Kljub majhnosti države velja Slovenija za vročo točko evropske biotske raznovrstnosti. Od lani imamo števec oziroma katalog vseh zabeleženih vrst pri nas. Ta pravi, da pri nas živi 79 vrst bakterij, 3102 vrsti mahov in lišajev, 284 alg ter 4452 rastlinskih in 24.450 živalskih vrst, skupaj torej krepko čez 30.000 vsega živega. Prav to je biotska raznovrstnost oziroma biodiverziteta, ki je osnova za pravilno delovanje ekosistemov. Pravilno delovanje ekosistemov pa vpliva tudi na kakovost našega življenja.

V letošnji seriji Biotopi smo tako spoznavali, kakšno je stanje narave pri nas in kako to naravo varujemo. V prvem delu smo raziskovali, kako sploh ugotavljamo, kakšno je stanje narave. Znanstveniki in biologi morajo pregledati »inventar«, popisati, spremljati posamezne skupine živali in rastlin, kar sploh ni preprosto. Na koncu je pravi odgovor oboje: stanje narave je dobro in slabo. Populacija nekaterih vrst narašča, druge so tik pred izumrtjem.

Možnost sodelovanja gledalcev pri oblikovanju programa Televizije Slovenija

Gledalci Televizije Slovenija so v prihodnjih tednih vabljeni, da izpolnijo anketo, s katero jih vabimo, da nam zaupajo svoje mnenje o programih in vsebinah, ki jih najdejo na Televiziji Slovenija. Hkrati pa je izpolnjevanje ankete tudi prilika, da izrazijo svoja pričakovanja glede televizijskih vsebin v prihodnje.

Anketo najdete na povezavi https://www.1ka.si/oTVSlovenija

V drugem delu Stanja narave v Sloveniji smo odkrivali, kako varujemo naravo pri nas. Kaj so naravne vrednote in kaj naravni parki? Kako zavarovana so območja Nature 2000? Zanimalo nas je predvsem, ali je varovanje narave pri nas takšno, da se bo narava, ki nam omogoča življenje, ohranila tudi za naslednje generacije.

V tretjem delu pa smo pogledali v prihodnost, v prihodnost narave pri nas. Smo lahko optimistični? Nas mora skrbeti? Bi morali storiti več? Odgovor sploh ni preprost in verjetno ni v tem, da moramo naravo še strožje varovati, ampak da moramo spremeniti svoj odnos do nje. Naravo in druga bitja moramo obravnavati enakovredno nam in sprejeti, da smo samo del narave in da smo od nje odvisni.

BIOTOPI: STANJE NARAVE V SLOVENIJI, 1. del
Torek, 7. 5., ob 20.00 na TV SLO 1

Biologinja v visokih škornjih brodi po mlaki in išče pupke. Znanstvenik obrača kamne v potoku in lovi rake. Spet tretji ure in ure prebije na travniku, da popiše vse do zadnje travice. Tako potekajo popisi vrst. Na koncu lahko približno ocenimo, koliko živali, rastlin, gliv, lišajev in bakterij živi v Sloveniji. Kako ugotavljamo stanje narave, kako »štejemo« vrste živali in rastlin, nas je zanimalo v letošnji prvi oddaji iz serije Biotopi.

BIOTOPI: STANJE NARAVE V SLOVENIJI, 2. del
Torek, 14. 5., ob 20.00 na TV SLO 1

Narava ni samo nekaj tam zunaj, za nekoga lepa, za drugega nerazumljiva. Vsi smo del narave, zato je pomembno, da jo ohranjamo v dobrem stanju. V Sloveniji ima varstvo narave dolgo tradicijo. Zavarovanih je približno 14 odstotkov površine države. Imamo en narodni park, tri regijske in 46 krajinskih parkov. To verjetno ni dovolj. Kako še varujemo naravo pri nas in seveda, zakaj, smo raziskali v drugem delu serije Biotopi: Stanje narave v Sloveniji.

BIOTOPI: STANJE NARAVE V SLOVENIJI, 3. del
Torek, 21. 5., ob 20.00 na TV SLO 1

Podnebne spremembe, upad biotske raznovrstnosti, milijoni živalskih in rastlinskih vrst tik pred izumrtjem. To so dejstva antropocena – veka, ki mu vlada človek. Vse našteto pravzaprav ni težava za planet, ampak za ljudi, ker se spreminjajo življenjski ekosistem v naravi, ki nam omogoča življenje. Kakšna je prihodnost narave pri nas in kakšna je tudi naša prihodnost, smo raziskali v tretjem delu Stanja narave v Sloveniji.