Vodja projekta  na Televiziji Slovenija je Manica Janežič Ambrožič, ki pravi, da gledalci tokrat ameriške volitve spremljajo bolj zavzeto kot sicer. foto: Katja Goljat in Matjaž Rušt. Foto:
Vodja projekta na Televiziji Slovenija je Manica Janežič Ambrožič, ki pravi, da gledalci tokrat ameriške volitve spremljajo bolj zavzeto kot sicer. foto: Katja Goljat in Matjaž Rušt. Foto:
Posebno jutranjo oddajo, v kateri bodo v živo spremljali govor novega ameriškega predsednika, na TV SLO 1 in Prvem bodo vodili Andrej Stopar. Mojca Širok in Igor E. Bergant. Foto: Barbara Reya
Posebno jutranjo oddajo, v kateri bodo v živo spremljali govor novega ameriškega predsednika, na TV SLO 1 in Prvem bodo vodili Andrej Stopar. Mojca Širok in Igor E. Bergant. Foto: Barbara Reya
Igor E. Bergant bo na dan volitev ob 21.00 na TV SLO 1 pripravil posebno oddajo, v kateri bodo analizirali pot Hillary Clinton in Donalda Trumpa. Foto: Katja Goljat
Igor E. Bergant bo na dan volitev ob 21.00 na TV SLO 1 pripravil posebno oddajo, v kateri bodo analizirali pot Hillary Clinton in Donalda Trumpa. Foto: Katja Goljat
Analiza ameriških predsedniških volitev bo med drugim opravljena tudi v oddaji Tarča, 10. novembra, z voditeljem Dejanom Ladiko. Foto: Jani Ugrin.
Analiza ameriških predsedniških volitev bo med drugim opravljena tudi v oddaji Tarča, 10. novembra, z voditeljem Dejanom Ladiko. Foto: Jani Ugrin.
Igor Jurič pa bo v Globusu, 10. novembra, preletel 8 let predsednika Baracka Obame. Foto: Stane Sršen
Igor Jurič pa bo v Globusu, 10. novembra, preletel 8 let predsednika Baracka Obame. Foto: Stane Sršen

ZDA 2016.

Vodja projekta predsedniških volitev v ZDA na TV Slovenija je Manica Janežič Ambrožič, ki o predsedniški bitki dodaja: »Ameriške predsedniške volitve so vedno zanimive tudi za slovenske gledalce, a tokrat jih naši gledalci spremljajo še bolj zavzeto kot sicer. Vsekakor zaradi Donalda Trumpa kampanja ni dolgočasna ali predvidljiva. Za primerjavo, leta 2012 je bil republikanski kandidat za ameriškega predsednika Mitt Romney in verjetno se danes bolj malo slovenskih gledalcev spomni njegovega imena. Ameriške volitve 2016 so zanimive tudi zato, ker so prvič v zgodovini realne možnosti, da vodenje najmočnejše države na svetu prevzame ženska. Hillary Clinton je v Beli hiši preživela osem let kot prva dama Združenih držav, njene politične izkušnje so izjemne. V Beli hiši se torej s Clintonovo ali Trumpom napoveduje novo in zanimivo obdobje.«

Gledalci, poslušalci in spletni uporabniki bodo lahko podrobneje spremljali vrhunec predvolilne bitke in tudi razplet predsedniških volitev. V vseh oddajah bo sodeloval dolgoletni ameriški dopisnik RTV Slovenija Edvard Žitnik.

Na 1. programu Radia Slovenija - PRVI bodo predvolilna soočenja strnili v oddaji Eppur Si Muove – In vendar se vrti v ponedeljek, 24. oktobra, ob 14.30. Oddajo pripravlja nekdanji dopisnik RTV Slovenija iz ZDA Matej Šurc. V isti oddaji bo nato 7. novembra predvolilni utrip v Združenih državah Amerike orisal posebni poročevalec Radia Slovenija, zunanjepolitični komentator Tomaž Gerden.

Dnevnikov izbor v ponedeljek, 31. oktobra, na TV SLO 1 bo prav tako ameriško obarvan. V uredništvu pripravljajo zanimiva portreta obeh predsedniških kandidatov. O volitvah pa bo govora tudi v nedeljskem Dnevniku, 6. novembra, dva dni pred volitvami.

VOLITVE - torek, 8.november
Volilni dan ameriških predsedniških volitev v torek, 8. novembra, bo tokrat skupni projekt Televizije in Radia Slovenija ter Multimedijskega centra. Na TV SLO 1 bosta na sporedu dve posebni volilni oddaji z naslovom Ameriške volitve 2016. Ob 21.00 bodo v oddaji z Igorjem E. Bergantom analizirali pot Hillary Clinton in Donalda Trumpa do praga Bele hiše. Pojasnili bodo prednosti in pasti ameriškega volilnega sistema in se vprašali, kakšna prva dama ZDA bi bila Melanija Trump.

V oddaji ob 23.00 pa bo Mojca Širok iskala odgovore na vprašanja, kako smo ameriško predvolilno kampanjo opazovali od daleč, kako jo vidijo v Moskvi, Bruslju, kako na Bližnjem vzhodu. Se bo ameriška zunanja politika po osmih letih Baracka Obame spremenila? Kakšni so in so bili odnosi med Slovenijo in ZDA? Za koga bo glasovala Madonna in za koga Clint Eastwood, ki pravi: »Ljudje so siti politične korektnosti!«.

Na Prvem bo v ameriško obarvanem nočnem programu novinarka Nadia Petauer v studio povabila poznavalce problematike in skupaj z zunanjepolitično komentatorko Špelo Novak spremljala aktualno dogajanje v ZDA.

Ob 4.30 se bo na TV SLO 1 in na Prvem začela posebna volilna oddaja. Jutranjo oddajo skupaj pripravljajo sodelavci Televizije Slovenija, Radia Slovenija in spletnega portala rtvslo.si. Mojca Širok, Igor E. Bergant in Andrej Stopar se bodo podali v vrtiljak štetja volilnih glasov ameriških volivcev. Katere države se bodo obarvale modro, torej bo v njih slavila Clintonova, in katere rdeče – v njih bo elektorske glasove odnesel Donald Trump. V čigave roke bodo šli Florida, Ohio, Colorado? Kaj pravijo Slovenci, ki živijo v ZDA? V oddaji bodo poročali, analizirali, ugibali, opozarjali in na koncu sporočili, kdo se bo za štiri leta preselil v Belo hišo. V oddaji bodo seveda v živo spremljali govor poraženca in na koncu govor zmagovalca ameriških predsedniških volitev 2016.

Sodelavci spletnega portala pa bodo ob tem vso noč v živo s posebno aplikacijo MMCživo spremljali dobesedno vsako minuto dogajanja, povezanega z ameriškimi volitvami – ne pozabite na #ZDA2016.

Dogajanje po ameriških volitvah bodo spremljali tudi v oddaji Dobro jutro, ob 10. uri pa v Informativnem programu TV SLO pripravljajo posebna poročila.

ANALIZA VOLITEV
Na Prvem bodo dan po volitvah, 9. novembra, rdeča nit drobne analize v dnevnem programu, reportažni zapisi, kritična ost Marka Radmiloviča ter prispevki v dnevnoinformativnih oddajah, z vrhuncem v tematskem Studiu ob 17-ih, ki ga pripravljajo v Uredništvu zunanjepolitičnega programa Radia Slovenija. Projekt bo s komentarjem končala oddaja Tedenski aktualni mozaik v soboto, 12. novembra.

V četrtek, 10. novembra, pa bo sledila še podrobnejša analiza predsedniških volitev v oddaji Tarča, ob 20. uri na TV SLO 1, z voditeljem Dejanom Ladiko. Analizirali bodo, kaj za ZDA in za svet pomeni izvolitev novega ameriškega predsednika. Najmočnejšo državo na svetu bo morda vodila ženska z veliko politične kilometrine in politične korektnosti, morda pa nepredvidljivi poslovnež, ki je učinkovito nagovoril razočarane volivce, ki so se leta počutili odrinjene in ki so se politične korektnosti že pošteno naveličali. V Združenih državah Amerike se začenja novo obdobje.

Tarči bo sledil še Globus z Igorjem Juričem, v katerem bodo preleteli 8 let predsednika Baracka Obame, prvega temnopoltega predsednika ZDA. Ko je 4. novembra leta 2008 po zmagi na predsedniških volitvah nagovoril 240 tisoč glavo množico v Chicagu, je dejal: »Če je kdo še dvomil v moč naše demokracije, je nocoj dobil odgovor.« In iz množice je odmevalo: »Da, zmoremo!« Barack Obama je doma in v svetu obljubljal spremembe in vzbujal upanje. Govora bo tudi o tem, koliko je dejansko uresničil v teh osmih letih, kaj je spremenil in česa ne.