12. november 2018 ob 17:25 Zadnja sprememba: 12. november 2018 ob 19:10 MMC RTV SLO, Televizija Slovenija Grem volit lokalne

Kandidati za župana Slovenj Gradca o hmeljiščih, tretji razvojni osi in razvoju občine

Soočenje kandidatov na TV Slovenija
Slovenj Gradec
Slovenjgraško staro mestno jedro je tipično srednjeveško mesto z glavno ulico. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač

Darko Hlupič je kandidat SNS-a. Foto: Televizija Slovenija

Tilen Klugler je kandidat skupine volivcev. Foto: Televizija Slovenija

Andrej Breznik je kandidat skupine volivcev. Foto: Televizija Slovenija

Andrej Čas je kandidat skupine volivcev. Foto: Televizija Slovenija

Na drugem programu TV Slovenija je potekalo soočenje kandidatov za župana Mestne občine Slovenj Gradec.

Za župana Slovenj Gradca, sicer najmanjše slovenske mestne občine, se potegujejo štirje kandidati – Darko Hlupič (SNS), Andrej Čas (skupina volivcev), Tilen Klugler (skupina volivcev) in Andrej Breznik (skupina volivcev).

Prva tema soočenja je bila tretja razvojna os, ki bi povezala Slovenj Gradec in Velenje ter znatno skrajšala potovalni čas med krajema. Tilen Klugler je dejal, da je ključnega pomena sodelovanje z državo, kjer je poudaril, da ga, četudi kandidira s podporo skupine volivcev, podpirajo tudi stranke, ki oblikujejo vladno koalicijo. Zdajšnji župan Andrej Čas je poudaril, da je bila trasa med Velenjem in Slovenj Gradcem umeščena leto dni po njegovem županovanju, za traso od Slovenj Gradca proti Dravogradu, kjer je bil postopek zamrznjen, pa je dejal, da Slovenj Gradec te trase ni oviral.

Darko Hlupič (SNS) je poudaril, da je v preteklosti kot predsednik sekcije za promet organiziral stavko prevoznikov, s katero so opozorili na takratne težave. Tretja razvojna os pa bo po njegovem mnenju v Slovenj Gradec pripeljala tudi več obrtnikov in podjetnikov. Andrej Breznik je dejal, da je gradnja tretje razvojne osi potrebna čim prej, in dodal, da si je zanjo prizadeval že v preteklosti. Vsi kandidati so pritrdili, da so pri tem projektu sposobni sodelovati z župani preostalih občin.

Predraga javno-zasebna partnerstva?
Klugler je poudaril, da je treba čim prej začeti gradnjo obrtno-poslovne cone, za katero so na voljo tudi evropska sredstva. Podjetnike pa bi spodbujal s cenejšo komunalno infrastrukturo in odloženim plačilom komunalnega prispevka. Vrednost točke za stavbno zemljišče za podjetnike pa je tudi sredstvo za privabljanje podjetnikov. Temu je Čas nasprotoval in dejal, da se tako ne more privabiti visokotehnoloških podjetij, ki se ne ozirajo na nekaj deset evrov vrednosti komunalnega prispevka.

Klugler in Čas sta se zapletla v debato o vrtcih, kjer je Klugler Času očital, da je sklenil visoke pogodbe javno-zasebnega partnerstva za vrtce, kjer sam meni, da bi te vrtce lahko izgradili ceneje. Čas je nasprotoval, češ da Klugler ne razpolaga s pravimi podatki.

Na vprašanje, kaj je mislil s trditvijo, da je direktorjev preveč, ki jo je zapisal v svoj program, pa je Hlupič dejal, da bi bilo mogoče združiti nekatere zavode pod enotno vodstvo. Tudi Klugler meni, da bi bila potrebna reorganizacija dela v nekaterih zavodih. Breznik meni, da je treba napore vložiti v nova delovna mesta in se približati podjetnikom. V tem kontekstu obljublja novo šolo na področju avtoelektronike in avtoelektrike, saj šole na tem področju ni v Sloveniji.

Kakšna je cena strankarske podpore?
Vprašanje Irene Fasvald s Koroškega radia se je nanašalo na obveze in zaveze do strank, ki jim izrekajo podporo, in na to, kako bodo podporo strank poravnali. Klugler je poudaril, da ga trenutna podpora ne stane nič in ga ne bo stala nič tudi v prihodnosti. Čas je poudaril, da je politična podpora strank padla, saj stranke za podporo zahtevajo določeno ceno, s takimi kupčijami pa se ne ukvarja. Hlupič je dejal, da si kot podjetnik in obrtnik ne more privoščiti, da bi več potrošil kot zaslužil, kar se lahko dela le z javnim denarjem.

Breznik, ki je sicer član SDS-a, je poudaril, da v taki občini, kot je Slovenj Gradec, strankarske delitve nimajo česa iskati, zato si je sestavil ekipo, ki "nobenemu ni ničesar dolžna". Čas je prepričan tudi, da v prihodnjem mandatu strankarska politika ne bo odigrala pomembne vloge, saj je veliko neodvisnih list. Hlupič je ob tem dejal, da je sam enostrankarski kandidat, medtem ko so kandidati s podporo več strank kandidati, ki bodo to podporo morali vračati z uslugo.

Kako bi preprečili širjenje hmeljišč
Na vprašanje o odzivih prebivalcev v času kampanje, je Breznik poudaril, da ljudje pogrešajo predvsem dobro infrastrukturo, zlasti ceste, ponekod pa tudi kanalizacijo in vodovod. Ljudje pa pogrešajo tudi prijazen odnos občinskih uslužbencev do strank.

Na vprašanje okoli hmeljišč, ki so v preteklosti razburjale občane, je Čas dejal, da je poskrbel za vse, kar mu je občinski svet naročil, torej izvedel meritve in umestil prostorski načrt. Poudaril je, da ti kmetje, ki pridelujejo hmelj, ne prodajajo podjetju, katerega direktor je bil. "Nikakor nisem povezan z interesom po širjenju hmeljišč." Breznik, Klugler in Hlupič nasprotujejo širjenju hmeljišč v bližini strnjenih naselij. Čas je protikandidate ob tem vprašal, na kateri pravni podlagi bi omejili širjenje hmeljišč, na kar je Klugler odgovoril, da prek občinskega prostorskega načrta.

L. L., G. C.

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 10

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • slo.venec 12. november 2018 ob 18:50
  Prijavi neprimerno vsebino
  Če pogledate, koliko je komentarjev pri nogometnih člankov in koliko jih je pri volilnih člankih, je jasno, da so nam volitve povsem brez pomena. Vsak župan oz. predsednik vlade je enak: pred volitvami na veliko laže, ko pride na oblast, pa samo krade denar iz proračuna.
  +4
  -1
 • Bakatigauturi 12. november 2018 ob 19:21
  Prijavi neprimerno vsebino
  a hmeljišča so se pod Zanoškarjem in Komljancem tudi širila v naselja ?
  samo v mojo neumno vednost-)
  0
  0
 • Roko_europe 12. november 2018 ob 19:30
  Prijavi neprimerno vsebino
  Klugler seveda zaradi svoje neizkušenosti nima veliko možnosti za zmago, ni pa napačen. Breznika bi volilo več ljudi, če ne bi bil žal v "napačni" stranki. Hlupič kot dolgoletni podjetnik in lovec dobi nekaj glasov, a glavni v igri ostaja zagotovo aktualni župan, Čas. Obljubljajo vsi, za narod pa ne bo kaj drugače. Sicer pa je Slovenj Gradec v primerjavi z ostalimi koroškimi občinami še edini z neko perspektivo.
  +2
  -1
 • Park 12. november 2018 ob 19:40
  Prijavi neprimerno vsebino
  Zakaj moram brati na veliko o nekih nepomembnih občinah na naslovni strani RTVSLO? Ki se me sploh ne tičejo? Ko me zanima moja občina, ki je btw večja in pomembnejša kot tule nek Slovenj Gradec?
  +1
  -6
 • Glas_razuma 12. november 2018 ob 19:48
  Prijavi neprimerno vsebino
  @Park

  Kaj misliš, da bi se zgodilo, če bi vsi ljudje razmišljali tako kot ti? Vedno obstaja ena večja in pomembnejša občina, v končni fazi pa bi se vse ustavilo pri Ljubljani in bi brali samo o tem.
  +2
  -1
 • V_kot 12. november 2018 ob 19:49
  Prijavi neprimerno vsebino
  Se strinjam pisati je treba o občinah, kot so Ljubljana, Zokilandija, Maribor, Ljubjana, Koper in da ne pozabimo Ljubljana.
  Vse ostalo pa itak ni omembe vredno.
  Zame je Breznik tapravi, in moj glas je zanj. Tilen je seveda predstavnik mlade generacije. Sam ta mlada generacija ne pod Zanoškarem ne pod Časom ni pokazal nič.
  Bila je ob strani in tiho.
  0
  0
 • PikiMiki 12. november 2018 ob 20:03
  Prijavi neprimerno vsebino
  Zanimivo. Nove volitve in ponovno totalno ignoriranje Kamnika
  +1
  0
 • yyy 12. november 2018 ob 21:08
  Prijavi neprimerno vsebino
  Menim, da bo novi župan g. Tilen Klugler
  0
  0
 • Park 12. november 2018 ob 21:19
  Prijavi neprimerno vsebino
  @Glas_razuma "večja in pomembnejša občina"? LOL
  Sl.Gradec pogojev za mestno občino sploh ne izpolnjuje. Jih pa Jesenice, Domžale, Krško, Izola,... ki so tudi večja mesta in naselja. Poleg tega imate tam gor večja mesta Velenje in Ravne, ki sta bistveno bolj pomembna na državnem nivoju.
  0
  -2
 • Mommy_Kitty 13. november 2018 ob 07:02
  Prijavi neprimerno vsebino
  @Park ja takoj ko bo Velenje na koroškem pa se lahko pogovarjamo o tem ali je ali ni bolj pomemben za nas Korošce, mislim da moraš malo pogledat zemljepis da boš sploh vedel o čem govoriš, sploh če misliš da je občina Ravne na Koroškem večja od Slovenj Gradca.
  In kot praviš da se te nekaj ne tiče zakaj pa potem sploh komentiraš? jdi lpo mimo tk ko pa vsi drugi, ko jih neki ne zanima ne pa da hodiš sm neumnosti pisat pa Veleje tišat h Koroški.
  +3
  0

Zadnji prispevki