Na TV Slovenija prihaja nova oddaja o lepoti bivanja. Na sporedu bo ob sobotah ob 14.30 na TV SLO 1, prvič v soboto, 19. marca. Foto:
Na TV Slovenija prihaja nova oddaja o lepoti bivanja. Na sporedu bo ob sobotah ob 14.30 na TV SLO 1, prvič v soboto, 19. marca. Foto:
DEJAN PEVČEVIĆ- Foto Mateja Jordovič Potočnik
"Že od nekdaj sem bil precej povezan z naravo. Z zanimanjem spremljam vzdržne ekološke rešitve in sem jih, še preden je bil 'eko' moderen. Ščepec svojega razmišljanja o tem skušam vtkati tudi v oddajo Ambienti," pravi Dejan Pevčevič, ki vas bo vsako soboto popeljal skozi novo oddajo Ambienti. Foto: Mateja Jordovič Potočnik
ŻAN PAPIČ - foto Jerneja Korošec
"Kaj imajo skupnega stand-up komedija, arhitektura in urbanizem? So odsev življenje in ljudi, ti pa so me od nekdaj zanimali," pravi novinar oddaje Ambienti, Žan Papič. Foto: Jerneja Korošec.

, ki vas bo popeljala v najbolj domiselno opremljene slovenske domove. Spoznali boste drzne arhitekturne rešitve in sodobne oblikovalske smernice. Prav vsak pa bo v oddaji našel navdih za opremljanje svojega doma. Oddaja Ambienti bo na sporedu ob sobotah ob 14.30 na TV SLO 1, premierno 19. marca. Voditelj oddaje je igralec Dejan Pevčević, novinar pa Žan Papič.

Oddaja Ambienti je prva slovenska avtorska oddaja, v kateri bomo gledalcem predstavili slovenske hiše in stanovanja. O svojih izkušnjah bodo govorili slovenski lastniki nepremičnin, domači strokovnjaki pa bodo spregovorili o arhitekturnih, oblikovalskih in drugih izzivih.

Ustvarjalci oddaje bodo predstavljali hiše, stanovanja, vrtove, poslovne prostore in javne površine, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne arhitekturne zasnove, nenavadne umeščenosti v okolje, drzne opreme, izvirnih idej in številnega drugega. V svetovalnem delu arhitektka ob tridimenzionalni animaciji prikazuje in razlaga rešitve za pereče prostorske stiske. Gledalci bodo tako skozi oddajo prejeli mnogo nasvetov, ki jih bodo zlahka uporabili pri prenovi ali opremljanju svojega stanovanja. Vrata svojega doma bodo občasno odprli tudi znani Slovenci.

Kako prilagoditi dom svojim potrebam, če je družinski proračun omejen? Kako spremeniti prostor z le nekaj domiselnimi posegi? Kako obnoviti stanovanje, da bo sodobno in funkcionalno, hkrati pa bo ohranilo svojo starinsko dušo? Kako si postaviti pametno hišo ali takšno, ki je skladna s pasivnimi standardi? Kako urediti poslovne prostore, da bodo sproščujoči za zaposlene in pomirjujoči za obiskovalce? Kam vse nas lahko domišljija popelje pri urejanju vrtov? Na ta in številna druga vprašanja boste dobili odgovore v novi oddaji Ambienti, s katero si boste širili obzorja in se ob njej razvedrili vsako soboto ob 14.30 na TV SLO 1. Ponovitvi oddaje sta vsako nedeljo ob 16.30 (termin prilagojen športnim prenosom) in ob torkih zvečer na TV SLO 2.

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija

Fotografije: Mateja Jordovič Potočnik, Jerneja Korošec in Barbara Husu

Voditelj Dejan Pevčević z Marjetko Pajk, stalno strokovno sodelavko oddaje Ambienti. Foto: Barbara Husu
Igralec in voditelj Dejan Pevčević: »Kot otroku se mi je neskončno upiralo učenje pesmic na pamet, danes pa mi poglabljanje v besedila in njihova interpretacija predstavlja pravi užitek. Prelomnica je bila vsekakor Akademija za gledališče, radio, film in TV, kjer sem se imel priložnost seznaniti z žlahtno umetnostjo. Tam sem dokončal dodiplomski in magistrski študij. Seveda me kot igralca zanima ves svet. Narava, družba, značaji, različne kulture, razmišljanja in podobno. Verjetno se mi zato vse pogosteje dogaja, da se ločnica med mojim zasebnim delovanjem in profesionalnim ustvarjanjem vse bolj briše. Neskončno me razveseli ganjena publika kakor tudi bežen pogled, ki mi ga nameni mimoidoča žival na koralnem grebenu. Sem strasten lovec pasatov, ki dvigujejo valove na oceanih; skušam jih ujeti v jadro in z njimi pogosto letim visoko v zrak. Obožujem gore z debelo snežno podlago, ko jih tlačim s turnimi smučmi. Poleti pa se lovim z alpskim prepihom na gorskem kolesu … Skratka, že od nekdaj sem bil precej povezan z naravo. Z zanimanjem spremljam vzdržne ekološke rešitve in sem jih, še preden je bil 'eko' moderen. Ščepec svojega razmišljanja o tem skušam vtkati tudi v oddajo Ambienti.« Foto: Mateja Jordovič Potočnik
Stand-up komik Žan Papič: »Da sta za uspeh odločilna predanost in odrekanje, mi je postalo jasno že, ko sem treniral nogomet. Pot bi me lahko vodila tudi med profesionalce, če bi bil malo bolj zagrizen individualist, ampak če si od šestega leta tabornik, imaš sodelovanje pač v krvi. Ne moreš hoditi po ljudeh, tudi če bi hotel, pa sem odšel. Taborniki zame niso bili odločujoči le zato, ker sem se tudi zaradi njih trudil biti boljši človek, ampak ker sem pri njih ob ognju in bobnih naredil prve korake v animatorstvo, čeprav sem si pravo odrsko samozavest pridobil šele v šolski improligi. Res je, bil sem precej neobičajen nogometaš, takšen, ki se izgublja v knjigah in filozofiji ter počasi podlega stand-up komediji. Na moj prvi nastop je prišlo 200 ljudi, kmalu za njimi pa je prispelo še povabilo na Akademijo Panč. Ampak preden bi stand-up komedija postala moje življenje, sem moral tega najprej izkusiti. Mahnil sem jo v Avstralijo. Šest mesecev v Melbournu je bilo filmskih: živel sem v luknjah, si denar služil z najslabšimi deli in spoznaval najzanimivejše ljudi. Brez vsakdanje socialne varnosti sem se potapljal v drugačno resničnost in dragocene izkušnje prelival v stand-up komedijo. Obogatile so šest nastopov v Avstraliji in številne v Sloveniji. Kaj imajo skupnega stand-up komedija, arhitektura in urbanizem? So odsev življenje in ljudi, ti pa so me od nekdaj zanimali.« Foto: Jerneja Korošec
Arhitektka Maja Ivanič. Foto: Jerneja Korošec
Arhitektka Petra Zakrajšek. Foto: Mateja Jordovič Potočnik