Viža Sin v izvedbi ansambla Vikend je prejela dve nagradi, in sicer nagrado za najboljši valček leta 2015 in nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo festivala v celoti. Na fotografiji z avtorjem besedila Matejem Kocjančičem. Foto: Žiga Culiberg Foto:
Viža Sin v izvedbi ansambla Vikend je prejela dve nagradi, in sicer nagrado za najboljši valček leta 2015 in nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo festivala v celoti. Na fotografiji z avtorjem besedila Matejem Kocjančičem. Foto: Žiga Culiberg Foto:
Ognjeni muzikanti
Nagrado za najboljšo polko festivala je prejela skladba Našel te bom v izvedbi ansambla Ognjeni muzikanti. Foto: Žiga Culiberg
Darja Gajšek in Blaž Švab
Skozi večer polk in valčkov sta občinstvo popeljala Darja Gajšek in Blaž Švab. Foto: Žiga Culiberg
Jubilejni, 20. festival Slovenska polka in valček bo 24. aprila, v neposrednem prenosu pa ga boste lahko spremljali ob 20.00 na 1. programu Televizije Slovenija.
20-letnici festivala so se poklonili številki znani glasbeniki z udarno glasbeno točko.

Voditelja festivala, Blaž Švab in Darja Gajšek, sta v uvodu večera polk in valčkov zapela občuteno in udarno točko ob 20-letnici festivala. Na odru so se jima pridružili številni znani izvajalci narodno-zabavne glasbe – Jože Mikec, Rok Švab, Dejan Potočnik, Marko Berzelak, Mateja Grabner, Anita Kadenšek, Barbara Ogrinc in Ani Frece. Glasbo za uvodno točko je napisal Matjaž Vlašič, besedilo Blaž Švab in Darja Gajšek, priredbo pa Martin Juhart.

Festival Slovenska polka in valček, ki ga že 20 let organizira Razvedrilni program Televizije Slovenija, je eden najeminentnejših in med glasbeniki najbolj priljubljenih festivalov narodno-zabavne glasbe. Nove polke so na festivalu premierno predstavili Ognjeni muzikanti (Našel te bom), Sekstakord (Akord življenja), Zoran Zorko in Jodel Express (Nora na polke), Azalea (S teboj je kot v pravljici), Popotniki (Nisem) in Slavček (Mi se ne damo), nove valčke pa ansambli Prleški kvintet (Ne nosi mi rdečih rož), Unikat (Kar je moje, je tvoje), Hozentregarji (Zvezde), Mladika (Tvoje sanje), Veseli Dolenjci (Najin večer) in Vikend (Sin).

RTV Slovenija je na festivalski prireditvi podelila tri nagrade, dve nagrajeni viži je izbralo občinstvo s telefonskim glasovanjem, eno pa strokovna žirija. Nagrado za najboljšo polko festivala je prejela skladba Našel te bom v izvedbi ansambla Ognjeni muzikanti. Avtor besedila je Damjan Pasarič, avtor glasbe in priredbe pa Peter Vidmar. Skladba je prejela 2915 glasov od skupaj 14694 prejetih klicev. Nagrado za najboljši valček in nagrado za najboljšo skladbo festivala v celoti po mnenju strokovne žirije, ki so jo sestavljali Smiljan Greif, Irena Vrčkovnik in Nuša Derenda, pa je prejela viža Sin v izvedbi ansambla Vikend. Avtor besedila skladbe je Matej Kocjančič, avtor glasbe in priredbe pa Miha Lesjak. Skladba je prejela 5109 glasov od skupaj 14694 prejetih klicev.

Poklon 20-letnici festivala
V spremljevalnem programu, ki je sledil uradnemu, tekmovalnemu delu, so nastopili člani Slovenskega okteta z venčkom največjih uspešnic iz dvajsetletne zgodovine festivala. Spremljali so jih Poskočni muzikanti, osmim gospodom pa so se pridružili še člani komisije, ki so določili letošnjo strokovno nagrado za najboljšo skladbo festivala v celoti, Irena Vrčkovnik, Nuša Derenda in Smiljan Greif.

Urednik festivala je bil Andrej Hofer, režiser Marjan Kučej, za scenografijo pa je poskrbela Mojca Vilhar.

Avtor fotografij: Žiga Culiberg