Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Prejšnji župan Murske Sobote Aleksander Jevšek je predčasno odstopil, saj je postal minister za kohezijo v vladi Roberta Goloba. Do lokalnih volitev ga je nadomestil podžupan Zoran Hoblaj, ki pa se na tokratnih lokalnih volitvah ni potegoval za županski položaj.

V prvem krogu so se v Murski Soboti pomerili štirje županski kandidati Damjan Anželj, Andrej Mešič, Mitja Horvat in Blanka Denko Čeh. Največ glasov volivcev sta ob 51,15-odstotni udeležbi dobila Mešič in Anželj, ki sta se v sredo zadnjič soočila na TV Slovenija.

Županska kandidata sta med drugim predstavila, kako bosta izboljšala demografsko sliko murskosoboške občine, ki ima nekaj več kot 18.500 prebivalcev. V zadnjih dvajsetih letih pa se je število prebivalcev zmanjšalo za približno 1600, torej za skoraj desetino. Povprečna starost prebivalstva pa je že nekaj več kot 47 let.

"Zagotovo z mladimi, ki odhajajo, s pravimi gospodarskimi potezami za življenje v mestu, z razparceliranjem parcel za domove mlajših, s privabljanjem ljudi, ki niso več mladi, srednjih let, ki vidijo, da je Murska Sobota pravo mesto, v katerem se lahko živi. Seveda moramo narediti podlago za to, na tem graditi tudi za tiste, ki grejo preko meja," je dejal Mešič.

"Dejstvo je, da se naša družba stara, dejansko pa se populacija zmanjšuje tako v Sloveniji kot v drugih državah po Evropi. Mestna občina Murska Sobota že zdaj izvaja nekatere ukrepe, kot so denarna nagrada ob rojstvu otroka, štipendije … Obstaja še več takšnih ukrepov in dejansko bomo tudi s samim razvojem mestne občine, s primestnimi naselji, z infrastrukturo, ki bo omogočala tudi individualne gradnje, poskrbeli, da se bo, da bodo ljudje Mursko Soboto prepoznali kot prijazno za življenje. Ne nazadnje smo občina po meri invalidov, odpravljene so arhitektonske ovire, smo mesto kolesarjev, pešcev in dejansko bomo te ukrepe nadaljevali. V mesto pa se že zdaj priseljujejo ljudje iz drugih regij in prepoznavajo to našo prednost, to našo pokrajino, ki je prijazna za življenje," pa je pojasnil Anželj.

Murska Sobota mesto in tudi njena primestna naselja se spreminjajo. Česa se bosta najprej lotila, če bosta izvoljena?

"Primestna naselja so pomemben člen Murske Sobote. Bistven je enakomerni razvoj med centrom in primestnimi vasmi. Ljudje odhajajo in vasi izgubljajo te ljudi. Dve, tri nove hiše lahko pomenijo v manjših vaseh tudi velik napredek, torej nove ulice, preplastitve cest, pietetna zgodba …," je naštel Mešič.

"Najprej bom poskrbel, da bodo vsi občani in občanke preživeli zimo dostojno in v razmerah, kot si zaslužijo. Z dodatnimi subvencijami bomo poskrbeli, da bomo ublažili draginjo in tudi energetsko krizo. Potem bomo nadaljevali razvojne projekte. Nekateri že tečejo in jih bomo zaključili. Novi projekti, ki smo jih predstavili, bodo dejansko pomenili dodano vrednost same mestne občine in primestnih naselij. Poskrbeli bomo tudi za OPPN, ki bo omogočal individualne gradnje," pa je pojasnil Anželj.

Volitve 2022: Soočenje kandidatov za župana mestne občine pred drugim krogom volitev – Murska Sobota