Slovenski utrinki - Predbožična gledališka predstava za najmlajše Porabce

Na začetku decembra je Zveza Slovencev na Madžarskem v monoštrskem Slovenskem domu priredila gledališki dopoldan za malčke iz vseh petih porabskih narodnostnih vrtcev. Gostujoči mladinski gledališčniki - sodelavci lendavskega Gledališča KU-KUC - so že večkrat razveselili slovenske otroke na Madžarskem, in sicer tiste od predšolskih let vse do zaključitve osnovnega šolanja.

Tokratna igra z naslovom „Božična simfonija” je zasnovo črpala iz sodobne ruske risanke „Maša in Medved”, ki sicer temelji na ljudski pravljici s podobnim naslovom. Glavna lika sta tokrat sodelavca Mednarodne božične pisarne, ki ureja vse pomembne stvari na božični večer. Medved je napisal Božično simfonijo, s pomočjo katere se svet za en večer ustavi, da lahko Božiček obdari vse otroke na svetu.

Nagajivo Mašenjko in včasih mrkega Medveda je opazovalo okoli 80 otrok z vseh koncev Porabja. Igra je bila polna mimike in razgibavanja, tako so jo lahko razumeli tudi tisti, ki slovenščino manj razumejo.

Po predstavi je najmlajše Porabce obiskal sam Miklavž iz sosednjega Prekmurja, ki so mu malčki zapeli in zrecitirali slovenske pesmice. Vsak vrtec se je predstavil s kratkim programom, dobri starec pa malčkov ni pustil praznih rok.

Prireditev je bila prva podobna v organizaciji Zveze Slovencev.


Več o oddaji Slovenski utrinki.