Foto:
Foto:

Predstavili se bodo solisti, ki se morda v svetovnem merilu še niso uveljavili tako, kot bi si zaslužili, vendar po glasbenem, umetniškem in osebnostnem izrazu komaj ali pa sploh ne zaostajajo za najboljšimi.

Simfonični orkester RTV Slovenija ponovno odpira vrata sodelovanju z drugimi orkestri in ansambli, vse v smislu kakovostnih izvedb z nadgradnjo, ki je dobrodošel izziv.

Tako bodo s Šlezijsko filharmonijo iz Katowic (Poljska) združili moči v 7. simfoniji Dmitrija Šostakoviča. Z enim najimenitnejših ansamblov za sodobno glasbo - Ensemblom Modern iz Frankfurta pa bodo pod vodstvom Johannesa Kalitzkeja pripravili zelo poseben glasbeni dogodek, oblikovan okrog skladbe 'Changeover' - zanjo je naš, tudi v tujini uveljavljeni skladatelj Vito Žuraj prejel nagrado Nemškega glasbenega združenja (Deutscher Musikrat).

Velika zanimivost bo tudi krstna izvedba simfonije Mont Blanc, ki jo je skupaj ustvarilo pet skladateljev iz petih evropskih držav.

Prvič boste imeli priložnost slišati tudi novo delo Mateja Bonina in slovensko prvo izvedbo skladbe De profundis Yoava Talmija, ki jo bo maestro z našim orkestrom tudi sam izvedel.

Seveda pa vam bodo ponudili tudi veliko 'starejše' glasbe. Če so se v pretekli sezoni sprehodili od baroka do jazza, bodo zdaj pozornost namenili pretežno romantični glasbi. Simfonična dela Dvořáka, Brahmsa, Čajkovskega, Sibeliusa, Brucknerja, Berlioza, kot tudi koncertna izvedba Puccinijeve opere Gianni Schicchi bodo zazveneli pod taktirko dirigentov, ki so jih delno že spoznali. Z njimi je še vedno šef dirigent En Shao, ponovno bodo pozdravili Daniela Raiskina, Yoava Talmija in Lorenza Castrioto, prvič v tem abonmajskem ciklu pa bosta nastopila George Pehlivanian in Benoît Fromanger.

Kot solisti se bodo predstavili naš odlični solist čelist Dragan Đorđević, izvrstni mladi saksofonist Jan Gričar, izjemno nadarjena violinistka Lana Trotovšek, mednarodno uveljavljeni mladi nemški violinist Erik Schumann in vrsta odličnih pevcev, ki jih bodo za to priložnost skrbno izbrali.

Vpis abonmaja Kromatika bo potekal od ponedeljka, 9. junija, do petka, 13. junija pri blagajni Cankarjevega doma, in sicer od 11. do 13. in od 15. do 18. ure. V času vpisov lahko abonma podaljšate tudi po telefonu 01 24 17 300 (nakup je mogoč s kreditnoplačilnimi karticami ali naročilnico).

Ob nakupu abonmaja v juniju sodelujete pri žrebanju vstopnic za naše koncerte v sklopu Ljubljanskega festivala:

POLETNA NOČ 21. junija 2014, Kongresni trg

ELINA GARANČA in Simfonični orkester RTV Slovenija 8. julija 2014, Kongresni trg

GALA BALETNI VEČER SVETOVNIH ZVEZD Bolšoj Teater in Simfonični orkester RTV Slovenija 21. julija 2014, Križanke


Vsi abonenti lahko sodelujejo pri posebnih dogodkih:

IZ ORKESTRSKE PERSPEKTIVE

Enega izmed abonmajskih koncertov bo mogoče doživeti v vlogi člana orkestra na odru Gallusove dvorane;

KAKO NASTAJA MAGIJA

Pridružite se nam za odrom in spoznajte tisti magični del koncertnega dogajanja, ki se skriva v zakulisju;

ČESTITKE IN POZDRAVI OB JUBILEJU – PROGRAMSKA ŽELJA

Ob prihajajočem jubileju - 60-letnici - vam ponujamo možnost, da nam za jubilejno sezono 2015/16 sporočite svojo programsko željo – delo, ki bi ga želeli slišati v izvedbi našega orkestra. Izbrali bomo najboljše predloge.


Ob nakupu abonmaja Kromatika ste ob predložitvi abonmajske kartice upravičeni do 20-odstotnega popusta za nakup abonmaja JAZZ KLUB MONS, Big Banda RTV Slovenija.