Foto: Društvo porabske mladine Foto:
Foto: Društvo porabske mladine Foto:

V Porabju sta dve dvojezični osnovni šoli, ki pa nudita različne možnosti učenja slovenskega jezika le svojim učencem. V Porabju pa je kar nekaj otrok, ki so porabskega porekla, ampak obiskujejo osnovne šole, kjer ni možnosti za učenje slovenščine. Naša ciljna skupina so bili prav ti otroci, stari od 10 do 14 let. Na taboru se jim je pridružilo tudi nekaj mladih z Gornjega Senika.

Pomembno se nam zdi, da vzbudimo zanimanje za slovenski jezik med otroci, saj bodo ti v prihodnje nadaljevali naše delo in prevzeli naše dejavnosti. Prav zato smo popoldanske aktivnosti oblikovali tako, da smo se tabora, ki je potekla med 1. in 5. avgustom, udeleževali tudi člani Društva porabske mladine.

Tabora se je udeležilo 12 otrok iz Gornjega Senika, Sakalovcev in Slovenske vasi. V dopoldanskem času smo izvajali jezikovne delavnice, ki so potekale na Gornjem Seniku, v Hiši jabolk. V okviru delavnic so se otroci naučili osnovne besede, izraze, besedne zveze o različnih temah ( številke, obleke, hrana, poklici, itd.). Spoznavali smo se tudi s slovensko literaturo, saj smo prebrali pravljice na podlagi katerih so otroci odgovarjali na vprašanja ali risali. Dejavnost je s knjigami podprlo Društvo Bralna značka na čelu s predsednico, dr. Dragico Haramijo.

Popoldanske aktivnosti so bile različne. V ponedeljek smo se kopali v Monoštru, v torek smo bili v pustolovskem parku, v sredo smo se odpravili na izlet v Prekmurje (Vulkanija v Gradu, Čebelji gradič v Serdici in Kugla v Sotini), v četrtek smo imeli gastronomsko delavnico, ki jo je vodil naš član in smo skupaj pekli pice, nato smo bili na jahanju, zvečer pa smo zaplesali v »slovenskem disku«. Tabor smo zaključili v petek, ob tabornem ognju. Vse te dejavnosti so pripomogle k temu, da so otroci utrdili tisto, kar so se naučili na dopoldanskih delavnicah.

Menimo, da nam je v tem enem tednu uspelo otroke veliko naučiti, tudi zato, ker so bili radovedni in odprti za učenje slovenskega jezika. Predvsem pa nas veseli, da smo v njih prebudili zanimanje za naš jezik in naše društvo. Mnogi so nas po taboru spraševali, kako in kdaj se lahko včlanijo v društvo. Obljubili smo jim, da bomo tudi v prihodnje izvajali razne skupne programe in delavnice.

Na tem mestu se želim, v imenu udeležencev, zahvaliti Uradu vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu za finančno podporo in upam, da lahko na podporo računamo tudi v prihodnje. Obenem gre zahvala vsem, ki so na kakršenkoli način pomagali pri izvedbi tabora.

Jázmin: „Vse je bilo zelo dobro. Naučila sem se veliko slovenskih besed.”

Stefi: „V taboru mi je bilo zelo dobro, ker smo se veliko igrali in je bila dobra družba.”

Ábel: „Zelo dobro je bilo.”

Fanni: „Programi, jezikovne delavnice in družba so bili odlični.”

Bálint: „Meni je bilo najbolj všeč kopanje. Na urah sem se naučil nove slovenske besede.”

Noncsi: „Za mene je bil tabor zelo koristen, saj sem se lahko naučila slovenske besede, izraze.”

Máté: „Tabor mi je bil zelo všeč. Tudi jezikovne delavnice so bile igrive. „Sošolci” so bili prijazni.”

Antónia : „V taboru sem se počutila zelo dobro. Najbolj sem uživala, ko smo bili na izletu v Prekmurju.”

Martina Zakocs, predsednica Društva porabske mladine in vodja tabora


Celotno fotogalerijo si lahko ogledate na Facebook strani društva.