa v temi in Bela pritlikavka. Za Telesa v temi je dobil avtor nagrado Kresnik za najboljši roman leta 2013, njegova peta knjiga izide še letos. Violina in žiletke je lapidarno napisana zgodba o skrajnje mučnem praznovanju božiča.


Stran 1 od 1
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov